Финландия е получила искане за екстрадиране на Пучдемон

Испанският съд с международна заповед за арест
24 мар 2018 14:30, Петя Славова
8
Финландия е получила искане за екстрадиране на Пучдемон
Снимка: Reuters

Финландската полиция е получила от испанските власти искане за екстрадиция на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който през последните няколко дни е на финландска територия. Това се съобщава днес сутринта на официалния сайт на ведомството, информира ТАСС.

Още по темата

"Испания поиска да бъде екстрадиран гражданинът й, който в момента е във Финландия. Полицията уведоми за това прокуратурата и започна обмен на информация с испанските власти", се посочва в текста.

Вчера бе съобщено, че испанският върховен съд е издал международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието.

Преди това съдът потвърди обвиненията срещу заподозрените по така наречения "сепаратистки процес". Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Общо съдът издаде шест заповеди за арест.

Освен в Белгия избягалите привърженици на независимостта на Каталуния се озоваха още в Шотландия и Швейцария.

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.Предполага се, че Пучдемон ще остане поне до днес във Финландия, където пристигна в четвъртък вечерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 6 години
Демокрацията се основава на закони. Ако не се спазват, няма демокрация.Може и да извъртате както си искате, но факт е, че в конституцията на Испания няма такова нещо, като референдум за отцепване. Незаконно е,а законите трябва да се спазват. Всичко друго е по сценарии на Крим и незачитането на суверентета на една страна, законите и и стабилността и. Точка!
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон премиер на България!
3
9
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В ЕС хората нямат право на мнение. Хората с различно мнение биват подлагани на полицейски натиск, а лидерите гонени от държавите им. В ЕС има една клика, която е узурпирала властта и едва ли някога ще се махне.
2
8
 
6
 
! Отговори
Anus shepti преди 6 години
Следваща спирка на пучдемон е романия
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SAMO KOMUNIZMA SHTE SPASI BEDNITE I UGNETENITE.