Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове

Брюксел в очакване на туит от Тръмп: Търпеливи сме!
30 апр 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
63
Търговската война ЕС – САЩ избухва до часове
Снимка: БТА

Търговската война между ЕС и Съединените щати ще избухне до часове, освен ако президентът Доналд Тръмп не я спре в последната секунда.

В полунощ изтича временното изключение, което САЩ дадоха на ЕС за новите американски тарифи за внос на стомана и алуминий, одобрени от Конгреса по искане на Белия дом.

Опитите на ЕС да си издейства постоянни изключения, дадени на Канада, Мексико и Австралия, не постигнаха успех и след визитите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, които бяха миналата седмица поотделно във Вашингтон да убеждават Тръмп.

Днес еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом има насрочен телефонен разговор с американския секретар за търговията Уилбър Рос, който е последната надежда на Брюксел, с изключение на очаквания туит от Белия дом.

Очаква се след влизането в сила на новите вносни мита на 1 май, ЕС да излезе с ответни мерки, които вече бяха одобрени от европейските лидери през март. Те ще включват списък от емблематични американски стоки, които ще бъдат обложени допълнително в отговор на американските мита. Сред тях са уискито "Бърбън", дънките "Ливайс" и моторите "Харли Дейвидсън", както и американската червена боровинка и фъстъченото масло.

Германия, Франция и Великобритания са категорични, че американските търговски мерки са несправедливи и ЕС трябва да им отговори твърдо.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "Комисията е търпелива, но подготвена". Служителите на търговския департамент са мобилизирани да работят на почивния 1 май, но ефективното въвеждане на европейския отговор ще отнеме време. Според Малмстрьом поне месец ще е нужно да се въведат новите тарифи към американския внос във всички държави членки.

Миналата седмица Брюксел започна да следи вноса на стомана и алуминий в Европа, който се очаква да залее континента след затварянето на американския пазар. Синдикатите се опасяват, че по-евтините метали ще доведат до масови фалити на производители и уволнения на работници. ЕС заплаши да внесе иск и пред Световната търговска организация срещу американските тарифи, който заплашва с колосални глоби САЩ.

Вестник "Файненшъл таймс" пише днес, че бюджетният излишък на Германия се превръща в политически проблем за цяла Европа, тъй като Тръмп е бесен на германските износители на автомобили и на отказа на Берлин да харчи повече за НАТО.

В статия, публикувана в италианския вестник "Ла стампа", се твърди, че " дългосрочната цел на Тръмп е да разруши ЕС, за да може той да договори от силна позиция двустранни споразумения за търговия с бившите членове на Съюза".

Смята се, че световна търговска война би намалила глобалния икономически растеж, който сега е под 4%  с 1-2 процента. Една от първите ѝ жертви ще е Европа, която изнася 3,5% от своя БВП. Търговска война от двете страни на Атлантика ще има сериозни последици, тъй като САЩ и ЕС представляват около една трета от световната търговия.

През март Тръмп предложи облагане с 25% на вноса на стомана и с 10% на алуминия след доклад на Търговския департамент, че сегашното състояние застрашава американските търговски интереси. В края на март американският президент обяви, че някои държави ще бъдат освободени, временно или постоянно от тях и че Вашингтон ще преговаря по отделно с интересуващи го страни за договаряне на индивидуални условия за търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
22
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Няколко парадокса!САЩ вече не са глобалистите! Дори и Сорос организациите в САЩ получиха жълт картон с много червен оттенък!САЩ използват държавата си за защита на икономически интереси-нормално! Същото и ЕС /част от държавите само/.ЕС няма нищо да направи за интересите на малките членове!ЕС се бори за интересите само на Германия ! ЕС държи България посредствено мафията ни! Но причинат а си е наша!
31
3
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
ЕС ще изгуби много повече от САЩ.Какво изнася Америка за ЕС че да ги уплаши митото.Мотори Харлей Дейвидсън ахаха и колко продават от тях тук?Или портокалов сок смех пълен.Американците само да наложат мито на Мерцедес примерно и немците са аут!
30
6
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Няма как да я спре прекалено много оставиха Германия да си развява коня.Америка ако не направи ннещо ще свърши много зле!
29
2
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Какво значи всички са на печалба от САЩ. Това, разбира се, е голям "консуматорски" пазар. А нима Европейският пазар е по-малък? Всеки присъства на един пазар за да продава и печели. Форд и ДжиЕм, на пример, не печелят ли като си продават возилата в Европа? Тръмп го боли, че американското производство в голямата си част се изнесе в Китай (в гонене на по-голяма печалба), и е прав. Но търговската война не е начинът това да се промени.
28
1
 
12
 
! Отговори
марк ототев преди 5 години
Пак съм с къса клечка.А щях да си напазаря малко небостъргатели с парите от бакшиши.. Тоз тръмп . Ама и путин е виновен.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че всички са на печалба от Сащ. Най-големия пазар са, и всеки гледа да копне напечатаните долари.
26
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж САЩ експлоатирал целия свят,а като изкараха цифрите излезе че всички са на печлба от САЩ.И никой не го отрича.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКОЕТО Е ЛОШО ЗА САЩ И ЕВРОПА Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ------Че България не е ли в Европа ?
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо има че борсата се вдига и че в САЩ нямало производства?Какво го бърка фейсбук или амазон - те са регистрирани на борсата в Ню Йорк, но пачелят от цял свят, това са новите фирми без граници,Аз имам акции на една испанска фирма, на която 85% от доходите идват от сделки извън държавата и въпреки че безработицата там е над 22% цената им не спира да расте.
23
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЩНА ДЕБЕЛА ГРЕДА ЗА ГОВЕДОИДНАТА ПАПЛААЧ.
22
6
 
30
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 години
Говедарите го гризнаха отвсякъде.
21
5
 
8
 
! Отговори
Хайл Меркел преди 5 години
ДОЙЧЛАНД УБЕР АЛЕС!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чакай сега да видя какво пишат нашите икономически експертни ***
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък като гледам колко американски стоки има на нашия пазар, хич няма да е голяма загуба да ги отрежем. Пък и една нова кризичка ми се иска да дойде, тъкмо да паднат малко центе на жилищата, че нещо голям балончец пак се получи.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е страхотна новина.
17
0
 
34
 
! Отговори
Театър преди 5 години
А бе каква война,нали Европа е окупирана с десетки военни бази на САЩ.....!
16
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са на смъртен одър, Китай, не просто ще надмине икономиката на американците, той вече я е надминал. Единствено поради фалшивите показатели вкарани в американското БВП, САЩ все още се водят икономически лидер. Дълговата спирала вече няма обръщане, борсовите балони са надути до пръсване, реалната икономика спада всяка година.САЩ искат от ЕС да ги спасява с цената на собственото си благополучие. Искат, ЕС да купуват техния двойно по-скъп газ и да се откажат от руския и китайски пазар.
15
3
 
6
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Бисмиллях
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие ревете в другата тема , че внасяме много Европейска стока. А тука ревете, че САЩ я забранявали. Хахахахйайа Бай *** рулззЗзз :))))) Смешно Простолюдиее
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на Тръмп е да върне фирми и производства в Америка. Та затова са тези мита. Хамериката може и без внос...