Това ли са последните дни на Ангела Меркел като канцлер?

ХСС и части от ХДС се разплащат с канцлера, с цялата й система
15 юни 2018 21:50, Елка Василева
215
Това ли са последните дни на Ангела Меркел като канцлер?
Хорст Зеехофер и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Как да наречем това, което се случва в момента в Берлин? Сблъсък? Война? Цареубийство? Това са може би последните дни на Меркел като канцлер, смята  коментаторът на Дойче веле Йенс Турау.

Нека първо да припомним какво се случи в четвъртък в политически Берлин. Цяла нощ германският канцлер и нейният вътрешен министър водят разговор в канцлерството. Но не съумяват да се обединят около обща миграционна политика.

След това двете партии-посестрими - ХДС и ХСС - се събират отделно на спешни съвещания, а текущото заседание на Бундестага е набързо прекъснато. Никога досега двете партии не са подхождали така една към друга.

Това обаче не е всичко. По време на заседанието на ХСС вътрешният министър Хорст Зеехофер обявява, че в краен случай ще действа на своя глава. Но какво точно иска да направи? Казано съвсем накратко: иска да затвори границите на Германия със съседните ѝ държави с цел да се спре притокът на кандидати за убежище. ХСС го подкрепя единодушно - партията не иска да допуска в Германия бежанци и мигранти, които се стъпили за първи път на територията на ЕС в някоя друга страна. А това са почти всички бежанци. Никой не знае как точно ХСС възнамерява да постигне целта си. Но и всъщност изобщо не става дума за това, а за Ангела Меркел и за бъдещето ѝ като канцлер. И дали тя може да си позволи да преглътне този афронт.

Какво предстои?

Позицията на Меркел е ясна: канцлерът не иска Германия да предприема солови акции и се застъпва за решение, с което да са съгласни всички европейски партньори. Меркел иска и това: по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се гарантира и занапред, че вътрешните граници ще си останат отворени. Лошото е, че на европейско равнище не се очертава подобно решение. А ХСС не иска да чака повече.

Какви са в такъв случай възможностите оттук нататък? В правомощията на канцлера е да определя посоката на правителствената политика. Тя би могла да уволни вътрешния министър Хорст Зеехофер, задето не следва нейната линия по един толкова централен въпрос. Това обаче би означавало край на сегашното правителство. Канцлерът разполага и с тази възможност: би могла да поиска вот на доверие в парламента. Едно обаче е сигурно още отсега: Меркел не може да позволи на Зеехофер да действа на своя глава, защото в такъв случай това вече няма да бъде нейното правителство.

Разплата със системата Меркел

В политиката често се стига до подобна развръзка: когато тлее твърде дълго, недоволството все повече расте и накрая може да изригне в рамките на броени мигове. От самото начало ХСС беше против миграционната политика на Меркел - още когато през 2015 година тя отвори границите и пусна бежанците от Унгария.

Но не е само ХСС - също в партията на Меркел ХДС има немалко политици, при които чашата на търпението вече прелива. В своите избирателни райони те виждат с очите си как се топи поддръжката за либералната миграционна политика на Меркел.

А и противопоставянето вече надхвърля рамките на бежанската политика. Духът на времето е национал-консервативен. Поне такова е усещането на все повече хора.

Подгонени от изборните успехи на "Алтернатива за Германия", ХСС и части от ХДС се разплащат с канцлера. И то не само с нейната миграционна политика, а с цялата система Меркел.

През септември в Бавария се провеждат избори. На този фон главната цел на баварския ХСС е да държи в шах "Алтернатива за Германия". В краен случай срещу Меркел и срещу правителството.

Ще успее ли канцлерът и този път да овладее кормилото? Трудно е да си го представим след този ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои Служби или Институции контролират онлайн Медиите в България?НИКОЙ нищо не контролира , затова се краде на 100% от други Медии
95
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махалото достигна връхната си точка и започва да се връща назад.До 2 години скоростта му ще е добра.Германците имат добри традиции в товаренето на конски вагони..Лошото е,че ще ни върнат синеоките скандинавци.
94
2
 
9
 
! Отговори
Володя преди 5 години
До ЦиникГраничните ни войски не могат да удържат германците,опитващи се да влязат в Русия.Обявил съм пълна мобилизация.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MASONOZIONIZKIAT SATANIZAM SHE PADNE KRAIYA MU E BLIZO
92
0
 
28
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Преди минута колега немец ми прати през Уотсап:"Въпрос от викторина:Кой е най-големият хирург в света?Отговор за 100 000Ангела Меркел - направи от сърцето на Европа...*** на света!"
91
1
 
32
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Част от клетвата полагана от немския канцлер:"Да предотвратявам беди ( от немския народ ), и да множа благата за него..."Едвали десетките гробове на изнасилени , и удушени студентки , и изпомачканите с камион на Коледния базар в Берлин..на гаврите със стотици празнуващи в Кьолн немкини - се вписват в тази дефиниция! Да не говорим за милиардите на данъкоплатците потъващи в ненаситните морди на мюсюлманската *** от цял свят! Меркел е "природно бедствие" като африканските скакалци und muss weg
90
13
 
3
 
! Отговори
Володя преди 5 години
Западната система е нежизнеспособна и нормално ще отиде на бунището на историята.Някакви са против Меркел и тя им се моли. Вместо половинчата да бъдат разстреляни а другата половина вкарани в затвора, както се прави.
89
3
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
е дай Боже днеска Шмеркел,утре евнуха й Боко!Но отвори ли се "бутилката",ще настане "Великата Суматоха":-Чорбаджиите на Шмеркел няма да останат със "скръстени ръце" и ще измислят нова,още по-лоша дивотия..Дойчовците ще се оправят,но ние ще духаме яко супата от Тиква,защото вече цели ДЕСЕТ години у нас властва СЛУГИНАЖА и всяка,макар и малка НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА, беше стъпкана и хвърлена в кошчето от гробарите.Сега ще се залутаме на кого да слугуваме,защото политици НЯМАМЕ.Нито Национални инте
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitDeutsche Welle НЕ Е анти-Меркел медия. Така, че анализът в случая е верен. Може би, с прискърбие. Разбираемо, другите немски медии ще "омекотяват" конфликта; Меркел все още е канцлер, никой няма полза от нестабилност в ЕС.
87
0
 
5
 
! Отговори
фактипораждащивъпрос преди 5 години
Хорст Зеехофер пренебрегна важно заседание на правителството, председателствано от Меркел, за да пътува до Австрия и да разговаря с политиците, срещали се преди седмица с Путин. Онзи ден Ангела категорично отказа да посети световното по футбол в Русия и днес вече говорим за нейната оставка. Дали между тези факти има логическа връзка и дали Глобалният Предиктор тази година не се е обърнал с лице към Государя Путин?
86
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
няма ли прокурори в европа да я дадат на межд сьд
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелке хем крадеш хем триеш като ти напишат че си крала Текста
84
0
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
демокрацията се срива...и причините са разбираеми...
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die Wahrheit8=====о > (I) Hafen die Wahr(en)heit.
82
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо Ташунко"Меркел едва ли ще изкара до край мандата си. Недоволството от нея ще я бутне ..."Надяваме се, тогава да повлече със себе си и пуНдела си Боко Банкянския Тиквун.Крайно време е и "Дамата с кученцето", и кученцето да си ходят.
81
0
 
24
 
! Отговори
Дейвид Линч преди 5 години
Само със сваляне няма да стане работата, ще трябва да се извади и въжето.
80
10
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
По немските медии, се говори само и единствено за противоречия между Меркел и Зеехофер. Но втория изрично е подчертал, че р за азпад на коалицията не може да се говори. А това че DW си прави свои умозаключения си е въпрос на информационна хигиена!
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗЛОТО В ЕВРОПА,САЩ И ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,ЗАЕДНО С ВОИНИТЕ ,КРЪВОПРОЛИТИЯТА ,МИЗЕРИИТЕ СИ ИМА ИМЕ И ТОВА ИМЕ Е ЦИОН.ДОКАТО НИЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА СЕ БОРИМ СЪС СЛЕДСТВИЕТО ,А СЛЕДСТВИЕТО СА ТЕЗИ БЕЗГЛАСНИ КУКЛИ НА КОНЦИ,КАТО ТАЯ ШМЕРКЕЛ,НАШЕНСКИЯ ***,ЮНКЕРЧЕТА,МАКРОНЧЕТА И ПОДОБНИТЕ ИМ ,А И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ ТРЪГНЕМ ДА СЕ ПРЕБОРВАМЕ НА ПРИЧИНАТА И СЪС СЪЩНОСТТА НА ЗЛОТО ,ЦИО0НИСТКИЯ САТАНИЗЪМ ,КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ДОКОПА ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА ПОРОБИ ВСЕКИ ЧОВЕК. ДОКАТО НЕ СТОРИМ ЛИ ТОВА НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ
78
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #129:Преди да дойде Хитлер на власт,ситуациата в Германия е била подобна на сегашната,с някои нюанси,но по същност,същата - със статут на победена страна в ПСВ,икономически разрушена(сега не е),но политически под силното въздействие на "запада"(тогава главно ВБ и Франция),сега САЩ.Цялата западна политика е била насочена към конфликт между Германия и Русия -сега,също,като под "Германия" се разбира ЕС!Със съответното количество окупационни американски войски,държащи населението в пат!!!
77
1
 
22
 
! Отговори
Име преди 5 години
вижте ги, кои цензурират по форумите от името на "демокрацята" и африканските ценности! виждте ги! те слагат денонощно и минусите си проклети, сякаш че ще победят истината на Бога! антихристи, време ви е да ви приберат във ада!