Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Несериозно било да сравняват България с Гърция
23 апр 2018 09:40,
188
Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!
Снимка: Reuters

Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано и настроенията за това са позитивни, настоя главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било необходимо условие за благоденствието на страната и за вдигането на жизнения стандарт.

Тя нарече притесненията на част от страните в еврозоната, че България може да се превърне във втора Гърция, "несериозни".

Георгиева допълни, че прогнозата за растеж и стабилността на икономиката ни изглеждат много добре.

По думите й плавното нарастване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

"Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта. Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя пред БНТ.

Бившият ни еврокомисар посочи, че е изключително важно е да се влага в човешки ресурси и образование.

Според нея положителните тенденции са налице, но в същото време има три големи риска пред световната икономика.

На първо място - страх от търговска война, заради засилваща се опасност от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-вече на публичните дългове е втората област, която буди тревога.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
37
 
! Отговори
Безочлива преди 6 години
хрантутница на Сорос и българомразка, тя първа искаше емигрантите в България,за да подобрели гено-фонда ни. Няма ли грамада за нея и да не прекрачва тук? Акъл раздава, а Бойко я запа с тъпата си глава. Евро ли? Ще уморят малкото живи без ГЕРБ-аджийски стандарт тия гадове начело със Сталинка, Цецо, Бойко и сие.
24
1
 
26
 
! Отговори
Az преди 6 години
Тази госпожа защо ни се меси в нещата нима се има за българка. Да обслужва интересите на работодателите си.
23
1
 
41
 
! Отговори
Българин преди 6 години
При престой в Италия ми обясниха, че след въвеждането при тях на еврото са имали голяма икономическа криза. Причината е огромната спекулация след приключването на процеса. Т.е. в момента в който се въведе еврото се очаква числената стойност на цените да падне в зависимост от съответния курс... Да ама не, почти веднага цените достигат предишните стойности само, че в евро! Съветът от италианците беше - не преминавайте към еврото!То лева и сега е обвързан с еврото, какъв е смисъла от смяна?!
22
0
 
33
 
! Отговори
честито преди 6 години
Наскоро и хер Флик обикаляше с подобни идеи. А бе тези да не са роднини?
21
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жената е права ...за себе си. когато дойде в БГ да си види роднините, няма да си играе да обменя евро за лев. нейната заплата си е в евро !
20
3
 
35
 
! Отговори
Yakov преди 6 години
А, такаааа, ей сега вече бандитите на прехода ще заметат следите. Световната банка - кожодера на малките държави, тази която определя икономическите правила, има интерес да покрие завлеченото от мафията.
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дигне стандарта ни!Чий стандарт?
18
2
 
47
 
! Отговори
ктк преди 6 години
Интересно, защо Чехия и Полша хич не са се разбързали да въвеждат еврото? Аха,сетих се,нямат си Кристалина ,за да ги научи колко е полезно...
17
3
 
51
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Единственото което ще вдигне е нейния стандарт от лобиския бонус и нашата зависимост от ецб и германия. Не случайно вишеградската четворка не иска еврото... При следваща нужда от пари ецб ще обвърже директно пари срещу мигранти, както италия и гърция се гърчат
16
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега 27 г. нищо не е вдигнало жизнения стандарт на обикновените хора, та сега еврото щяло да го вдигне.Ще го вдигне на едни хора, дето стандартът им и без това е вдигнат. Обикновения бачкатор ще го закопае още повече. С МРЗ 200 евро и пенсии 100 евро сме само за евро.Как едно добро нещо не измислиха?!
15
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО ВСИЧКИ ЕВРЕИ И ТАЗИ Ч**** КРиСТАЛИНКА Е ЕДНА ДОЛНА ЛЪЖКИНЯ,ЗАЩОТО НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО СЕ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО СТАНДАРТА НА ХОРАТА СПАДНА ,А ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ СКОЧИ.
14
1
 
41
 
! Отговори
Дьорд Щорощ преди 6 години
Мумиите се завръщат!
13
1
 
50
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още една тарикатка - уредила се на уютно местенце! Е... права е - немското масло вече няма да е 6лв. пакетчето - а направо - 3?.Стандарта - е интересна дума - явно в България той е висок - щом българина може да си позволи да плаща в Лидл - за еднакви стоки (често второ качество) повече от немците.Той стандарта - явно нехае за МРЗ в БългарияВ едно съм убеден - Кристалинка - няма да разчита на пенсийка - вече отдавна е дръпнала напред.Тя е от "ситите" ( нахранените...и ситски лордове)
12
3
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е ТАЯ ИСКА НАИСТИНА БЪЛГАРИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ КАТО НАЦИЯ. СЪЗДАТЕЛЯ НА ВАЛУТНИЯ БОРД В БЪЛГАРИЯ СЪВЕТВА ДА НЕ СЕ ПРЕМИНАВА КЪМ ЕВРО. МОЖЕ БИ ТАЗИ СЕ СМЯТА ЗА ПО УМНА ОТ НЕГО ИЛИ ДА ОТКРАДНАТ ДЕ ЩО Е ОСТАНАЛО И ВСИЧКИ СПЕСТЯВАНИЯ В БАНКИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА ПОТЪНАТ. А НАРОДА НАПРАВО ДА ВЗЕМА ОРЪЖИЕ И ДА СЕ ГЪРМИ. НИКОЙ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ ТАКАВА ИНФЛАЦИЯ ЩЕ НАСТЪПИ, ЧЕ И ТЕЗИ КОИТО БОГОТВОРЯТ ЗАПАДА ЩЕ СЕ МОЛЯТ ДА СЕ ВЪРНЕ ТОДОР ЖИВКОВ.
11
2
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не искам нато ес сета евро искам мир и спокоен живот не искам бьлгария даучаства в никакви блокове и алианси не искам да умираме от мизерия и болестине искам моите сьнародници да скачат от балконите от отчаяние
10
1
 
35
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Ще вдигне твоя хонорар ли каза?
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталинка пак се превъзбуди
8
1
 
31
 
! Отговори
Преведете си го ! преди 6 години
Жри тварь !
7
0
 
42
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.Тогава къде сте тръгнали с Праните ***, на гол тумбак с чифте пищови?
6
1
 
43
 
! Отговори
Standart & Poor` преди 6 години
... и за вдигането на жизнения стандарт. На кой обаче?