Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери

Ска Келер с остри критики към отношението ни спрямо имигрантите
Обновена: 27 юни 2018 17:09 | 27 юни 2018 15:00, Джесика Вълчева
287
Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери
Снимка: Pixabay

Френски адвокати внесоха оплакване до Европейската комисия и поискаха започване на процедура срещу нехуманното отношение към бежанци от страна на българските институции, пишат от BulgarianPresidency.eu

Предложението е на Европейската зелена партия, която внесе доклад от 20 страници със шокиращи, според тях, разкрития на афганистански бежанци.

По думите на един от адвокатите, някои от имигрантите, които в момента търсят убежище във Франция, разказват потресаващи истории от бежанските лагери в България. Бежанците дори предпочитали да се върнат в Кабул, вместо да бъдат пратени обратно в София: "В Афганистан те убиват бързо с един куршум в главата, в България те оставят да умираш бавно и мъчително", споделят някои от бежанците, цитирани в доклада на Зелените.

Имигранти разказват потресаващи истории пред адвокатите за своя престой в България. Един от потърпевшите – афганистанец, бил заедно с група от 20 души. Полицията ги спряла, пребила ги, взела всичките им вещи и пуснали кучета. Групата била отведена в къща, където бежанците били държани без храна, докато не дали пари на полицаите. По думите на афганистанеца талибаните прилагали тактика, при която, вместо да убиват враговете си, им режели краката.

Мъжът споделил, че предпочита да се върне в Кабул и да загуби краката си, отколкото да бъде изпратен обратно в бежанските лагери на София.

Във Франция дори имало опит за самоубийство на един от имигрантите, който не искал да се върне в България.

ренските адвокати споделят и други истории. Европейската комисия платила да се сложат охранителни камери в лагера за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Видеонаблюдение нямало само в банята. Именно там имигрантите били жестоко пребивани.

Според Дъблинското споразумение имигрантите рискуват да бъдат върнати в страната, в която са регистрирани първоначално като бежанци. Точно поради тази причина много имигранти прекосяват нелегално границата, за да избегнат имиграционните служби и да стигнат в сърцето на Европа, където да получат своя статут.

През последния месец някои от административните съдилища във Франция анулираха преместването на бежанци в България, според условията на Дъблинското споразумение, заради огромни дефицити в системата и  множеството сигнали за малтретиране на имигрантите. Все още, обаче, ЕС не адресира проблема и голяма част от съдилищата във Франция продължават изпълнение на споразумението.

Институциите, които могат да предприемат някакви действия срещу системните дефицити в политиката на България спрямо нелегалните имигранти, са Европейската комисия и Европейския съд. Те могат да спрат трансферирането на бежанци обратно в страната.

Френските адвокати призовават институциите да разследват сериозните нарушения на европейските стандарти от страна на българското правителство. Според юристите България не уважава принципа за индивидуално разглеждане на молбите за убежище, което заляга в европейското законодателство.

Освен това, режимът в България, при който бежанците се изпращат директно в центровете за настаняване след прекрачване на границата, е осъден от специалният представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците, както и от Комитета за премахване на расовата дискриминация към ООН.

Авторите на доклада твърдят, че Европейската комисия е наясно с това какво се случва в България, но отказва да реагира.

По думите им Комисията "не иска да признае, че някоя от страните членки нарушава чл.4 от Хартата за основните права на ЕС за нехуманното отношение към личността".

"Няма да се поколебаем да адресираме проблема пред европейските институции, ако видим, че други методи не проработят", споделят френските адвокати.

Лидерът на Зелените – Ска Келер – остро разкритикува българското правителство. Според нея по време на Българското председателство се организират големи конференции и се полагат огромни усилия, за да се остави добро впечатление у европейските лидери и така да се отвлече вниманието.

"Не виждаме много от това, което наистина се случва в България – нито по отношение на бежанците, нито по отношение на околната среда", коментира Келер.


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Глупак преди 2 години
Моля се, да има баташко клане, но истинска. Не измислена.
202
1
 
18
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 2 години
Да ме прости Господ! - ама съм доволна, че тия не искат да се връщат тука. Който ги е канил, да си ги посреща. Като са толкова хуманни французите, да си се грижат, за когото пожелаят. Понеже, заради мигрантите, вече ние сме в беда, пък сме бели хора, да вземат по-добре да се погрижат за нас.
201
2
 
26
 
! Отговори
СС преди 2 години
Искал да се връща в Кабул?! Ами връщай се, какви ги дириш тук? :) :)
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевен, па те да знаят колко мигранти има закопани, след като Динко стана звезда и другите с енаупиха да си траят :D .... Хехехе. Щенгин теоаме, като пилци.
199
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера самият Борисов призна,че България,Италия и Гърция са пускали хора през границите затваряйки си очите.Тоест премиерът призна,че правителството умишлено е нарушавало законите пропускайки безпрепятствено големи групи хора безконтролно.Кой му е нареждал да нарушава закона?Нека Франция стане Ислямска Република,нека изнасилват момиченца в Германия,нека Испания и Италия да почернеят.Ние не искаме ***.Ние нямаме вина за войните и колонизацията.
198
2
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ НАРОД преди 2 години
ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД УМИРА БАВНО И МЪЧИТЕЛНО .......ПОД ОПЕКАТА НА УПРАВНИЦИТЕ НИ А ..... ТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ
СРАМ , СРАМ ЗА ВСИЧКИ УПРАВЛАВАЩИ ПАРТИИ - ВИЕ СТЕ КЪРЛЕЖИ
197
2
 
9
 
! Отговори
Нека сме толерантни преди 2 години
Издръжката на един емигрант възлиза общо на 1400 евро във Франция и Германия.Това са официални данни. Това е малко под една минимална заплата в тези държави.Ние също трябва да сме толерантни и да даваме една минимална заплата общо за издръжката на тези хора и по голяма сума да е незаконна в страната ни. 450 лева или към 240 евро грубо и да им стигат за храна,вода,наем,охрана и интеграционен курс.
196
2
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
До Анонимен
по поста личи ,че си обрязан! Духовно и физически! Вай,Аллах !
195
3
 
25
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
До Анонимен 198

Нещо виждам голяма злоба към бай Ганьо - това сигурно се дължи на спрени грантове, защото не можем да си изпълним норматива. Няма как да излъжем бай ганьо, че ислямът е религия на мира и , че брадатите "бежанци" са кротки овце - бай ганьо има петвековен опит с такива. И никой не ви е виновен на грантаджиите, че сте абсолютни некадърници и не можете да излъжете и дете, ако съм на шефа всиките ще ви изритам, не може само да събереш най-големите бokлуци и продaжници, требе и акъл..
194
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ме интересува мнението на някакъв френски
193
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е колко пари имат тия "бедни' хора,че да са готови да им реж ат краката, вместо да " дават " парите си?
В същото време всеки емигрант получава без да работи по 1000 лв, което са цели 5 български пенсии
Цялата тая тупурдия на мигрантите е за да ги държат във Франция и Германия
192
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 века сме отглеждали имигранти, които дори роби ни направиха, като минат още 5 века тогава да ни съди някой.
Не ги щем! Те да бяха хора, работливи, възпитани добре, ама не са.
191
1
 
7
 
! Отговори
гошо преди 2 години
До Анонимен-190 Защо предпочитат Б- - - я, много просто, тук валят: ЕВРО: нали сме в Е С
190
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай Ганьо е по-голям дивак и от афганистанеца...
189
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой потикна авганистанци,пакистанци,африканци за мигриране в Европа,за нелегално пресичане на Българиа,преди 20 години границата ни беше неприкосновена за додеха демоккратите от Бруксел и всичко се разруши тотално!
Франциа е пълна с емигранти търсещи социалните помощи.
Та в БГ един мигрант получава повече от един български пенсионер-1200:240!
Като не искат да се връщат там където са живели-скотове!
188
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък щото в Франсето ще цъфнат,направо ще ги натикат в гетата.Най-големите националисти в Европа са французите.
187
3
 
44
 
! Отговори
Hhhh преди 2 години
Все пак трябва да докажат всичко което твърдят....и ако искат да се върнат в Афганистан няма проблем....и щом там е по добре защо са тръгнали към Европа....второ мисля че пресичането на чужда граница без да имаш документи и без виза е наказуемо....трето ако иска да отиде до Франция да преплува средизеюно море.
186
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа френски адвокати, може ли малко в следващия ви материал и за местното бяло аборигенно население. Това за пенсийките, цените, заплатите, здравната каса, мутрите, банките .. и ако може пак тоя член да споменете, така за тежест, ако не за друго.
185
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак е добре че третират мигрантите като българите! В тая скапана държава умират всички.
184
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"чл.4 от Хартата за основните права на ЕС за нехуманното отношение към личността" - не съм подписвал подобно споразумение и не си спомням да съм гласувал за подобно нещо! Това е подмяна на вота! Нещо не я разнирам демокрацията значи!