The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия

САЩ може да откажат заради споразумението Русия-НАТО
31 май 2018 08:02,
74
The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия
Снимка: Reuters

Полша е отправила молба към САЩ да установят постоянна военна база на тяхна земя в опит да се контрира руската агресия. Това пише британският вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Предложението от полското министерство на отбраната гласи, че Варшава е готова да плаща до 2 милиарда за финансиране на новата база.

Изданието допълва, че полската оферта отразява продължителното желание на Варшава да изгради по-близки отношения със САЩ в сферата на сигурността, още от влизането в НАТО през 1999 година.

Полски представители вярват, че планът е от допълнителна важност като се има предвид руската анексия на Кримския полуостров преди четири години и агресивната позиция на Владимир Путин към Алианса.

Към момента Полша държи на територията си въоръжени сили на САЩ и поделения на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип, движейки се между Полша и трите балтийски държави на север.
Министерството на отбраната на Полша, което потвърди автентичността на документа, заяви че той е бил изпратен на Вашингтон и Мариуш Блашчак, отбранителният министър на Полша, е заявил пред държавното "Радио 1", че наскоро е провел разговори с Вашингтон за възможността за постоянна база на САЩ в Полша.

В текста на документа се казва, че постоянна база би помогнала за постигане на целите на президента Доналд Тръмп.

Тръмп предупреди миналата година във Варшава, че има "страшни заплахи към нашата сигурност и нашия начин на живот", допълвайки: "Ще се конфронтираме с тях. Ще спечелим".

В полското предложение се казва: "Установяването на подобна сила е нужна, за да предостави недвусмислено предизвикателство и възпиране на увеличаващата се заплашителност на Русия към Европа".

Въпреки това, генералите на Тръмп може да се противопоставят на плана, знаейки какъв отговор може да предизвика това от Русия.

Всяко решение за поставянето на подобна сила в Полша ще бъде видяно в Москва като нарушение на споразумението между Русия и НАТО от 1997 година, в което НАТО се съгласява да не разполага постоянни сили в Източна Европа, пише изданието.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че полският план "не би допринесъл за сигурността и стабилността на континента по никакъв начин".

Песков допълни, че постоянното разполагане на американски военнослужещи в Полша е "суверенно решение", но предупреди че последствията за "цялата сигурност на континента" са очевидни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. Руската попара дето ядоха на няколко пъти още им държи. Поляците мразят руснаците и в червата. С пълно право.
28
3
 
16
 
! Отговори
Jimmy преди 5 години
Империята ще наложи данъци на васалите защото е фалирала:) Да си плащат за демократурата сединити
27
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време и в България да се увеличи американското военно присъствие, като се увличи и числения състав на техните военни у нас, а така също и да се увеличат и броя на военните съоръжения и бази в които да бъдат разположени, и разбира се да се увеличи и технологичната осигуреност и въоръжение на тези подразделения. Крайно време е да се подсигуриме по сериозно откъм потенциялната руска агресия, целия южен фланг на НАТО трябва да се усили значително.
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Нямало кой да ни напада ама сме имали 4-ри бази.Не се прави зорлен на наивен. И ти си от тия русофили, дето от 27 години чакате Русия да дойде и да ви освободи да колите и бесите както през 1944.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АВАНГАРД РЕШАВА ПРОБЛЕМА ЗА 5 МИНУТИ
24
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Май е точно обратното русофилчо. Руснаците страдат от тежък комплекс за малоценност пред поляците, защото поляците винаги са живеели много по-добре от руснаците. Този комплекс е бил изключително развит при Сталин който през 1920 г изяжда боя пред Варшава от Пилсудски и позорно бяга в Русия. Това е причината през ВСВ Сталин да избие 22000 полски офицери и завинаги да отрови отношенията между Полша и Русия.
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военната база е за да цакат немците и северните им потоци. Поляците няма да допуснат да ги превърнат в един вид България- корумпирани, бедни и изключени от интеграция, а под носа им руснаци и немци въртят едни пари...
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се как досега поляците нямат американска база. Ние, въпреки че няма кой да ни напада, имаме четири американски бази(не натовски, а американски) и сега идват още 400 американски танка.
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЛРЯЦИТЕ ВИНАГИ СА СТРАДАЛИ ОТ ТЕЖЪК КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ. ПРИ ТОВА МНОГО ПОЛЯЦИ ИМАТ РУСКА КРЪВ (ДРУГИТЕ СА С ГЕРМАНСКА И ЕВРЕЙСКА).
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-долни *** от поляците нямя !
19
19
 
11
 
! Отговори
Браво Полша преди 5 години
Само така, за злото куче Русия зъл прът.
18
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша е суверенна страна както правилно измрънка Песков и има всички основания да поиска помощ от СЪЮЗНИКА си САЩ срещу ПРОТИВНИКА си РУСИЯ! Ако отричате това значи Бг. няма право да подобрява отношенията си с Рф, нито да строи Белене или отбивката от Турски поток. Германия също няма право да строи С поток. Двойните стандарти са хибридка, фейк реалност!
17
7
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Те и преди ВСВ другаруваха с от Германия, пардон фъшагите. Дори участвуваха в окупирането на Чехословакив, а после ох боли. Тия са едни от най- големите *** в европа и такива ще си останат. Щели да предизвикат Русия. Предизвикайте повече дрога да ви внасят от Афганистан.
16
17
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
И аз искам радарна база на нос Емине, два ескадрона въздушна кавалерия в Шумен, две ескадрили изтребителна авиация в Графа, бомбардировъчен полк и морски патрул в Ямбол, батарея ПРО ракети SM-3, три подсилени Батальонни бойни групи, два разрушителя постоянно в Черно море - по един във Варна и Бургас, военен съд за русофилите.
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има американски бази, руснака няма да посмее да мърсува, защото знае колко лошо бият американците по зурлата.
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците са адекватни хора и знаят кой им е враг, затова са готови да дадат няколко милиарда долара но да си гарантират че Русия ще стои мирно като куче пред месарница и ще върти дружелюбно опашка. Ние сме глупаците, че сами вкарваме вълка в кошарата си че и го обявяваме за брат.
13
6
 
21
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Полша е млада държава, ще си научат урока. Имат си евреи и там, не знам само как ще обяснят разумно на самите поляци че е по добре да платиш 2 млрд за чужда армия вместо за своя!?!?! Те са плацдарм за сащ, искат пак да ги мачкат за седмица
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички новинарски сайтове мълчат за посещението при Путин ?!"_________________________________________________________Дали защото на Боко в Москва твърдо и еднозначно са му посочили ъгъла?Дали защото са го научили на обноски /трудна работа даже за Путин/?Чета, че той се бил разкаял и се извинил пред Путин за поведението си по "Южен поток".
11
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо всички се правят на ударени с мокър пар.цал. Полша е пострадала най-много през втората световна, и от германците и от северните диваци.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са се побъркали!