Заплатите ни източни, а плащаме западни цени! Защо е така?

Как да се обяснят разликите в заплащането на Изток и на Запад?
18 май 2018 16:30, Елка Василева
242
Заплатите ни източни, а плащаме западни цени! Защо е така?
Снимка: архив, Reuters

Източноевропейците се чувстват експлоатирани. И наистина - никак не е лесно да се обяснят огромните разлики в заплащането на Изток и на Запад, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Вече близо три десетилетия известната чешка марка "Шкода" е част от германския концерн "Фолксваген". Но чехите могат само да си мечтаят за заплати като германските, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг" и дава пример с 23-те хиляди служители на „Шкода" в Млада Болеслав, които изкарват средно по 12 евро на час, докато колегите им от германските предприятия на "Фолксваген" получават поне три пъти повече. В тази връзка изданието пояснява, че производителността на чешките заводи не е по-ниска от тази в Германия. Точно обратното: дори е по-висока заради по-дългото работно време в Чехия.

Защо плащат на източноевропейците по-малко пари?

Случаят „Шкода" е показателен. И дава обяснение защо темата толкова силно занимава източноевропейските страни-членки на ЕС, посочва швейцарското издание и продължава: "Макар че страните от бившия Източен блок междувременно наваксаха в икономически план, там цари недоволство, а много от хората се чувстват експлоатирани от западните концерни. Първо, защото те изтеглят навън големи печалби, натрупани в страни като Чехия, Полша или Унгария. И второ, защото заплатите там са все още много по-ниски, отколкото на Запад. В Чехия това предизвиква особено силно недоволство - местните синдикални дейци говорят за „Желязна завеса" по отношение на заплащането, а социалдемократите настояват да се сложи "край на евтиния труд".

Дори либерални икономисти проявяват разбиране за това недоволство, пише по-нататък швейцарското издание. „Трудно е да се приеме фактът, че при една и съща производителност на труда някои получават само една трета от обичайното заплащане", е цитиран да казва Ян Швейнар, един от водещите експерти по темата за икономическото развитие на страните в преход.

Разликите в заплащането на Изток и на Запад действително изправят икономистите пред загадка. Лесно може да се обясни защо един фризьор в Прага получава по-малко от колегите си във Франкфурт или в Цюрих - подобни услуги не се търгуват трансгранично и затова заплатите се ориентират по производителността на местната икономика. А тя все още значително изостава в сравнение с германската например. Но с този аргумент не може да се обясни по-ниското заплащане на работниците от "Шкода", с чийто труд се произвежда чиста проба експортна стока. Какво е обяснението тогава?

Възможните причини

Изданието предлага няколко възможни причини: на първо място различната покупателна способност на населението, поради която с едно евро в Чехия могат да се купят повече стоки и услуги, отколкото в Германия. Но това е слаба утеха за източноевропейците, които също купуват произведени навън стоки - например германски автомобили, италианско вино или айфони. За всички тези неща те заплащат цените на световния пазар. Затова в региона често казват: "Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени".

Друга причина за по-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се търси в обстоятелството, че дълги години след краха на социализма в тези страни имаше висока безработица. Така работодателите разполагаха с много налична работна ръка, което на свой ред ограничи повишаването на заплатите, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

По-нататък вестникът се пита дали в контекста на дебата за по-ниското заплащане на Изток действително може да се говори за експлоатация от страна на западните концерни. Според изданието на този въпрос следва да се отговори отрицателно. "Нойе Цюрхер Цайтунг" цитира в тази връзка изследвания, от които става ясно, че западните концерни в Източна Европа плащат значително по-високи заплати от местните фирми.

По-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се обясни и с недостатъчното влияние на местните синдикални организации. Тъй като играят по-скоро второстепенна роля, те не са в състояние да се преборят за такава закрила на работните места и за такива повишения на заплатите, каквито има в Западна Европа.

Не на последно място роля играе и този факт: в повечето случаи същинската конкуренция на източноевропейските производители се намира не в Германия например, а в развиващи се страни като Китай или Индия. А това ограничава потенциала за покачване на заплатите в Централна и в Източна Европа, коментира в заключение „Нойе Цюрхер Цайтунг".


242
Още по темата: ИзтокЗаплатиЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако влезнем в Еврозоната, тогава ще усетим мандахурката. Добре че имаме три-четири потенциално пробити банки тип КТБ, та затова ЕС отлагат това прокобно събитие. Скоро няма да влезем в Еврозоната Слава Богу.
179
6
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 10 месеца
До Анонимен 172 Само гледай ункраинците да не си мземат Крим заедно с моста. На там отива работата.
178
1
 
11
 
! Отговори
Дракон преди 10 месеца
"Големите" успехи на управците ни изчезват в мига, в който се заговори за нивото на заплатите и пенсиите в България. Дано не съм прав , но скоро предстои количествените натрупвания да преминат в качествени изменения, изразяващи се в разпад на държавата. Пряко следствие от малоумното колониално управление.
Що се касае до сравнението със света, то е трагично. Заплащането на работещите в производства в южните провинции на Китай е към два пъти над това в страната..
177
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 10 месеца
До Анонимен 163 Така е . Борисов и Путин има какво да научат от Ердоган.
176
9
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 10 месеца
Много просто. Плащаме си за 45-те г.комунистически застой.Изостанахме много от цивилизацията.
175
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплатите били източни ? Да ама на депутатите са повече от западни плюс обслужването на депутат със секретарка, помощник, шофьори, евтина храна, командировки, безотчетни пари и пр.Когато си искат си актуализират заплатите ама нагоре. За народа кой както може се оправя.
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мухобоико ти си срам и позор пред света
173
1
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 10 месеца
За да има богати,трябва да има и бедни. Богат работник и бачкатор има ли? Тоя дето има бачкатори и работници -той е богат!
172
4
 
4
 
! Отговори
Китай-Развиваща? преди 10 месеца
Китай била според автора-Развиваща се?Втората,в официалните класации,с тенденция скоро да стане първа, икономика в света,втора по военен бюджет и трета като военна сила(макар и доста подценени,реално втора),произвеждащи на кило най-модерната електроника и милиард и половина?Акое така,западна европа трябва да е от епохата преди потопа
171
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
не мога да ви разбера герб бил бсп на избори хората живеели добре доходите
се вдигат има развалени банани и рециклирана тоал хартия и пак се оплаквате
някои все ви пускал опорни точки някои ви плащал стотинки да пишете по саитовете
много интересно
170
0
 
1
 
! Отговори
Проба преди 10 месеца
Проба
169
15
 
5
 
! Отговори
змей преди 10 месеца
доста икономически некомпетентни хора пишат във форума :)) ... направо с такива титани на мисълта не знам що сме на дъното в ЕС :)) ... на цялото ватник дето се е наредило на баламатума , фащайте регистрирайте фирми и назначавайте наред на заплати даже по-високи от западните ЕС и ще им разкажете играта на останалите капиталисти :)) ... да видят те как се правят нещата :))
168
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Крим има вече и мост! Свиквайте!
167
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо е така? Защото имаме най-лошото управление в Европа, работещо за своя сметка от името на народа.
166
0
 
12
 
! Отговори
радев преди 11 месеца
*** анализ, краде се повече от местните капиталисти
165
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До маГистЕра 160.

Върни си "дипломата" и си вземи обратно агнетата. Така ще бъдеш по-полезен и на себе си и на останалите.
164
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един Ганьо веднага даде минус.... хахах03991
163
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще плащате, защото сте прости и не си търсите
правата! Иначе бай ти Ганьо се мисли за най умен красив ,образован и тн. ДА АМА НЕ!
162
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До # 166: Ами аз отдавна пиша,че "земята на Ботев и Левски",вече не е тяхна земя и отдавна всичко е заложено на западните банки,за да от пускат "свежи" заемчета,които да потъват свежо в точно определени джобове,ама мат'ряла се прави на углав.

Скоро ще дойде времето,когато съдия изпълнителя на банкстерите ще пристигне с частната си армия и ще ни натири към остров Тамбукту,за радост на туземните човекоядци,та да видят какъв е вкуса на глупаците роби!!!

Ама на планктонците,въобще не им пука....
161
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е защото нема такава проста държава.
Държава пълна с мутри и разбойници.