Бепе Грило: В България депутатите се избират чрез жребий!

Основателят на "5 звезди" с идеи как да се вкарват хора в политиката
29 юни 2018 14:00, Елка Василева
39
Бепе Грило: В България депутатите се избират чрез жребий!
Бепе Грило. Снимка: архив, Reuters

Основателят на популисткото движение "5 звезди", което е на власт в Италия, даде за пример България, за да аргументира лансирана от него идея как да се вкарват хора в политиката. Грило разбуни духовете, призовавайки да се направи Сенат, в който политиците да бъдат избирани чрез жребий, пише "24 часа".

"И в България правят така", каза Грило пред италиански журналисти.

Поводът за тези отправки е идеята на бившия лидер и баща на "5 звезди" да се реформира двукамарната парламентарна система. Грило иска Камарата на депутатите да бъде избирана от гражданите, а Сенатът да бъде съставян не от избраници на народа, а от хора, изтеглени на случаен принцип, или чрез жребий.

Идеята за новата демокрация на Грило беше лансирана чрез неговия блог в статия под заглавие "Най-голямата измама на политиката е, че ни кара да мислим, че политиците служат за нещо". Анализирайки днешния свят и демокрация, Грило стига до извода, че или трябва да се откажем от демокрацията, или да признаем, че системата не функционира и да разберем какво точно не работи добре.

"Аз имам идея как да стане това и тя се нарича "случайна селекция".

"Да избираме хората чрез жребий и да ги слагаме в парламента. Изглежда абсурдно, но селекцията би трябвало да е равноправна и представителна за страната. 50% биха били жени. Някои – млади, други - стари, трети – богати, но по-голямата част биха била обикновени хора. Това би бил един микрокосмос на нашето общество", казва Грило.

Според него в такъв случай политиците ще се окажат излишни. Грило допълва, че случайният избор е бил ключов елемент при демокрацията и в Древна Гърция. "Знам, че ако питате кой е съгласен, мнозина ще бъдат против. Но от всички съвременни примери изплува един факт – ако натоварите хората с отговорност, те действат по отговорен начин". Грило цитира няколко страни, в които в някои сфери изборът на случаен принцип функционира. "В България вече го правят, съставят избирателните листи чрез жребий", казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Не е жребий,а предпочитание от списъка!Така последния може да мине напред ,а втория назад!И обикновено грешките са успешни,като 15/15,18/18,и т.н.,и пак се случват!
33
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 5 години
Р.Шекли, " Билет до Транай"... Тази система е също добра..
32
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да да, ама чрез нагласен жребий. Така че все едни и същи да са.
31
2
 
10
 
! Отговори
категорично не! преди 5 години
Този Грило се е объркал-в България тези работи не стават така!Никакъв жребии и лотария!Не може властта да се подлага на такъв риск!При нас изборът става с декларация за вярност/писмена или устна/,целуване на ръка/или за по-сигурно-едно друго място/,някаква връзка-роднинска или приятелска,осигуряване на някаква схема за печелене на пари,купуване на мястото със солидна сума,предоставяне на компрометираща информация за противника,препоръка от американското посолство!?При нас демокрацията работи!
30
0
 
8
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
КАКЪВ ЖРЕБИЙ БЕ, ЧРЕЗ ПЛАЩАНЕ !!!
29
0
 
9
 
! Отговори
С5 преди 5 години
Масрафа за дупетати заплати екскурзии балдъзи коли е към 50 милиона за година. Това ще е супер представителство на народа.Всеки има шанс да влезе и осребри късмета си. Не се харчат пари за урни комисии..коалиции и клоаки. Билета и късмета.. Ура за народната власт
28
0
 
17
 
! Отговори
С5 преди 5 години
Преди време на шега дадох идеята( ако се замислите не лишена от смисъл) народни представители и министри(тези които нищо не вършат) да бъдат там..чрез лотария с билети(търкане) 5 милиона тираж с печалби 240 дупетата 20 министри.цена на билет 100лв( колко дават и сега за глас) мандат 1 год. Купиш изтъркаш и си вътре.По нищо няма да се отличават от сегашните случайници. От приходите ще им бъдат плащани и заплатите.Всяка год 400 милиона кяр за бюджета. И народа търка и доволен.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и "5 звезди" си правят гаргара с нашата "демокрация", явно сме цъфнали като банкянска магнолия в кал!
26
2
 
19
 
! Отговори
Тоя... преди 5 години
Тоя му лопа некоя дъска. Как ще дава за пример най корумпираната държава с най бедния народ.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами в общи линии е прав - само че не точно жребий, а чрез връзки - много дебели връзки и това кой на кой е по-голям човек!Няма по-абсурдни депутати, от тези които се избират в България
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беле Грило е по-добре да се заеме с грила и барбекюто.
23
2
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 5 години
Тази идея е велика! Само и трябва малко избирателен ценз- над средно образование, години 25- 65, неосъждани и със сигурност влизат по- читави от сегашните...Зъ
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеи много, идеи всякакви, само че никой не е измислил нищо по-добро от демокрацията, дори и великият руски мислител Путин.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преизпълнен съм с национална гордост. И ний сме дали нещо на света.С тия 5-звезди Италия в скоро време ще стане конкурент на България за последното място в ЕС.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е демокрацията е наистина измама, карат народа да вярва, че нещо зависи от него, а реално тия дето са се провъзгласили за елит си правят каквото си искат.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тц тц тц доживяхме и нас някой да ни даде за пример.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата не функционира, защото няма държавници ако щеш и от Марс ги спускай с парашут едно време една медия хвалеше вожда сега 200 медии хвалят вожда и така е в цял свят демокрацията е най-голямата измама.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този е аналогът на Бареков и Яне Янев у нас! Берлускони бе аналогът на Борисов, но се спихна, а Ренци - на Станишев!
16
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо се дава за пример България ?Как така се избират Депутати на Лотариен Пример в България ?Сега се сещам - ГЕРБ , БСП , ДПС , Патриотите , СДС - Наемат зала за Конгрес , продават Билети и всеки десети става Депутат . Това е Демокрация .Тази идея трябва да се доразвие - Националната Лотария готви нови Билети за Търкане .
15
3
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Дедката ше захлеби здраво покрай целия талянски сирк...