Българинът не ще на германското поле, иска да работи за пари

Все по-малко са желаещите да прибират реколтата там
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 18:20, Елка Василева
120
Българинът не ще на германското поле, иска да работи за пари
Снимка: архив, Reuters

Години наред Германия привличаше хиляди сезонни работници от Полша, Румъния, България. Днес все по-малко източноевропейци искат да работят по германските полета. Постепенно те откриват начин да печелят по-добри пари.

Всяка година германските селски стопанства наемат сезонни работници за прибирането на реколтата от аспержи, ягоди, грозде. Само през 2016 година в германските ферми са работили 286 000 сезонни работници. По правило помагачите по прибирането на реколтата получават 8,84 евро на час. Към тази сума се прибавят и различни премии.

Ако сезонните работници работят на акорд и получават надници за килограм, а не на час, заплащането често се увеличава. Ако работниците обаче имат договори за краткосрочна заетост, т.е. за по-малко от три месеца или 70 дни, германските фермери не са задължение да ги осигуряват социално, пише Дойче веле.

Недостиг на сезонни работници

Открай време фермерите се оплакват, че германците не желаят да се занимават с работа на полето. Затова много селски стопанства се обръщат за помощ към посреднически агенции. Срещу определена такса те наемат сезонни работници от Източна Европа. Но напоследък и в тези страни има все по-малко кандидати. "Това се превърна в много трудна работа", казва шефът на една посредническа агенция за полски сезонни работници, който желае да остане анонимен. "Тази година е пълна катастрофа", споделя той.

Преди години ситуацията изглеждала другояче, разказва шефът на посредническата агенция. Дори и добре квалифицирани поляци се хващали като сезонни работници в Германия. Но след като успявали да съберат известна сума, след няколко години те преставали да работят по германските полета и инвестирали спечелените пари в родната Полша. "Освен това междувременно нивото на заплатите в Полша се повиши и дори там се усеща недостиг на сезонна работна ръка. В Полша има много възможности за намиране на по-привлекателна работа", казва той.

"При нас пристигат много повече запитвания за сезонни работници, отколкото можем да ангажираме", оплакват се от друга посредническа агенция, която наема работна ръка от Румъния. Шефът на агенцията споделя, че икономическото развитие в Румъния не е толкова добро както в Полша, но отливът на полски сезонни работници просто не може да бъде компенсиран с работна ръка от Румъния.

"Работата на полето е тежка и ние не успяваме да намерим германски сезонни работници. Затова сме зависими от нашите вече доказани работници от Източна Европа. Но в последно време пристигат все по-малко", оплаква се производителят на аспержи Юрген Якобс. Той споделя, че тази година при него се записали общо 350 помагачи от Полша и Румъния, само че 85 от тях въобще не дошли.

Сега германските селскостопански сдружения настояват за отваряне на трудовия пазар за сезонни работници от страни, които не членуват в ЕС. "Проблемът е в това, че от Полша, България и Румъния при нас пристигат все по-малко хора. Затова би било разумно в бъдеще да бъдат ангажирани сезонни работници от Украйна и Беларус", казва председателят на градинарското сдружение в Бранденбург Андреас Йенде.

Демографска промяна в Полша

По принцип не става дума за пари, т.е. германските селски стопани не търсят по-евтина работна ръка от германската. "При нас всички получават минималната почасова надница от 8,84 евро - независимо дали са германци или източноевропейци. Не става дума за пари, става дума за това изобщо да намерим хора", казва Андреас Йенде.

Председателят на градинарското сдружение в Бранденбург разказва, че тази провинция е започнала да произвежда зеленчуци и плодове - най-вече аспержи - в големи количества през 1990-те. По правило засаждането и прибирането на аспержите е тежка работа. Но по време на голямата безработица след обединението на Германия много германци са изкарвали хляба си, работейки на полетата с аспержи. По-късно обаче в тази сфера започват да работят предимно полски сезонни работници, които не след дълго се пренасочват към Великобритания, защото там заплащането е по-добро. Така германските производители прибягват до помощта на работници от България и Румъния. В най-добрите времена в Бранденбург е имало по 7000 сезонни работници. Тази година обаче те са само 5000.

"Междувременно и в Полша настъпи демографска промяна. Там също се търсят специалисти и все повече млади поляци намират работа в родината си и по професията си", казва Андреас Йенде. Румънците и българите също търсят по-добре платена работа. В Германия те предпочитат да работят като строителни работници или пък като доставчици на пощенски пратки, защото в тези сфери могат да получават и над десет евро на час.

Разликата в заплащането в Германия и Източна Европа все още е доста голяма. Докато в Германия минималната почасова надница възлиза на 8,84 евро, в Полша тя е 2,85 евро, а в Румъния - 2,50 евро. В България минималното почасово заплащане възлиза на 1,57 евро.


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
РАБОТОХОЛИК преди 4 месеца
И АЗ БЯХ КАТО ПАНОВ И РОБА В МИНАЛО ВРЕМЕ ... РАБОТИШ, РАБОТИШ, НАКРАЯ СИ ПЛАЩАШ ЗА ВСИЧКО. Е' АТИ...
89
0
 
0
 
! Отговори
RABOTOHOLIK преди 4 месеца
I AZ BYAH TAKA ...
88
0
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 4 месеца
Нема да им работя нема да им пипна, нема да им стъпя, имам си градина имам си ракия, домати, сирене и хляб, свобода и щастите. За каков да се трепя като луд за мога да си позволя да живея в кутийка в супер скъп, мръсен град, да пътувам до работа и обратно по 2 часа и да имам само 1 час свобода вечер преди да си легна ??!?!!? Нещо логиката ми убягва. Бал съм го и у модерния живот, ще си живея по скромно, но щастливо и спокойно.
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българинът много иска.
86
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Роби винаги ще се намерят, ако не от Европа, тогава от други континенти. Интересно ми е онбаче, тези от източна Европа, които не желаят вече да бъдат роби, какво друго ще правят?! След като са неграмотни и необразовани. Вероятно си правят сметки да карат на държавни помощи. Следващата стъпка е да им отрежат всякакви държавни помощи, докато не се хванат отново да работят. Търтеи не им трябват на германците.
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я колко "българи" се изсипаха в Германия,щото германците дават помощи за щяло и нещяло,пък сега се чудят,че "българите" не искали да работят на полето.Те ,тези "българи" и тука не искат да работят на полето,затуй са в Германия
84
0
 
5
 
! Отговори
? преди 4 месеца
Zaglavieto vi e obidno smeshno. Dali taka trqbva da se otnasqte kum svoite sanarodnici e vapros na koito qvno ste otgovorili. Hodete vie na poleto. Polsle gledate da se natup4ete s organic food, izrabotena s racete na tezi ot4aqni I izostaveni hora. Sram me e ot vas.
83
0
 
15
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 4 месеца
Глупаво заглавие. А ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ЛИ?! Ми кой за каквото е учил, я!
82
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Не ще на клон - иска на бюро...
81
2
 
9
 
! Отговори
Panov преди 4 месеца
8.80Е на час в ДЕ е общо взето доста ниска заплата, слагаш наем около 500-600Е топъл, и това е средно, храната ти е около 400Е, ако имаш кола, сложи застраховката, горивото, и от 1600Е ти остават реално около 300. Добави си нещата, които ти идват отделно като ГЕЗ например и телефона. Всичко това при положение, че си сам, и си икономичен. Това са 8.80Е/час. Многото пари. Само нищо не се споменава за горивата, че бенза е 1.50Е вече, дизела 1.30Е. А дизелфербота? Трябва да обикаляш = повече гориво.
80
7
 
48
 
! Отговори
роб в минало време преди 4 месеца
Предпочитам у нас с малко пари и свободен,пред робство и гърбене в чужбина. Изпитал съм го едно време когато бях на 30 и вярвах че може с много работа да направиш пари. Прибрах се с 20 кила по-слаб и стотинки дето замнинаха за месец. Айде мерси,предпочитам да си клатя краката на сянка и да си пия бирата!
79
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Производителят на аспержи Юрген Якобс да наема работници от близкоизточните любимци на танте Меркел.
78
1
 
28
 
! Отговори
Бай онзи преди 4 месеца
И не се напъвайте с много бачкане в германия щот така само пълните хазната. Пример: от 3000 евро бруто ще получите 1900
77
0
 
19
 
! Отговори
Бай онзи преди 4 месеца
Вместо някои да ревът е по добре да се поинтерезуват преди да тръгнат относно посредниците и данъците защото това е важно. Сигурен съм че немците си плащат но когато има посредник , то може да има голяма разлика. А по големите кожодери са чуждите фирми включително и български които дори нямат лицензи. И колко българи преди да тръгнат за Германия са си извадили удостоверение че са женени, това е важен документ. Без него те хвърлят в данъчната група на неженените и ти взимат голям данък
76
7
 
24
 
! Отговори
мразя бачкането преди 4 месеца
На кой му се бачка да бачка,кеф ти на къра -кеф ти на строеж да носиш арматура и бетон! Мен не ме търсете,предпочитам да си пия бирата на плажа и мезя рибка!
75
5
 
21
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
Правилно българите са започнали да поумняват. Това е видно и от последните избори.
74
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябваше да им заринем пазара с качество и количество ,ама нали "финансите" гледаме и ходим на неплодородна германска земя да въртим мотика ,а плодородната българска пустее.
Квоти,субсидии ЕС хранилка на "Богатия" Германец.
73
1
 
35
 
! Отговори
Препатил преди 4 месеца
Всички тия фирми от чужбина - Германия, Чехия, Белгия и др държави, дето търсят бачкатори, са едни големи измамници!!! Не се връзвайте, ще съжалявате после!!
72
2
 
32
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
На Дойче Веле всички статии са открито антибългарски. Изобщо не им вярвайте. Има достатъчно работници в Германия, просто търсят сензация. Немците са специалисти в манипулирането.
71
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На германското поле от робски труд направо се мре!