Управителят на БНБ: В Eврозоната с реална икономика!

Димитър Радев с анализ в изданието Global Public Investor
25 май 2018 14:15,
31
Управителят на БНБ: В Eврозоната с реална икономика!
Снимка: архив, Булфото

Точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова от Маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в голяма степен изпълнява в продължение на много години, колкото от реалната конвергенция на икономиката.

Това пише в предисловието на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувано в изданието Global Public Investor – Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF). Тази година в него се отделя специално внимание на общите теми, свързани с реформа и преход.

"За ускоряване на реалната конвергенция е необходимо да бъдат въведени структурни и институционални политики, които да бъдат последователно прилагани, посочва гуверньорът на централната банка. – Ако желаем България да стане пълноправен участник в процеса на реформи на европейско равнище, трябва да задълбочим допълнително собствените си реформи. Трябва да трансформираме своето устойчиво икономическо възстановяване в трайна реална конвергенция".

Според него България показва убедителни макроикономически показатели.

"Повече от две десетилетия имаме парична стабилност. Обменният курс на лева е фиксиран към еврото и паричният съвет е непоклатим както в добри, така и в лоши времена, дори и по време на кризата през 2008 г. България поддържа като цяло балансиран бюджет и е известна с третото най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС. Банковият сектор е здрав, с капиталова адекватност и ликвидност над средните за ЕС. Логично е да се очаква, че страна с такъв опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването ѝ по пътя към еврозоната чрез участието на лева – националната парична единица – във Валутен механизъм ІІ (ВМ II)", са очекванията на централният банкер.

Димитър Радев смята, че процесът на присъединяване към еврозоната, който започва с участието на националната парична единица във ВМ II, ще бъде катализатор за по-нататъшен напредък, приспособяване и реформи.

"Всичко това в крайна сметка ще окаже благоприятно влияние върху икономиката независимо дали сме в еврозоната, или все още извън нея. Самото пътуване е също толкова важно, колкото и постигането на крайната цел. Това важи и за много световни публични инвеститори, на които OMFIF отделя специално внимание в това свое издание за 2018 г., което, сигурен съм, ще изпълни целта си за разпространяване на по-добри практики в областта на публичните инвестиции в глобален план", убеден е Димитър Радев.

Управителят на Българската народна банка напомня, че като бъдещ член на еврозоната България проявява силен интерес към реформите в нея.

"В този по-общ контекст пълното изграждане на банковия съюз например е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г., коментира Димитър Радев. – След почти десетилетие на възстановяване от икономическата криза през 2008 – 2009 г. световната икономика може би достига повратна точка, докато светът като цяло трябва да се справя с промените, наложени от преориентирането на външната политика на САЩ и възхода на Китай".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
bulminrz преди 5 години
bul ikonomika na zlatnite hramovi kupoli i kubeta...ortodoksalno christiansko bezsardechno licemerie i ikonomicheski teror nad bg narod...na bg letistata bg mitnicharite ni terorizirat da izhvarliame svetenata ni jiva bg voda...za da kupuvame po 3 evro 1 butilka piteina uranova monopolna voda v freeshopa na christianskite teroristi ...i bg patriarh ne gi anatemosva...
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези африкански доходи само евро ни липсва...
5
1
 
11
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Те докато ни контролират с валутен борд и тука докато уж всичко фиксирано и се развиваме събилно.В един момент опа,цяла банка източена и фалирана.После,бам париците от фонда за деклариране на влоговете,цесии и други мушенгии.Някой хора направиха както се казва двоен удар.Ква еврозона,кви 5 лв!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А съдебна реформа кога
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не ни дреме какво мисли да види колко са заплатите на немеца и пенсиите и колко на българина, спазването на тез критери е на гърба на хората Не сме искали нито Маахстрийски нито никакви критерии да ни налагат. Налагането на нещо е диктатура. ЕС ТРЯБВА ДА НИ ОСТАВИ НА МИРА И САМИ ДА СИ РЕШАВАМЕ НЕ СМЕ ИМ РОБИ не стига, че от 15 години ни лъжат с храните.
2
3
 
21
 
! Отговори
Морски_ преди 5 години
Какви конвергации и т.н. господин управител... И вашата памет ли толкова къса, колкото на м*лоумното правителство.... Забравихте ли че онзи ден гръмна К*Т*Б ???? Очевидно е, че партньорите ви на Запад не са и не желаят да имат общо с тази мутр*енско-Про*сташка държава. И така ще е до като не спрете да крадете ненаядни плъхове
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук и реална икономика?!Засега това са несъвместими неща! :-)