Европа пита Турция: Бежанци, Гърция, Кипър, демокрация…

Брюксел и Анкара имат трудности, но продължават сътрудничеството
26 мар 2018 22:00,
13
Европа пита Турция: Бежанци, Гърция, Кипър, демокрация…
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск благодари на премиера ни Бойко Борисов за срещата на високо ниво ЕС-Турция, която се провежда в Евксиноград.

"Обсъдихме темата за бежанците, оставаме много близки партньори по темата, благодарих на Турция за възпиране на мигрантските потоци, както и че са дали подслон на толкова много хора, близо 3 млн., а и полагат усилия за живота на тези хора", отбеляза той на съвместната им пресконференция.

Туск увери турският президент Реджеп Ердоган, че Европа ще продължи да поддържа своя ангажимент да им помага.

"Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стардарти, разбираме, че Турция пострада от опита за преврат, но не трябва да се уронват човешките права. ЕС остава готов да помогне и в това отношение", увери той.

По думите му добрите отношения между Турция и ЕС, е важен в процеса на присъединяването на Анкара към съюза.

"Има обаче притеснения от някои действия на Анкара в Егейско море и по отношение на задържане на граждани на ЕС. По отношение на Кипър, страната има право да проучва своите ресурси, както и по линия на успешното обединяване на разделен Кипър", посочи Туск.

"Дискутирахме и борбата с тероризма и чуждестранните бойци и изразихме някои опасения за действията на Турция в Сирия. Смятаме, че трябва да бъде предоставена хуманитарна подкрепа на пострадалите там", настоя председателят на Европейския съвет.

В заключение Туск посочи, че ЕС и Турция имат трудности във взаимоотношенията си, "но ние ще продължим диалога и сътрудничеството", обеща той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааанниииии ! Тоа на снимката гледа кат отровен с гъби, мамееееее !
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти Ти да нямаш в къщи развален грамофон? Точно като него си. Още на колко места ще срещнем тази твоя тъпотия.? Ердоган никого на нищо не може да учи, след като не желае него да го учат, тоест с него никакъв диалог не може да се води, а пък ми писна от неговите витийски монолози. Преставай вече с глупавите си коментари.
10
4
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 3ЕС каза много ама трябва да разбираш
9
8
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До антиНа какво да се учи.Да хленчи и върти палачинката ли.Туск наби канчето на султана.Ако не разбираш политическото говорене ще ти преведаЧовека му каза директно да забрави за османскити си сънища
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лицето на сатаната.........
7
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Какъв Кипър ви гони?Да бяхте питали след турската агресия на острова,не след 44години.Ама нали ф.есо.вете са чл.е.н на НАТОвския отбор,та си траете услужливо.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша пита:Кога ще се махнете от Кипър?- Когато вие се махнете от Гибралтар и островите в Пасифика.
5
6
 
1
 
! Отговори
MIHAILOYA преди 6 години
To si stana bash alash verish,daite im milionite i samasvaite polozenieto po drugite vaprosi, a nash Boiko stana geroq na sreshtata !
4
4
 
16
 
! Отговори
Azbeaz преди 6 години
Какво толко има да се мисли за тия бежанци! Турция ги държи и иска пари да не ги пусне насам! Ми да ги вземат в Русия, да ги вземат в Арабските емирства, нали са им братя, да идат в Африка, да се насочат и към Азия! Защо точно в Европа трябва да дойдат! Сащ си воюват там, ми да ги приберат тия бежанци! Само глу.аците от Европа прибират всички! Това прилича на постановка!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може толкова приказки да се изприказват, а всъщност нищо да не се каже?
2
29
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Турция - веднага в ЕС.Борисов има да се учи от Ердоган цял живот.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията отиде в Сирия, Ирак, Афганистан. Хората избягаха от демокрацията и отидоха в Турция. В Турция има бежанци от демокрацията в Сирия, Ирак, Афганистан.