Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Несериозно било да сравняват България с Гърция
23 апр 2018 09:40,
188
Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!
Снимка: Reuters

Желанието на България да се присъедини към еврозоната е оправдано и настроенията за това са позитивни, настоя главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната било необходимо условие за благоденствието на страната и за вдигането на жизнения стандарт.

Тя нарече притесненията на част от страните в еврозоната, че България може да се превърне във втора Гърция, "несериозни".

Георгиева допълни, че прогнозата за растеж и стабилността на икономиката ни изглеждат много добре.

По думите й плавното нарастване на лихвите е неизбежно до 1-2%.

"Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта. Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми", коментира тя пред БНТ.

Бившият ни еврокомисар посочи, че е изключително важно е да се влага в човешки ресурси и образование.

Според нея положителните тенденции са налице, но в същото време има три големи риска пред световната икономика.

На първо място - страх от търговска война, заради засилваща се опасност от протекционизъм. Задълбочаването на задлъжнялостта и най-вече на публичните дългове е втората област, която буди тревога.

"Държавните дългове растат с опасна скорост, в момента има огромен дълг в размер на 164 трилиона натрупан дълг, което е два пъти повече от брутния продукт на световната икономика включително", заяви Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние от БСП обмисляме да приемем рублата. Така Путин ще е доволен.
44
1
 
15
 
! Отговори
Я преди 6 години
Ако сте забелязали, досега никой не каза нито дума за курса лев-евро по време на ЕРМ-2 ! Причината е, че никой не смее да каже истината - а тя е , че курсът ЩЕ БЪДЕ ПРЕДОГОВОРЕН С ЕЦБ , и ще бъде много повече от 1.95 лв. за евро ...
43
0
 
28
 
! Отговори
Moghul преди 6 години
Няма лошо да приемем еврото. Но каква връзка има с стандарта тази защо не обясни? Стандартът идва от инвестиции, експорт и работа, а не от валутата. Може и монголска тугрица да приемем, няма ли бизнес и инвеститорски интерес няма да има и стандарт.
42
1
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До БългаринАз доколкото си спомням в Италия преди въвеждането на Еврото банкнотите и монетите им бяха като нашите преди деноминацията 2001г.Та викаш един шоколад станал 2000Евро а?
41
3
 
29
 
! Отговори
Max преди 6 години
Аз живея в Холандия и когато преминаха от гулдени към евро веднага се усети разликата за обикновените хора ( в негативен смисъл ) ето Ви пример: ако една стока струваше 1.6 гулдена след приемането на еврото тя става 2 евро и така беше за всички стоки.И след като се усети при тази силна икономика за хората представете си какъв ще е резултата за България.
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега българите плащаме по 20 лева за Нетфликс а в другите евро държави плащат 10 евро. Да не давам пример със сайтове за дрехи и техника.
39
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да приемат еврото. Писна ми от тъпия лев. То едно евро се равнява на 2 лева. Ами ако след години едно евро почне да се равнява на 10 лева - тогава какво ще правим.
38
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото, та еврото! Обаче доходите ниски, цените високи, инвестициите никакви, накрая цялата държава чака парите на работещите в чужбина. Ако не са работещите в чужбина, затъват и търговците, веригите, производителите на храни, облекло, мобилни оператори, аптеки, лекари, зъболекари, банки, ВУЗ-ове, строителството, ах това строителство как чака да си продава жилищата на гастербайтерите!Та, за какви по- високи доходи в Бг говори госпожата, като всичко иде от работещите в чужбина?
37
1
 
28
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛ преди 6 години
оправи финансите на Европа с предателства, скриха я за благодарност с висок пост и сега пак пълзи като отровна змия за българите. Да се задави с евро тая пишман икономистка ченге на всяка световна власт и да не стъпва в оголяла и заради нея България!
36
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29преди беше по-добре с ниския сандарт, влезеш в ресторант не можеш да изядеш и изпиеш 20-30 лв, сега не можеш да се спреш на 100.Да бе, супер беше.При заплати 100лв остава да можеш да изядеш и изпиеш 30лв за една вечер.
35
2
 
17
 
! Отговори
БСП преди 6 години
Сега като се обединим с АБВ, 21 и другите от компанията ще настояваме за България вън от НАТО и ЕС. А вън от ЕС значи, че няма нужда от Евро. Ще правим всичко възможно, за да не се премине към Евро като вземем властта по възможност дори с предсрочни избори.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесмените биха приели рублата или индийската валута с цел да плащат по-малко на работниците. Еврото няма да се приеме скоро. Едно е да плащат 500 лева а друго е да плащат 500 евро минимално.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато получаваш заплата в долари е много лесно да набуташ сънародниците си в еврозоната. Каквото и да стане - Сталинка няма да пострада, а и може да и платят за услугата!
32
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемем ли еврото такива филми като с КТБ ще са невъзможни и БСП-то ще правят всичко възможно това да не стане.
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сталинке тихо. Световната и Европейската банка са хвърлили очи на парите за борда. Оправете банките да не взимат високи комисионни и всички е наред. Няма да плащаме пак на гърците версиите.
30
2
 
28
 
! Отговори
АЗ, ТИ, ТОЙ преди 6 години
ТАЯ БАБИЧКА, Я МИСЛЕХ ЗА ЧИТАВ ЧОВЕК.... НО УВИ ЯВНО НЕ СИ ВЗЕМА РЕДОВНО АПЧЕТАТА......
29
3
 
11
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Троянски кон (европейски) 1:2 е съотношението така или иначе.Валутата си е валута. Защо просто европейските трани не си запазиха тяхната си валута, а я смениха с евро. Знае се кои са, къде са и т.н. 1марка=на 1 ит.лира. какъв е проблема.. А да!Печатниците в европа няма да могат да си измислят субсидии и да печата необезпечени финикйиски знаци...
28
3
 
29
 
! Отговори
Дре преди 6 години
Видяла жабата, че подковават вола и тя вирнала крака. То както вървят нещата, скоро ЕС ще се самозатрие, ние пък сме хукнали в еврозоната тц тц. ЗапАдна(ла) европа се отдели от останалия съюз да си играе на Студена война, напълниха се с имигранти, диктуват политиката на останалите държавички....но ние искаме у еурото. Смях и сълзи. Големия кораб....потъва.
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сандарта и сега си ни е висок, еврото ще вдигне само цените с инфлация 20-30%. Да ти пик8м на стандарта, преди беше по-добре с ниския сандарт, влезеш в ресторант не можеш да изядеш и изпиеш 20-30 лв, сега не можеш да се спреш на 100.
26
1
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
Вашият мож еи да го вдигне, ама за нормалните хора ще е смърт.