Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши

90% от пластмасовите бутилки ще се рециклират до 2025 г.
Обновена: 29 май 2018 06:52 | 28 май 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
84
Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес да бъде забранено използването на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като мярка за борба със замърсяването на световните океани.

Става дума за пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията.

По данни на Брюксел всички те са в десетката на най-често откриваните по плажовете в ЕС боклуци.

Всички тези изделия имат алтернативи от други, по-екологични материали, с които могат да бъдат заменени.

„Не става дума, че ще забраним балоните. Просто те ще трябва да се привързват към нещо различно от пластмасови пръчки“, обясни първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Пластмасовите чашки, които също имат алтернативи, няма да бъдат забранени, но правителствата ще трябва да въведат програми за намаляване на тяхното използване. Същото се отнася и за цигарените филтри, за чието рециклиране производителите ще плащат.

Върху опаковките на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните ще има допълнителен етикет, който ще описва отрицателните последици за природата на продукта и съдържанието на пластмаси в него.

Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента отпадъците, които задръстват световните океани.

„Рискуваме да задавим океаните. Пластмасите са в моретата, в храната и в телата ни“, смята Тимерсманс.

Тимерманс смята, че предложението ще има широка гражданска подкрепа, а бизнесът няма да пострада съществено, тъй като повечето от предвидените за забрана изделия не се произвеждат в Европа.

Освен край на пластмасовите сламки, вилици и тарелки, Еврокомисията предлага държавите членки да въведат механизми, чрез които да събират и рециклират до 90 на сто от пластмасовите бутилки. Държавите, които не са заинтересовани да въведат такива схеми, ще плащат „пластмасов данък“ на европейския бюджет, който ще бъде процент от нерециклираната пластмаса на техния пазар от 2021 г.
 
„Това е постижима цел, която е заимствана от успеха в някои държави членки“, заяви Тимерманс, а вицепрезидентът за европейската икономика Юрки Катайнен добави, че Брюксел обмисля вече подобни схеми и за алуминиевите кенове и стъкления амбалаж. Тимерманс посочи, че откакто използването на пластмасови торбички в магазините стана платено, производството им е намаляло наполовина.

Производителите ще покриват част от разходите на държавата по рециклирането, както и информационните кампании за налагането на алтернативните материали за собствените им опаковки. Производителите на рибарски мрежи, които се смята, че съставляват почти една трета от боклука в моретата, ще плащат и за събирането на отпадъците си от пристанищата.

Еврокомисията пресмята, че новите мерки ще намалят парниковите газове с 3,4 млн. тона, ще намалят с 22 млрд. евро до 2030 г. щетите върху природата, а данъкоплатците ще спестят около 6,5 млрд. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И всички пластмасови торбички трябва да се забранят!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За лекарствата - няма къде. Даваха и репортажи по тая тема, пълна каша са законите. Един професор тогава каза да ги смесваме с кафе и да ги хвърляме по общия начин.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След толкова много забрани управниците на ЕС са решили да отпуснат малко гювеч на стадото. Разрешават еднополовите бракове. Стига само забрани!!!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще забранят тоалетната хартия, за да вдигнат тиража на вестниците. Държавна политика трябва.
13
2
 
28
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Време беше. Тая пластмаса накрая ще ни залее от всякъде.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11а ти пита ли го дали е фармацевт изобщо?
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но къде мога да изхвърля стари лекарства и фармацевта в аптеката ми каза, че не знае. А, някой тук случайно да знае?...Нямаш ли тъща да ги пие?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а гравитацията?
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ КОГА :D
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичоците ще се връщат към лигнина, досущ като на меркел баба й. Какви са тези глезотии, с крилца, без крилца. Подлагай ватата и да попива.
7
0
 
21
 
! Отговори
Роска преди 5 години
Трябва всеки да почне да се замисля по колко отпадъци, които могат да се рециклират, изхвърля в общия ***.И тук се сещам, че всеки път, когато чета листовка на лекарство, пише да не се изхвърля в общия ***. Но къде мога да изхвърля стари лекарства и фармацевта в аптеката ми каза, че не знае. А, някой тук случайно да знае?
6
1
 
13
 
! Отговори
Горд Евроибрик преди 5 години
До azпросто ползвай новите евроатлантически краставици !
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се забранят и разнополовия сек.с между 22 и 4 сутринта, носенето на каскети и шумното дишане на обществени места.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се забрани и ползването на клизма за еднократна употреба! В ЕС това ще намери широк отзвук, като се има предвид огромният процент *** популация. Пък и общата клизма е израз на доверие между еднополовите партньори.
3
4
 
18
 
! Отговори
az преди 5 години
А вибраторите?
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто изправиха краставиците, много ми се издигнаха в очите. Респект!
1
22
 
22
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Що не се забранят сами себе си тия западняшки "дураки и идиоты".