Италия поиска квоти за икономическите мигранти

Франция и Испания: Всички мигранти под ключ в закрити центрове
Обновена: 25 юни 2018 07:12 | 24 юни 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
27
Италия поиска квоти за икономическите мигранти
Снимка: Reuters

Италия е представила план от 10 точки за справяне с проблема с миграцията на мини срещата на върха, проведена днес в Брюксел. В нея участваха 16 от 28-те държави членки на ЕС, сред тях и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според новоизбрания италиански премиер Джузепе Конте само незначителната част от мигрантите, около 7%, са бежанци, останалите икономически мигранти, които търсят по-добър живот на континента. Ето защо европейската политика на убежище трябва коренно да се промени, като се въведат нови правила и за икономическите мигранти.

Конте предлага въвеждане на национални квоти и за икономическите мигранти, като всяка държава се съгласи да приеме такива хора от граничните държави като Италия, Гърция и Испания, откъдето те най-често влизат в Европа.

Италианската идея е да се премахне сегашното правило, че страната на влизане е отговорна за подаването на молбата за убежище, разглеждането и решаването й. Вместо това всеки новодошъл ще се разглежда като европейска отговорност. Страните, които не желаят да участват, ще получават по-малко финансиране чрез еврофондовете.

"Всяка страна установява входящи квоти за икономически мигранти. Този принцип трябва да бъде спазван, но адекватни контрамерки трябва да се осигурят по отношение на финансирането на онези държави, които не желаят да приемат бежанци", заяви Конте.

Европейската комисия предложи квоти за преразпределяне на мигрантите в разгара на кризата, но част от държавите, основно Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отказаха да ги изпълняват. От 160 000 души договорени, едва под 30 000 бяха разселени от Гърция и Италия чрез квотите, които обхващаха само бежанци с доказана нужда от закрила в ЕС.

Домакинът на днешната среща Жан-Клод Юнкер каза, че планът е бил депозиран и ще бъде разгледан в следващите дни.

16-те държави са говорили за необходимостта от затягане на охраната на външните граници на ЕС и за изпращането на допълнителни еврограничари от европейската гранична агенция Фронтекс. Най-голямата част от времето е била отделена на движението между шенгенските държави на мигрантите, които са влезле вече в ЕС.

Тъй като в Шенген няма вътрешни граници, те не остават в държавите, където са регистрирани, а се стремят към по-богатите страни. Това създава политически главоболия на някои лидери и в частност на германския канцлер Ангела Меркел, която е принуждавана от коалиционния си партньор да изгони всички мигранти, които не се нуждаят от закрила.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че на срещата е било детайлно обсъдено и френско-испанското предложение за изграждане на центрове от затворен тип на европейска територия, където мигрантите да бъдат държани зад решетки, докато не се реши дали да останат или да бъдат върнати. Така се цели да се избегне тяхното произволно придвижване до държави по техен избор, тъй като това принуждава страните да връщат граничните проверки по вътрешните граници, а това обезсмисля Шенген.

Според Меркел решението може да бъде като еврочленките сключват двустранни и тристранни споразумения с трети държави за връщането на мигрантите според страната на влизането им срещу финансова помощ за издръжката им. Германският канцлер смята този вариант за по-реалистичен, отколкото търсенето на общо съгласие, тъй като част от държавите от Централна Европа са категорично против да им дават мигранти.

Едновременно с това ЕС ще засили усилията за връщане мигрантите без право на престой по родните им страни, а новопристигащите ще държи в лагери на Балканите и в Северна Африка, като ще ги отсява на място, вместо да ги пуска на територията си.

На срещата на 16-те не са взети формални решения. Очаква се идеите, разменени днес, да се обсъдят в пълен състав на ЕС на срещата на върха в четвъртък в Брюксел, когато се очаква и приемането на решения.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Само природата ще реши въпроса! Жалка Европа, светът се побърка!
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днесь кремл
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
100 млн. афроевропейцев е квота за Италия.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НА СНИМКАТА: Какъв ли е този среден пръст, който Юнкер показва?
Някакво желание, или...
17
1
 
25
 
! Отговори
Хуйло преди 6 месеца
Юнкера пак почерпен
16
24
 
3
 
! Отговори
Петко Петров преди 6 месеца
При сегашните темпове на застаряване на Европа, всички страни се нуждаят от мигранти за работна сила.На работодателите източноевропейските трудови мигранти са им скъпи заради правилата, че за равен труд трябва равно заплащане, така че няма как да стане без внос
15
4
 
28
 
! Отговори
Футуролог преди 6 месеца
Баба Меркел аха да надяне пречупения кръст

ей,и наш тиквар Бойко не е толкова алчен за власт та камо ли Ердоган и Путин

не можеше ли Меркел-ица просто да си подаде оставката вместо да отвращава хората по целия свят

Емигрантите тепърва ще заливат Европа та затуй е това преображение
ясно

Само дето у мен доведе до пълно отвращение от Европейския съюз
14
1
 
35
 
! Отговори
Факт!!! преди 6 месеца
Дам и в тия закрити центрове само след два дена ще се надигнат де що има НПО и ще кажат пуснете ги и ще ги пуснат.Нещата вече са неспасяеми Светът никога вече няма да е същият.Язък!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тезк *** вместо да се чудят как да оредят живота на навлеците така че избирателите им да са доволни да хванат да ги изхвърлят откъдето са дошли. Ето заради такива слабоумници ес се разпада. Италянския *** не е познал това че евро комисии са натрапвали мигранти не значи че натрапването е било от държави като българия че да сме солидарни да не са се връзвали на евро комисиите
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Автор: Екип на Dn-es.bg
ясно що си цензуриране собственото име на сайта.........смешници
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
като ви хванат че крадете Текстовете от други сайтове и не си пишете имената от страх а само ...............Автор: Екип на ***
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде има такъв Журналист да напише статия за 5 мин. всичко е крадено от нета ...........хаха Днес.бг ......хаха
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на всеки 5 мин. един копиран Текст от някой сайт тука , тва не е ли крадене от Интернет
, кога Симеонов ще проверява онлайн Медиите
8
2
 
20
 
! Отговори
Сесил Саркози преди 6 месеца
Публична тайна е че виновник за свалянето на Кадафи е Великобритания а хвърлиха цялата вина върху Франция и Саркози

"Великата сила" Франция при русофобския яст-реб Оланд беше още по-жалка след онези зверски ислямистки атентати срещу тях и неадекватната и жалка русофобия на техния Оланд по същото време

Франция ако е велика сила значи Зоран Заев е пряк наследник на Александър Македонски

А българският елит се кефеше на линча на Кадафи само дето е 100% сигурно че над 500 деца все пак са заразени
7
5
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 месеца
Какъв е тоа Дезинформационен материал по Медиите тука за тоа сайт ясно краден Текст , по една немска тв Министърката на външните работи на Австрия каза как идват Мароканци в Европа , схемата много елементарна купуват си самолетен билет за полет Казабланка-Истанбул-Виена и така директо идват с самолет без никакви лотки а Борисов тругнал за Бежанците да говори , или нищо не разбира или некомпетентни Консултанти има
6
0
 
27
 
! Отговори
Bg izmet преди 6 месеца
Нека бьдат настанявани в домовете на тези дето ги искат. Със сигурност живеят по добре от останалите европейци
5
37
 
3
 
! Отговори
Трайчо преди 6 месеца
Аз мисля , че е добре за нас българите да приемеме бежанци , нищо няма да изгубиме , напротив ще се обогатим от тяхната култура , обичаи , а и държавата ни ще спечели милиони евра от ЕС.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Италия, Франция и Великобритания да си разделят квотите, в зависимост кой колко е хвърлил в Либия за свалянето на Кадафи. Нека си сметнат процентите честно и справедливо.
3
2
 
38
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 6 месеца
НЕ В ГРАНИЦИТЕ Е РЕШЕНИЕТО

ГРАНИЦИТЕ СА ПРОБИТИ И ЩЕ БЪДАТ ВСЕ ПО ПРОБИТИ

ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ОГРОМНИТЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ДЕТСКИ КОИТО БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ГЕРМАНИЯ ИЗПЛАЩАТ ЩЕДРО НА т.н. БЕЖАНЦИ

НИЩО ДРУГО НЯМА ДА НИ СПАСИ
2
0
 
15
 
! Отговори
На меринджея тъщата преди 6 месеца
Всичко е затворен кръг - няма училаща - мизерия - няма хляб -народът се избива помежду си - никаква икономика, международни помощи - който може тича към либия - вземаме малко на кораба - народът продължава да се изтрепва- мизерия - няма хляб..... Със замазване на проблема не се решава НИЩО