The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия

САЩ може да откажат заради споразумението Русия-НАТО
31 май 2018 08:02,
74
The Telegraph: Полша иска US база срещу руската агресия
Снимка: Reuters

Полша е отправила молба към САЩ да установят постоянна военна база на тяхна земя в опит да се контрира руската агресия. Това пише британският вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Предложението от полското министерство на отбраната гласи, че Варшава е готова да плаща до 2 милиарда за финансиране на новата база.

Изданието допълва, че полската оферта отразява продължителното желание на Варшава да изгради по-близки отношения със САЩ в сферата на сигурността, още от влизането в НАТО през 1999 година.

Полски представители вярват, че планът е от допълнителна важност като се има предвид руската анексия на Кримския полуостров преди четири години и агресивната позиция на Владимир Путин към Алианса.

Към момента Полша държи на територията си въоръжени сили на САЩ и поделения на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип, движейки се между Полша и трите балтийски държави на север.
Министерството на отбраната на Полша, което потвърди автентичността на документа, заяви че той е бил изпратен на Вашингтон и Мариуш Блашчак, отбранителният министър на Полша, е заявил пред държавното "Радио 1", че наскоро е провел разговори с Вашингтон за възможността за постоянна база на САЩ в Полша.

В текста на документа се казва, че постоянна база би помогнала за постигане на целите на президента Доналд Тръмп.

Тръмп предупреди миналата година във Варшава, че има "страшни заплахи към нашата сигурност и нашия начин на живот", допълвайки: "Ще се конфронтираме с тях. Ще спечелим".

В полското предложение се казва: "Установяването на подобна сила е нужна, за да предостави недвусмислено предизвикателство и възпиране на увеличаващата се заплашителност на Русия към Европа".

Въпреки това, генералите на Тръмп може да се противопоставят на плана, знаейки какъв отговор може да предизвика това от Русия.

Всяко решение за поставянето на подобна сила в Полша ще бъде видяно в Москва като нарушение на споразумението между Русия и НАТО от 1997 година, в което НАТО се съгласява да не разполага постоянни сили в Източна Европа, пише изданието.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че полският план "не би допринесъл за сигурността и стабилността на континента по никакъв начин".

Песков допълни, че постоянното разполагане на американски военнослужещи в Полша е "суверенно решение", но предупреди че последствията за "цялата сигурност на континента" са очевидни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
ined преди 5 години
Един поляк хванал Златната рибка и трите му желания били- Да дойде китайската армия да ни окупира за един ден и да си тръгне- Да дойде китайската армия да ни окупира за един ден и да си тръгне- Да дойде китайската армия да ни окупира за един ден и да си тръгнеРибката зе зачудила и казала, ще ти изпълня още три желания ако ми обясниш първите три.- китайската армия идва за един ден ама и трябва един месец да мине през Русия и още един за да се върне.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циркаджийството премина всякакви граници. Пшеките са толкова стресирани, уплашени и направо ужасени от съществуването на Русия, че Варшава е готова да плати $2 милиарда за финансиране на новата база. Пиндостан обаче, е верен на споразуменията с Москва и може и да не се съгласи. Кого мислите, че можете да заблудите с подобни евтини еквилибристики? Можете да излъжете единствено по- глупaвитe от вас.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си го кажем директно. Полша е троянския кон на САЩ против ЕС. Под предлог "Руска намеса" Полша саботира действията на ЕС, не само за подобряване отношенията с Русия, но и действа против целия ЕС. Тя иска с помощта на САЩ да стане 1 в Европа, измествайки Германия.
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците знаят много добре какво може да се очаква от кремълските сатрапи.
5
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на поляците! Много добре видяха на какво са способни руснаците и гледат да стоят далеч от тях както и трябва!
4
15
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
до 1Ти ТАСС ли вярваш...
3
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това шубето е голям страх. Не знам защо са решили, че Русия си няма друга работа и само мисли как да ги нападне за свой кеф. Напротив, те самите проявяват агресивно поведение като канят американска армия и позволяват разполагането на всякакви уж отбранителни оръжия на своя територия.
2
19
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Радев да отправи същото искане...
1
11
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Някой вярва ли на дейли лъжеграф!!? Единствения агресор към момента в света е Америка!