Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
44
 
! Отговори
Международен празник преди 5 години
Когато Меркел изхвърчи ще има всенародни тържества в цяла Европа!!!!
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оххх няма ли някой да се взриви в ДВ. Защо всички които бранят държавите си са популисти?? Защо трябва да се спасяват хора които извършват незаконни деяния?? И защо въобще някой трябва да се съобразява с германските комплекси??
64
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко върви по план.Покрай бежанците се гради новата европейска армия.Когато ЕС се завърши,а това ще е скоро,и бежанци няма да има.А за руските роби които си представят как Русия щяла да превземе пак Европа-ребята събудете се,2018 е.А между другото в Евроазийския съюз начело с Русия повечето държави са мюсулмански и имат 60 милиона мюсулмани общо.В ЕС са 4 години са влезли 1 милион,тоест трябва да минат още 100 години за да догоним азиатската *** на Путин.
63
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е немски Райх. Дори ако Изперкел се махне, главния проблем ще остане. Германия е наложила икономическа и политическа диктатура над цял континент и си помпа икономиката за сметка на 27 страни. На Германия й трябваше евтина работна ръка и наводни цяла Европа с мигранти без да пита никой. Не позволяват на България да прави проекти с Русия, докато те си търгуват с руснаците. Напускането на Великобритания не е случайно. ЕС е Райх и трябва да се разпадне за да се възставови Европа.
62
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре е червеното знаме да се развее отново над Райхстага! После Генералисимус Сталин да поеме въпросът с бежанците! После нема да смеят да преминат на север от екватора! Ще забравят думата Европа, а ако я чуят, ще се нacиpaт! А дано!
61
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планът на Путин за унищожаване на демокрацията и налагане на неговият "нов световен ред",за дестабилизацията на ЕС,отдавна е в действие.Средства з атова,не се подбират.В същото време,от Кремъл издават заповеди за покрити в мългла убийства,на територията на цяла Европа,включително и на Балканите,и се оплакват,че някой ги *** и напада.ЕС Трябва да се оедини и се погрижи за сигурноста си,на дело.
60
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел отдавна трябваше да е дръвника. Още през 2015 г.
59
6
 
21
 
! Отговори
ak-ud преди 5 години
ЕС има нужда от нов наполеон или нов фю-рер
58
0
 
18
 
! Отговори
Moдepaтopa на dnеs преди 5 години
Кво като съм изпаднал ***? Нали зимам кинти в тоя caйт! Вечер ме *** за кеф!
57
2
 
21
 
! Отговори
1337 преди 5 години
Великата Бяла Надежда Президент Доналд Тръмп й разказа играта на Анхела, вече знае кой е новият шериф в града!!
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Moдepaтopa e aнaлeн пасивен ***, но по заповед на Брюксел е започнал да ocмykва бежански kyрoве, за да им осигурява приятен престой докато отпрашат за Германия! Просто такива са евроценностите в момента!
55
7
 
4
 
! Отговори
Koko преди 5 години
До Бивш граничарТи колко години си Среляха момче и убиваха имаше отпуск нашивки
54
3
 
23
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Никакъв граничар не си.... измислен ! Стреляше се на месо, даваха и отпуски за това, грижиха се за граничарите. Ако жо прострелям или убия даваха и 30 дена санаториум за психическо разтоварване. И така трябва да е. Има стралба, няма нарушители !
53
1
 
4
 
! Отговори
Гну преди 5 години
Сега остава и нашите *** да изпратим в тия центрове, после и тия *** българи солидарни със султана...
52
1
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Друго си е Уикенд на Пеевски.Само истината за теб
51
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 5 години
Защо трябва да я спасяват, при положение, че тя и макрон се надпреварват, кой ще приеме повече гости, за да ги разпредели солидарно между останалите членки, а който не иска - санкции. Сами са си виновни, сами да се спасяват.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бивш граничарИстина е.В Средиземноморието има много измрели или убити,имаше документален филм за това и показват,питай гърците колко трупове и гробища има само там,доплували трупове или умрели по островите.
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция да оправи кашата с Либия и да нормализира страната им.Там умират хора от глад,продават ги като роби,изтезават ги,изнасилват ги и т.н.,като са забъркали кашата,да положат малко усилия,поне наплива откъм Африка да спре,получават най-качественото гориво от Либия,могат да отделят някое евро за нормализиране на Либия и да спрат потока от мигранти поне от Африка.
48
12
 
11
 
! Отговори
Бивш граничар преди 5 години
До AndreshkoАйде да не си говорим глупости-убити нарушители на границата бяха изключителна рядкост.Кой ще е такъв будала да гръмне някой,а после да пише обяснения с месеци.При това никой няма да му даде повече отпуск-далавера нула.Другото са легенди.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно тя подаде ръка на боико тои не я подкрепи интерсно