Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?

Земеделието е сектор с висока степен на недекларирана заетост
10 май 2018 19:15, Елка Василева
82
Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?
Снимка: архив, Reuters

Земеделието е традиционно сектор с висока степен на недекларирана заетост поради своята сезонност и поради факта, че работниците се наемат на ден.

България не прави изключение от това правило - стотици хиляди българи работят "на черно" сезонно в сектора на земеделието в ЕС, отчитат синдикалистите.

По данни на EURISPES - частно италианско сдружение, което се занимава с политически, икономически и социални изследвания в Италия, за 2014 г. недекларираната работа възлиза на 32 процента, за сравнение тази заетост в сектора на строителството е 15,4 на сто. Това посочват в анализ от Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/.

Последната ревизия на заетостта в европейското земеделие към 2017 г. показва, че работещите, наети в земеделието на ЕС, се увеличават и са 10 млн. души, а 4 млн. от тях са сезонни мигриращи трансгранични работници.

Повечето от тях живеят от годишния си доход от земеделска работа. Временната работа е все по-често срещано явление, особено в Южна и Източна Европа. Социалните условия и права са много по-малко в сравнение с 10 или 20 години по-рано, отбелязват от ФНСЗ.

Изтичащата работна сила от България към страните от т. нар. Стара Европа е повече от 1 200 000 души - официално работещи извън България, над 30 на сто от тях са сезонни работници в земеделието на Европа.

По държави данните сочат следното: в Германия - 300 000 души, в Англия - 300 000, в Италия - 100 000, в Испания - 350 000, в Гърция - 120 000, във Франция - 40 000, в Австрия - 25 000, в Швеция - 9 000 българи, се посочва в анализа на ФНСЗ.

На този именно проблем - за недекларираната заетост в земеделския сектор, е посветен Транснационален семинар, който ще се състои днес и утре в Пловдив. Международната работна среща се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ по европейски проект "RAISE UP - действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на недекларирания труд", съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи устроиха плантации за марихуана над Сан Франциско
17
18
 
14
 
! Отговори
привет от западна Ев преди 5 години
Хората предпочитат да работят на черно в западна Европа отколкото на бяло в България и Русия ! Разбрахте ли сега ,че България и Русия за нищо не стават !
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото сме ***, изстрадал и беден народ, и повечето не ставаме за друго ! Наред сме с *** и африканските мигранти, само че тях ги зачитат в международната политика и ги уважават повече, защото са сплотени и се подкрепят, за разлика от нас...! Кой колкото си извоюва !
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стотици хиляди българки работят в....как да го кажа....развлекателноразтушителния сектор. Знаем защо.
14
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Тия "управляващите" КОЙ ги избира, А??Не съм аз значи си ти и останалите провинциални .
13
6
 
18
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
До 10...сигурно нещо си сънувал...кажи подробно как се построяват 2 триетажни къщи и 2 лади..сигурно за тях пишеш...Сигурно са спечелили от тотото...Можеше да се направят пари от земеделие но трябваше да се Убиеш от работа...и пак не можеш да изкараш за писаното от теб...Ако в БГ се живее нормално никой няма да се подлага на Изгърбване на Запада...
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?"-Защото червените въшки докараха селяните в панелките и ги направиха менежери,а пък сега се изливат млрди за подпомагане които потъват в гушите на онези които докараха селяните в панелките.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стотици хиляди българи работят "на черно" в евроземеделието! Защо?"За да спестят (измизеруват) някой лев и да се домъкнат в София.Сега ясно ли е?!
10
1
 
17
 
! Отговори
истина е преди 5 години
А в *** милиони работят на минимална заплата ,а под масата им дава по още 200 лв. !
9
0
 
8
 
! Отговори
ТРЗ преди 5 години
Белите престилки направо са дяволи. Както са карали шест месеца без заплати.Могат да си карат и до пенсия
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черния пазар чака белите престилки от болницата в Ловеч.
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали всичко в Европата беше мед, масло, ток и жица? Нали така се говореше? Било рай! Всичко било оправено и се давели в пари. Така се говореше! Обаче истината излезе малко по-друга... Въпреки това, не спирайте да скачате, защото да не си помисли някой, че сте "червени"!
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли ами тука вече няма държава а управляващите си гонят тяхните интереси на кой му пука за обикновенният човек
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетиха се,да не би да не знаят какво е положението в повечето ферми в Англия и Испания,представете си тия около 600 000 работника да работят тук в Бг,а се говори за виетнамци и нз още какви,а става дума за около 1000 лв заплата и хората ще се върнат,там пак толкова им остават ,и те го пращат тук на близките си,луда държава...да не си пази хората и националния интерес..
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината да работят на черно българите в ЕС е проблема в българските чиновници от Външно и от Министерството на труда и заетостта. Заплатите им вървят и паралелно с това и подкупчета. Безотговорно се отнасят към тези хора. Когато стане нещо трагично с тях. Бягат от отговорност и се крият оправданието е че незнаеме и нищо не можем да направим. НО ЗАПЛАТИТЕ ИМ ВЪРВЯТ.
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото там черноработника може да преживява и да праща на близките си по някоя пара, а ако работи тук, ще кара на хляб и лук.
2
2
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Печалбата може и да не е декларирана,но и загубите са по големи от всяка друга дейност,а и на кого да се оплачеш най много корумпиран чиновник да реши да прави удара на живота си,това за у нас.
1
6
 
28
 
! Отговори
www преди 5 години
ЗАЩОТО ТАМ Е ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ - (РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ ).