Гърците ще плащат по-малко за ток с помощ от ЕС

Европа дава пари за енергийна ефективност, за да намали сметките
8 апр 2018 11:51, Екип на Dnes.bg
70
Гърците ще плащат по-малко за ток с помощ от ЕС
Снимка: Reuters

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще подпомогне намаляването на сметките за ток, които гръцките домакинства плащат, като ги стимулира да подобрят енергийната си ефективност.

100 млн. евро ще бъдат заети на най-голямата гръцка банка "Пиреус" за отпускане на заеми за подобряване на консумацията на ток в съществуващите жилища, за подобряване на уличното осветление и за водните помпи на ток, използвани от частни лица.

Финансовата инжекция от банката, която е собственост на 28-те правителства на страните от ЕС, ще подобри условията, при които се отпускат заемите за подобряване на енергийната ефективност и ще увеличи размаха на програмата на гръцката "Пиреус", като покрие 80% от финансовите й рискове от отпускане на кредити на граждани, се казва в съобщение на ЕИБ.

Според европейската банка това ще доведе до намаляване на сметките за ток на  гръцките домакинства в следствие на намаляване на енергийното им потребление.

Заемът от 100 млн. е най-големият по рода си в ЕС, отпускан от ЕИБ по програмите за енергийна ефективност, и ще позволи на граждани от цяла Гърция да се включат в нея.

По данни на Европейската комисия номинално цените на електричеството са най-ниски в България, докато най-високи те са в Дания и в Германия. Гръцкият ток е на стойност под средната за ЕС, като Атина се нарежда 11-а след Швеция и преди Кипър с 1,94 евро за Кв/ч електроенергия при €0,96 за България.

Преизчислено през доходите обаче българите плащат най-скъпо тока в цяла Европа, следвани от латвийците и шведите.

Спрямо доходите електричеството е най-евтино в Люксембург и в Холандия. Според специализирания блог Storm Report средният българин плаща 3% от месечния си доход за разходите си за ток при 1.9% в ЕС. Гръкът дава 2 на сто от месечния си доход за сметката за електричество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: токГърцияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
13
 
! Отговори
богатите в ЕС губят преди 6 години
Най-много губят богатите стари като Германия ,Франция и др. заради високите си членски вносове и парите които банките на тези страни отпускат като субсидии ,финансови помощи или дългосрочни заеми за по-бедните и паразитиращи страни като Гърция ,България ,Румъния и др. ! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАТОВА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС ! На англичаните им омръзна да хранят некадърници !Само Русия ще ни оправи ,ще ни скуби и никакви помощи и субсидии няма да видим ! Това заслужаваме с тези наши Ганьовски кратуни !
23
9
 
15
 
! Отговори
браво на ЕС преди 6 години
Един за всички , всички за един ! Това е съюзът ,от който имаме нужда ! Всяка година получаваме стотици милиони евро субсидии от ЕС , съвсем друг е въпроса как ги уползотворяваме тези пари като се има в предвид ,че парламента е пълен с полезни ***.и , които крадат тези пари !Когато бяхме с "братушките" във т.нар. Варшавски пакт , нямаше - един за всички ,всички за един ! Имаше само - всички за един ! Всички страни от този пакт работеха за благото на СССР
22
6
 
22
 
! Отговори
А преди 6 години
ТУКА СЕ ПИШАТ МНОГО НЕИСТИНИ,А КОЙ НИ ЗАТВОРИ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ,ЕВРОПИЙЦИТЕ,А НЕ РУСНАЦИТЕ,КОЙ ПРОДАДЕ НА АМЕРИКА ЦЕНТРАЛИТЕ,НЕ РУСНАЦИТЕ,А НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,КОЙ НАПРАВИ ВЕИ,И ДР ИЗТОЧНИЦИ ЗА ДА ЦОЦАТ,ЕВРОПИЙЦИТЕ ,ЕС ТЕ ЗАДЪЛЖИХА ПРОЦЕНТНО ДА ИМА ТАКИВА ЦЕНТРАЛИ,ЗА ДА ИМА БОГАТИ И БЕДНИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА.ДА ПРИПОМНЯ ЛИ ЗА НЯКОИ,ЧЕ 40 ГОДИНИ СЪМ ПЛАЩАЛ НОЩЕТ ТОК 4 СТ,А ДНЕВЕН,8 СТ,КОКВО НЯКОИ ГОВВОРЯТ САМО ГЛУПОСТИ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР,АМАН ОТ ЛЪЖЕБЪЛГАРИ,ЛЪЖЕПАТРИОТИ ,БЛИЗАЧИ
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я платат, я не платат тока.
20
2
 
28
 
! Отговори
размисъл преди 6 години
Странно нещо е бедният.... вместо да се бунтува срещу този , който го е довел до това окаяно състояние, плюе срещу Ципрас,че успява да издейства благоприятни условия за народа си.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия *** само лъжат, тия ги мързи да работят. Не стига, че взимат ток от нас на ниски цени и го продават на италианците. От договорите с мариците, фотоволтаици и т.н. където цената е фиксирано висока, има моменти в които няма какво да правим произведената енергия и подлия народ подло я взима. Но Сотир не разследва завряния зет и това. Сега и помощи ще им дават на тези мързеливци.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей това е евросоциализма. На нас ни се отели вола да го плащаме.
17
9
 
10
 
! Отговори
Сафридис Кефалис преди 6 години
Нищо не може да спаси потъващите малякиси. А най-хубаво ще стане ако се сбият с турците. Тогава ще видят що е то шамари големи по устите алчни.
16
3
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Taka e....... plakajte mu ja na Garcite strujata koga ste b. u.d.a.l.i
15
16
 
9
 
! Отговори
а полезните идиоти преди 6 години
в България искат да излезем от ЕС и да се присъединим към "братушките" , които никакви помощи и субсидии не ни дават ,а само ни скубят !
14
4
 
39
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 6 години
,,Българинът плащал по 3% от месечния си доход за ток''. Средните сметки (ако не се отопляваме на ток) са около 100 лв. Излиза, че средно доходите ни са 3 333 лв. месечно. Да не би аритметиката Ви да се отнася само за депутати ?
13
2
 
42
 
! Отговори
1 преди 6 години
А българите,ще плащат за по-скъп ток,понеже,гинка бойкова, купи ЧЕЗ.
12
2
 
33
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
ЕС дава пари за енергийна ефективност и за България и то не през банкови гаранции, а чрез европейските фондове. За съжаление, тези фондове се управляват от българското правителство... и заради това нищо, или стотинки стига до гражданите. България продължава да е една от държавите с най-големи загуби на енергия.
11
7
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Гърция е голяма и...велика християнска държава,която държи територии,с морските си предели,колкото три Българии.С тях трябва да сме ръка за ръка и да се учим за доста неща от тях.Подържат силна 200 хилядна армия,имат силна църква финансирана директно от държавата,имат развито земеделие,което ни залива с не...лоши домати и краставици.Всичко си имат,включително и...държавници и си ги...пазат,на това трябва да се учим от тях;да си пазим каквото е...останало след погрома на нашите пишмян...политици.
10
4
 
30
 
! Отговори
А преди 6 години
НИЕ ПО ЗАПОВЕД НА ЕВРОГЕЙТЕ УНИЩОЖИХМЕ ЕНЕРГЕТИКАТА---ДИВАШКО ПЛЕМЕ СМЕ-ТЪПО И ПРАПАДНАЛО--
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 8 Ми да ти кажа аз съм сам в моя апартамент , ходя на работа без събота и неделя, купувам си готова храна и за ток давам около 15 лева на месец...хладилник, компютър и понякога ако включа скарата събота и неделя. Топлата вода ми е от топлофикация.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"средният българин плаща 3% от месечния си доход за разходите си за ток"А? Я пак? При средна заплата 780 лева това са 23 лева и 80 стотинки? Ако го сметнем и на база средна пенсия(защото пенсионерите не са малко), излиза че средната сметка а ток е 14 лева?!?
7
7
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Това ти колко плащаш няма отношение към цената, а към това колко изразходваш.Цена в Германия: ~0.25 цента или грубо 49 стотинки за КВчЦена в България: според сайта на EVN 14.4 стотинки за КВч
6
5
 
46
 
! Отговори
ined преди 6 години
Плащаме най-скъпия ток спрямо доходите си, но ще подпомагаме "бедния" грък да си плати сметките - егати скапаната логика на еврейския съюз
5
4
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Най евтиният ток в Европа ? е в България но за сметка на това е най скъпият за населението спрямо другите европейски народи - ПАК ПАРАДОКС !! ПАК ! И като лихвите по кредити- най високите в Европа - защото сме били бедни и нестабилни - днес на работа - утре чао-- БГ е един голям ЕВРОПАРАДОКС - Най умиращата държава в Света-! Ние сме унищожени от Сороси и какви ли не американско европейски схеми! Политиците погубиха народът си -но те са граждани на Света - с милиони се живее навсякъде!