BG болногледачи – роби в Белгия! Eксплоататорите са родни фирми

Санитарите получавали по ?350-700, старците плащали по ?2500
Обновена: 1 юни 2018 06:25 | 31 май 2018 18:45, Елка Василева
46
BG болногледачи – роби в Белгия! Eксплоататорите са родни фирми
Снимка: архив, Reuters

Български дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са експлоатирали своите работници, съобщават местни медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване.

Проверени били девет български дружества, регистрирани на един и същи адрес. Те осигурявали санитари за хора, които не желаят да бъдат настанявани в старчески дом, съобщи БТА.

Грижите за възрастните хора били полагани у дома, денонощно, от 82-ма болногледачи. Служителите в дружествата били заставяни да подпишат договор, според който, ако говорят с белгийските власти, дължат глоба от 1000 евро. Не е известно дали болногледачите са били обучени за работата, която са извършвали.

Разследването установило, че българските работници получавали едва по 350-700 евро на месец, наполовина от минималното възнаграждение в Белгия. Същевременно старците, гледани от тях, плащали за услугата по 2500 евро месечно.

Не били уредени въпросите за заплащането на положения извънреден труд, а работниците поемали сами разходите си за самолетни билети, квартира, интернет, здравна помощ. Българите били командировани за по шест месеца и според медиите са станали жертва на съвременна робска експлоатация.

Властите в северната провинция Фландрия са предприели проверка, заради която българските дружества прехвърлили собствеността на подставен човек. Фламандските власти заявяват, че ще предприемат дългосрочни мерки за пресичане на подобни злоупотреби, които ощетяват и възрастните хора, и социалните работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Защо не им напишете имената на въпросните експлотатори? Аз понеже вече се опарих от тях, ще Ви кажа кои са:Силвия (Ангелова Чакърова) "Мюлер" и Тереза (Ангелова Чакрова) "Мюлер"При желание и телефонните им номера ще оставя. Защо криете ***???
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде и да отидете бягайте от български работодатели. Те са робовладелци, а не капиталисти. Искат да ти изпият кръвчицата и да не ти плащат. Това е навсякъде така и в България и в чужбина.Отделно Бай Ганьовщината. Вече се плаша от българи работили навън, защото като се върнат в България и вече са неудържими, интриги, злоба, мръсно.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експлоататорите са родни фирми ама го е допуснала и се е спотайвала Белгия- къде им е контрола и правосъдието?
32
0
 
10
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 5 години
До АнонименЕ кво всички в БГто ли са ***? Това значи и че всички от БГто извън него също са *** и ***.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29А дано ама надали.Твоите сънища са далеч от реалността.Никой никъде нищо даром няма да ти даде.Телетата се колят и така ще е докато има телета като теб.И чакай някой да ти помогне в Западна Европа............ама надали.Ще е като да чакаш Годо.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амам моля ви се, тук "гурбетчиитИ" твърдят че са хайтех инженери и доктори.Ка' щяло да са санитари, чистачки и миячи на ***.ХА-ХА-ХА!
29
1
 
10
 
! Отговори
размисли и страсти преди 5 години
С минималната не се живее добре никъде. В Белгия минималната нетна е 1200 евро + 300 евро данък от работника + 300 евро данък от работодателя. Станаха 1800 евра - другите 700 евро са за фирмата - което е даже малко, защото фирмата трябва да плати на някой да намери клиенти, да проведе интервюта и да оргарнизира всичко... От нетните 1200 евро - 400 евро са за подсигурената квартира. Та 800 евро максимум да вземеш. Ако е включена и храната - още 400 евро от заплатата та ти останаха 400 нето.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както може да се очаква, пак *** нарушава закона.
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Докато има телета ще има и колачи! "".................................в страна с 'телета и колачи' ролите често се сменят и колачите стават телета ...а през това време белите хора в белите държави си помагат и се уважават, и си живеят живота ... и понякога гледат по новините за колачите и телетата на Азия, Африка и България.И като ви кажа, че всеки народ си заслужава съдбата се дразните.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има телета ще има и колачи!
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и плюфнелиеф така е забогатял30% за партията30% за него30% за бачкатора строител, остаявил си здравето по строежитеДа е жива и здрава Ебанова да му харчи парите със замах
24
8
 
22
 
! Отговори
гербер меринжей преди 5 години
нали искахте капитализъм?ами на Викой не скача е червен
23
20
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Виновни са 45 години социализъм!
22
0
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Немогат да експлоатират небългари! Жалка история! Но тези в "управлението"/грабежа от 30т год насам на България да не би да са по различни, м?
21
1
 
55
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Разбира се, че в основата са българи! Това което българи на българи са причинили през последните 30 години, никой друг не ни го е причинил и не може да ни го причини!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гневенПич, не ти е виновен само работодателя. Нищо не пречи на тия работници да потърсят малко предварителна информация къде отиват, какви са цени на квартири и тн. Какви са им правата. Номера е че не го правят и за това ги експлоатират. Не може да разчиташ някой друг да ти пази правата, а ти да нямаш никаква отговорност към себе си. Най малкото в скапаните бюра по труда дават предварителни консултации за работа в чужбина, а и 1 час в нета с калкулатор в ръка също е неонходимо
19
1
 
35
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Външното спяло, хахаха . Тя цялата държава спи, 240 заспали хратунковци си имаме и след тях още 6 млн заспали селяни. Един мотинг не можем да организираме като в Румъния когато излезоха 250000 на улицата. У нас всичко е по кафетата и бирарийте, на митинга 10 човека. Това блато БГ никога няма да се оправи но хората продължават да вярват, унизено да вървят по меъсните улиците, и на края на месеца да вземат смешни 600лв. Европа крачи напред, БГ крачи назад.
18
2
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
В България е същото - работиш за 2000 лева а фирмата взима 4000 лева .
17
6
 
45
 
! Отговори
гневен преди 5 години
За бг работодател НЕ се работи, ей затова трябва да се унищожи тая държава, кончина за българия бе, най - скапаното племе!Под турско да бяхме, щеше да е по - добре!
16
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа е от тук в България. Контрол и право на тия беззащитни хора няма..Бългаско правосъдие и руска култура ги съсипва.