ЕС се готви да създаде "военен Шенген"

Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен!
Обновена: 28 мар 2018 07:57 | 28 мар 2018 07:44, Елка Василева
39
ЕС се готви да създаде "военен Шенген"
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване на "военен Шенген", за да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура, предаде Франс прес.

Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури.

"Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия", обясни европейски дипломат. "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той.

"Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране", каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона премахнаха контрола по вътрешните граници, "ние имаме нужда от същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция", добави той.

"Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника", каза дипломатически източник.

Европейският съюз предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 


39
Още по темата: РусияЕСвоенен Шенген
Още от Русия
Експулсират руските дипломати заради хибридната война на Путин?
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
наивен селянджър преди 3 седмици
Е,браво.Най после у наше село ще сложат чакъл,че като завали дъжд затъвам с колата.
32
0
 
2
 
! Отговори
ПО-ДОБРЕ... преди 3 седмици
късно, отколкото никога! Ако не се браниш, умираш!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A POBEDITELIA E IASEN.........................
30
1
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 3 седмици
Маммка им на политиците - ще подпалят грозна световна война!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой беше недоволен от съветски войски в Унгария, Чехословакия. Сегашните евроатлантици с радост ще подкрепят американски и натовски войски да се разхождат из държавите им, когато си поискат.
28
13
 
4
 
! Отговори
танков преди 3 седмици
Русофилските джендъри умряха от страх че Русия ще ги набие.Веднага готови да свалят гащите и да предадат велика България.Няма по страхливо и жалко същество от русофила.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На бас се хващам, че ние сме приети в военният Шенген. Дори ще сме на първа линия.
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа е територия окупирана от САЩ под предлога че ще ни защитават. Трябва да слушкаме и да понасяме икономически загуби за да направим Америка велика отново. Доста пари ще траябват за да направим пътищата проходими за свръхтежките американски танкове.
25
2
 
9
 
! Отговори
тгб преди 3 седмици
това което не можа хитлер ще го можем ние? гледам по нешънъл джеографик с дни по4ти хвалят хитлер!! но никой не се сезира!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Живота стана прекалено безгрижен, хората се отпуснаха. Спомените от 2СВ избледняват. Даже нацистите дето ги съдеха полека-лека измряха.

Сега вече почват да ни готвят полека лека за война. Учасниците - същите, само прегрупирани в 2-та лагера. Засега само изолирани "инциденти" и намеци, но ще става по-зле.

И не се лъжете - и САЩ и Русия и останалите им сателити са еднакво виновни за това и желазт еднакво силно това да се случи!
23
19
 
9
 
! Отговори
Свободен българин преди 3 седмици
До ПЛАМЕН "Турция са дикататорска страна с апетити към...." А Русия каква е? Или смяташ, че там е демокрация от някакъв старогръцки вид? Що за плиткоумни разсъждения, колега?! :-))
22
2
 
16
 
! Отговори
**** преди 3 седмици
Чудя се тези *** ли са,или си плачат за сериозен преглед,как и кого ще възпират,тя войната ако ще я има,няма да е човек срещу човек както е била,а залпове от ракети и който оцелее.
21
2
 
23
 
! Отговори
БФС преди 3 седмици
Незнам какъв ЕС сме...като гледам външната ни политика сме съюз на ***тутките. Една мъжка държава няма.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те рашките от друго не разбират. Къде обаче ще е Америка?
Защото и през първата и през втората стана така че Америка хранеше рашките. Да не кажем че Желядната завеса беше удобна за рашките за да правят каквото си искат от тяхната страна на завесата.
Да не стане така че Брекзит да се окаже предвидливо изтегляне от терена?
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 3:
„Командвани от Мей и Тръмп”

А, ти от кой искаш....от Радев и Путин ли !?
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Димитър №18

За другите не знам но аз съм от тези които не желаят заради болни мозъци да стават курбан.
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
" Изплюха камъчето най - накрая " и официално агресивните колонизатори, а и отпреди това се знаеше защо беше цялото това обединение...
16
5
 
20
 
! Отговори
80%+ преди 3 седмици
Точно така. Струпването на войски на едно място е най-подходящата тактика при ядрена война.
15
16
 
20
 
! Отговори
ПЛАМЕН преди 3 седмици
И Турция ли ще е в този Шенген на наша страна. Аз предлагам да се присъединим към Русия. Турция са дикататорска страна с апетити към балканите и България. Ние нямаме място в такъв съюз! Видяхте как НАТО защити членка на пакта - никак. Това, че дупетатите ни крадът от еврофондовете и целуват немски задници не е национален преоритет за народа. Чл.1 от българската конституция, против който се управлява десетилетия, спящи народе. Освободихме се от турците, за да ни яхнат нашите! Събудете се, време е
14
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значително по-интелигентно решение ми изглежда да не дъропаме мечката за опашката.