Юнкер към Турция: Да не говорим за различия, а за общи неща

Беше една полезна, добра среща, отбеляза председателят на ЕК
Обновена: 27 мар 2018 07:23 | 26 мар 2018 22:31, Красимир Ангелов
37
Юнкер към Турция: Да не говорим за различия, а за общи неща
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Вярвам, че Турция и ЕС правят голяма грешка, като описват различията, които ни разделят, а никога не говорят за общите неща, които ни обединяват и ни правят партньори, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на високо ниво ЕС-Турция във Варна.

Още по темата
"Понякога ми се налагаше да ставам и да се разхождам из стаята, но тази част от срещата няма да я разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е един велик народ, често е много смел и към него изпитвам уважение. Ние искаме Турция да бъде стратегически партньор на ЕС. Затова трябва да поддържаме добър диалог", заяви още Юнкер.

По думите на председателя на ЕК има много неща, за които ЕС и Турция трябва да говорят и да действат заедно.

"Срещнахме се и с общи предизвикателства в борбата с тероризма - това е общо задължение както за Турция, така и за ЕС. Единствено обединени ще се справим с това огромно бедствие – тероризма", заяви Юнкер и призова всичко, което се случва в Сирия, да става в синхрон с международното право.

Според Юнкер по отношение на справянето с миграцията не всичко е идеално, но сключеното споразумение между Турция и ЕС се оказва много ефикасно, защото има резултати, които могат да се проверят. "Заслуга на Турция е намаляването на притока от мигранти към ЕС. Това доказва, че Турция, когато трябва да даде пример за международната солидарност, наистина го прави и показва своята солидарност с ЕС и полага големи усилия, за което може да й благодарим отново", подчерта лидерът на ЕК.

По думите на Юнкер Турция не трябва да има съмнение за поетия ангажимент от страна на ЕС в борбата с миграцията. "Ангажиментът на ЕС по отношение на мигрантите в Турция ще бъде спазен. За останалото – аз съм романтичен, носталгичен и съм малко тъжен от състоянието на отношенията между Турция и ЕС!", подчерта политикът. Той бе категоричен, че от няколко години подкрепя усилията на Турция да стане член на ЕС и е категорично против всякакви призиви да се преустановят преговорите с южната ни съседка за членство в ЕС.

Юнкер обаче призова Турция да подобри своите отношения с държавите членки на ЕС, най-вече с Кипър и Гърция.

Председателят на ЕК определи като недопустим акт опита за преврат в Турция през лятото на 2016 година, но обърна специално внимание на задържаните турски журналисти след това и случаят с гръцките граничари.

"Беше една полезна, добра среща, имахме възможността да говорим съвместно съвсем открито, имали сме доста срещи на тема ЕС и Турция и винаги изводът, включително и тази вечер е, че ЕС и Турция трябва да вървят заедно ръка за ръка, и заедно напред", завърши Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
ами те различията са 99 процента, общото е 1 процент, имаме глави по два крака и две ръце, от там нататък османската империя е болния човек на света и е крайно време да не се мъчи повече а да и направим евтаназия та да ни олекне на всички! и на кюрдите и на гърците и на българите и на арменците и на руснаците, и на германците, само на французите и англичаните и американците ще им е мъчно!
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям смях!Произведоха едно голямо нищо !След толкова разговори са на първоначалните позиции.Това си пролича ясно по време на пресконференцията а Бойчето не беше в час и не знаеше къде се намира. Може ли министър председател на държава преживяла тракийския геноцида каже да ама и Турция има какво да иска да започне като адвокат на Ердоган да говори за възродителния процес и имотите които турците били оставили в България и да изрежда други български уж прегрешения още малко той щеше да плати н
8
3
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Между редоветеИ двете имат исляма ,като бъдеща религия! ЕЕЕ Турция е по напред , но това изоставане ще го преодолеят бързо европейците , включително и ние! ха ха ха
7
2
 
18
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Толкова много интереси съсредоточени около нашия регион! И най-лошото. Самите ние не знаем къде сме!Турция избра ислямизма ,като платформа на организация на своето общество!А ЕС също гледа на исляма ,като средство с което да компенсира лошите резултати от другото средство-парите. И то главно в раждаемостта .Но ислямизма ще е и палка за недоволните европейци от спада на стандарта на живот! А войната вече не е средство за запазване на статуквото.Азия е новия икономически лидер на света!
6
1
 
24
 
! Отговори
adam преди 6 години
Юнкер беше пиян
5
2
 
13
 
! Отговори
до "между редов преди 6 години
Температурата мери ли си?
4
17
 
8
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
За Турция:Турция отваря нови глави и ускорява влизането си в ЕС; ЕС им сътрудничи срещу САЩ и Русия в Сирия; ЕС подпомага Турция икономически и остава най-важният им стеатегически партньор.За ЕС:Турция се връща към процеса на демократизация; прави всичко по силите си да възстанови добрите си отношения с Гърция и Кипър; разширява търговията си с ЕС.Това са резултатите от срещата.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако помислят още малко ще достигнат до извода че австрийския премиер е прав
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на какъв принцип Юнкер се изказва и дава акъли за нещо, не трябва ли някой да гласува за него първо ?
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...че ЕС и Турция трябва да вървят заедно ръка за ръка, и заедно напред" Що не го проверим това с един общ европесйи референдум по въпроса, а Юнкер?Ще останеш (а може би не)изненадан от резултата.