Мамини, сладки... Българите живеят с родителите си до 30 години!

Жените се изнасят по-рано от мъжете, твърди Евростат
Обновена: 15 май 2018 19:26 | 15 май 2018 19:25,
118
Мамини, сладки... Българите живеят с родителите си до 30 години!
Снимка: flickr

Един на всеки четири европейци на възраст между 25 и 34 години живее при родителите си, сочи проучване на "Евростат".

Средната възраст, на която хората в Европейския съюз заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки.

През 2017 г. младите са напускали родните си домове най-рано в три северни страни - Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), също така и в Люксембург (21.4). След тях са Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години).

Най-дълго при родителите си остават младежите от Малта (32.2) и Хърватия (31.9). На късен етап напускат и младежите от Словакия (30.8 години), Италия (30.1), Гърция (29.4), Испания (29.3), Поругалия (29.2) и България (28.9 години).

Тенденцията в Европейския съюз е, че младите жени напускат родните си домове по-рано от мъжете.

Най-голяма е възрастовата граница между половете в Румъния - жените се изнасят на 25.6 години, а мъжете на 30.3.

Българките напускат родния дом на 26.5 години, а противоположния пол - на 31.1.

В другите страни разликите са съответно Хърватия (30.4 срещу 33.4), Словакия (29.4 срещу 32.2), Унгария (26 срещу 28.8), Гърция (28 срещу 30.7) и Чехия (25.1 срещу 27.7 години).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българкаА защо трябва да го правиш сама?Намираш си съпруг и двамата заедно изплащате жилището.Или викаш вече мъже не останаха?Напоследък често го чувам от жени.
44
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някоя кредитна институция ли плати тази статия? не искам децата ми да теглят кредити ! приятно ми е да водя внучката на плуване, на английски, на детската площадка, на детски театър....а децата ми не ме оставят гладна при мизерната ми пенсия. и кое му е лошото, да си имаш топло семейство? прав беше по-долу който написа, че северните държави са студени не само с климата си !
43
1
 
39
 
! Отговори
българка преди 5 години
много добре казано-младите да са САМОСТОЯТЕЛНИ! АМА- МОЛЯ КАК?МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ КАК ДА СИ КУПЯ В БЪЛГАРИЯ АПАРТАМЕНТ С ЗАПЛАТА НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ЗА ДА СЪМ САМОСТОЯТЕЛНА? ЩЕ СЪМ МНОГО МНОГО БЛАГОДАРНА АКО УПОМЕНЕТЕ КОЯ БАНКА БИ МИ ОТПУСНАЛА КРЕДИТ? ЗА ДА ПОКАЖА НА МАМА И ТАТКО НА СЪСЕДИТЕ НА КОЛЕГИТЕ НА ДЪРЖАВАТА -4Е СЪМ МЛАДА УМНА ОТГОВОРНА МЛАДА ЖЕНА КОЯТО ОСВЕН 4Е СЕ ГРИЖИ И ОТГОВАРЯ ЗА ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ МОЖЕ ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА И МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ? БЛАГОДАЯ
42
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те и тия от провинцията биха си живели с техните просто нямат тая възможност.Не разбирам защо е тая истерия-тоя живеел с родителите си бил мамино синче.Тва показва,че е загрижен за близките си не мислите ли?
41
16
 
24
 
! Отговори
таню скариди преди 5 години
не е до 30 г. защо лъжете в софия кореняк столичаните живеят с мама и тате до 50г.поне иначе се подиграват на селяните дошли в софия ама те са се отделили от родителите си на по 20г.мила родна софийска картинка вижте по пазарите и градския транспор и по улиците как маминка на около 80 г. е хванала за ръчичка синковеца си на около 50 г. та тези кореняци са свикнали мама да им пере бельото,тези същите са онези къде казват че селяните им сваляли високите заплати,но селянин за малко не работи!!!
40
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
към 42. Всеки трябва да кове живота си, често помощтта на родителите е токсична. Смята, че помагат а всъщност осакатяват, но те не го осъзнава. Млад мъж, родителите го издържат, чистя, готвят днес на 37, не иска жена, деца защото това е отговорност. В това да си купиш кола или да отидеш на екскурзия, какво лошо има, живееш един живот. Към детето имаш ангажимент до време, а не на 30 г. да му носиш на поднос храната докато играе на ПС и да му переш дрехите, да му възпитаваш децата и да се месец.
39
1
 
12
 
! Отговори
Циник до 46 преди 5 години
Съжалявам.Не са постъпили като родители.Хора всякакви.Съжалявам - старай се да си по-добра майка от тях!Успех!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46А сега кака е положението-отнасяш ли се по същият начин към децата си?
37
2
 
30
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Точно затова разказах на кратко моята история за самостоятелността. Надявам се да бъде поучителна за всички които я прочетат . Родителите трябва да са най близките хора на едно дете , а не да си правят експерименти с какво ще се оправи и как . Приятно е да има уютен дом с любими хора ,независимо дали това са твоите родители ,мъж ,деца или родителите на мъжа... Все тая . Както се каза в един коментар по надолу уюта се създава от възпитани хора :) Не от кредити
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуфффф, че аз ко напусна ***, па кой ше ми готви и ще пере гащите! Само ако някоя фльорца са навий тогаз.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много които не напускат родителите си докато родителите не ги напуснат тях.
34
2
 
32
 
! Отговори
Лично мнение преди 5 години
Мисля, че болшинството от българите смятат семейството за важно.За това родителите помагат на децата си, докато могат. Понякога и децата отвръщат със същото, когато родителите остареят. Западният начин на мислене е по-егоистичен. За нас като родители винаги ще е по- важно да подкрепяме децата си морално и материално, отколкото да отидем на екскурзия или да си купим нова кола. Въпрос на приоритети.
33
2
 
32
 
! Отговори
53635 преди 5 години
Вижда се, че има страни, където младите напускат още по-късно родителите си. Когато жилището е собствено и има мято за всеки да живее спокойно, е много по-разумно семейството да не се дели. Дбре възпитаният млад човек може да бъде съвсем пълноценен и самостотятелен дори и в дома на тъщата или свекървата. Намирам за глуупаво в огромни апартаменти да кукуват сами старци, а младите да плащат наем. Културният човек умее да създаде приятна среда за себе си и близките си. Взаимпомщта е проява на обич.
32
1
 
25
 
! Отговори
Циник до 37 преди 5 години
Извинявай - това не са родители!И моите ме поощряваха да работя, но винаги бяха зад мен! Първият Сейко си го купих с бачкане през лятната ваканция...черниците които посадихме с татко(бях 4ти клас) са дебели близо метър!Не си случила! Трябваше да имаш моите!Реве ми се, че ги няма!
31
2
 
30
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Едно време и баба ми и дядо ми са били от големи семейства с по 7-8 деца . Това е било напълно нормално и всички са живеели заедно . Моите родители също до късно живяха с родителите си . Някъде до към 40 . Те помагаха за моето отглеждане - аз да бъда прибрана ,нахранена, възпитана . Родителите ми работеха денонощно да имаме сегашния ни дом ... Е отделиха се , отделиха и мен от тях ... Бравос ...постигнахме много ... Сега не се поглеждаме ...щото трябва да сме самостоятелни ...
30
3
 
30
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
А и има нещо друго.Забележете кои са държавите, в които деца живеят най-дълго при родителите си.Все от "топлите" страни.Нито във Великобритания, нито в Германия имат такива емоционалност, такава топла душа като балканските народи или Италия, Испания.Те са студени, дистанцирани дори и в самите семейства.
29
9
 
31
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Извинявай но моите родителите ми създаваха такъв комплекс - че трябва винаги да се оправям сама , че съм в тежест и да не мрънкам. Работя от 14 годишна. Според Вас това нормално ли е ? Платих си цялото образование сама ,квартири ,разходи ...Всичко . От 14 годишна не искам пари от тях ...и постоянно повтарям че съм добре , давам си и такъв вид , нищо не споделям с тях , нямам и емоции. В същото време те ми търсят само да им свърша някаква работа . Халал да са им пътешествията и самостоятелността
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е момента държавата да помогне на младите. Да им поеме лихвите към банките или нещо ...Не знам има финансисти да мислят. Тя цялата администрация СПИ и само едно и също : младите бягат на вън. АМИ СПРЕТЕ ГИ ...подайте им ръка. Вие сте големите и умните уж. Измислете, как дс ги задържите ...То само с плюене не става.
27
0
 
47
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ееееххх...исках да живея с родителите си до дълбока старост...но и двамата починаха.Адски ми липсват.Близо 20 год. им помагах финансово и физически ( строихме виличка с баща ми )Сина ми расте - искам да е с мен винаги...макарче надали.Няма нищо по-важно от семейството
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да, де ...То има и обратния случай.Ние прибрахме една,която нямаше какво да облече в нашето семейство,а тя хем не работеше и я мързеше,хем разказа играта на всички от семейството - баби,дядовци,сестри,братя,племенници и прибра всички имоти с измама.