Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
44
 
! Отговори
А обяснете ми? преди 5 години
ес по-скоро е цирк, а лидерите му лаладжии. Даже е по-жалък и от ссср-ето. Ония ни учеха на нещо, което е невъзможно и ни караха да се кланяме на вождове, а тия ни учат как да се трето-полови, интер-транс-атлатико ориентирани и че хомосексуалното поведение в ранна детска възраст е напълно нормално и още куп простотии! Та кой нормален умствено развит човек ще търпи подобни простотии??? Хайде опровергайте ме, ако не съм прав!?
25
1
 
59
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Представете си,есента на 1529г-обсадата на Виена от османците.Какво би станало с Европа,ако тогавашният кмет бе отворил вратите на града от жалост към мръзнещите отвън обсаждащи????Че то Меркел сега направи точно това-пусна нашествениците в Европа!Редно ли е да и се размине за предателството!?
24
1
 
40
 
! Отговори
ААУУУУУУ преди 5 години
От дойче свинеле отново са се разквичеле за проваления план на сорошшката марионетка Шайзела Изперкел. Талмудските кроежи на ционистката хунта и юдеомасонските сатанисти са на път да се сгромолясат и от медийният им официоз вият като койоти на месечина и линейки в завой.
23
10
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Ами някой роднина на Путин, вероятно.
22
0
 
44
 
! Отговори
Те са виновни преди 5 години
Спомнете си как беше,бежанците нахлуваха а политиците се скриха,народите на Европа срадаха а Брюксел мълчеше и никой нищо не направи.
21
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
писна им на хората да се съобразяват с тая. обезобрази доста географски ширини от Европа.
20
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Европа не пожела да спаси Меркел ... "".................не може френски и германски ЧАСТНИ кораби спонсорирани от незнайни частни организации да товарят бежанци от либийския бряг и да ги стоварват в Европа.На практика и тук имаме комбинация от ляво-либерални европейски фондации в сътрудничество със северноафрикански милиции организиращи целия трафик за пари Това трябва да спре и ако Меркел трябва да си отиде - да си ходи !
19
1
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
линч за дъртата!!!!!!!Ако и тия ще играят с нашенското "Вина има,виновни нема" и.."Пемаме вината с мезетата",то те са по-зле и от нас.
18
0
 
39
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Каде беше"голямото"НАТО да застане на външните граници и да спре вълната бежанци преди години?сега е късно Европа вече е друга чужда.
17
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е диктатор изкара 4 мандата с нагласени избори никой не гласува за Меркел тая си внася избиратели от Сомалия.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да затворим средиземноморския път?Ами като започнем да ги връщаме обратно оттатък Средиземно море!
15
1
 
52
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Спасяване на Меркел"?Сигурен съм,че повечето хора биха искали да я видят намазана с катран и отъркаляна в пера...Естествено,това е твърде малко наказание за нещата,които причини на Германия и Европа,ама нейсе-да живее(в срам и позор).
14
5
 
58
 
! Отговори
Ей хора преди 5 години
Що се правите на луди не само тя е виновна а целия ЕС,те седяха и гледаха как САЩ и нейните марионетки разбиват арабския свят и убиват Кадафи който пазеше Европа от африкански бежанци,нима никой не се сети какво ни чака?и че хуните ще нахлуят?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега ако тръгнат по море,отиде,че се не видя.мигрант,милиционер,нигериец,милиционер...
12
3
 
43
 
! Отговори
дебелака преди 5 години
Комунистката от Източна Германия и членка на младежкото Сталинистко движение Меркел у затвора, заедно с Бо Тик Вун, пазещ партийната си книжка като очите си!
11
17
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
След Меркел какво ще дойде?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Че каква е Меркел и защо някой и е длъжен с нещо, тая трябва да я затворят в една килия с няколко афганистанци и иракчани и оня *** Макрон."Стига бе, остави хората да си ходят, не ги мъчи с тая
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ги взема ! Тя ги покани ! Изобщо да не се опитва да ги натрапва на другите държави.
8
6
 
18
 
! Отговори
Осведомен преди 5 години
До Изненадан 1Оттогава, откогато "десничарите" тръгнаха "у лево" (по-точно станаха "меки китки")! Пред тях ВСЯКАКВИ ПУТИНИСТИ СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ!!!!!!!
7
4
 
57
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Европа, хората в Европа, не само не искат да спасят Меркел, Макрон и целия фашистки, империалистически ЕС парламент, НО искат моментално да ги из..есят по стълбовете на Брюксел