А сега накъде? Съпротивата срещу Меркел е от Кайро до Варшава

Масови откази на идеите за създаване на приемни центрове извън ЕС
104
А сега накъде? Съпротивата срещу Меркел е от Кайро до Варшава
Снимка: Reuters

Съпротивата срещу решенията за бежанците расте – от Кайро до Варшава отхвърлят идеите на Меркел за създаване на приемни центрове извън ЕС, както и за бързо връщане на вече регистрирани бежанци.

Още по темата
Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал потвърди отказа на страната да открие на своя територия приемни центрове за бежанци, пише Дойче веле.

"Подобни институции биха влезли в противоречие със законите и Конституцията на нашата страна", каза той пред "Велт ам Зонтаг". Египетските закони по принцип не допускали създаването на бежански лагери.

"Египетските закони не допускат подобна възможност"

Легално влезлите в страната мигранти имали право да избират мястото на своето пребиваване и нямало как да бъдат принуждавани да влизат в приемни центрове, заяви председателят на парламента, който е вторият човек в държавната йерархия на Египет след президента Ал Сиси. В тази връзка парламентаристът подчерта, че неговата страна "вече е приела близо 10 милиона бежанци от Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, както и от Судан, Сомалия и други страни". Възможностите на страната били на практика изчерпани, поради което било важно Египет да получи помощи от Германия.

Откази и от Мароко, Тунис и Алжир

В нощта срещу петък държавите от ЕС се бяха споразумели да проверят възможността за бързо създаване на приемни центрове извън ЕС за онези бежанци, които са били спасени в Средиземно море. Като възможни места за подобни центрове се споменаваха някои северноафрикански държави, както и Албания, която се стреми към членство в ЕС.

Но Албания, Мароко, Тунис и Алжир вече отхвърлиха подобна възможност. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер междувременно заяви пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че създаването на въпросните приемни центрове изисква да се сключат партньорски споразумения със страните от Северна Африка. За целта била необходима "честна концепция", която да сложи край на престъпните действия на контрабандистите на хора, която обаче да товари прекалено въпросните партньорски държави. Според информации на "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" Еврокомисията смята, че е възможно да се преговаря с Либия, Мали, Нигер и Нигерия за създаването на приемни бежански центрове.

Опровержения от Чехия, Унгария и Полша

 
Позицията на Унгария не се е променила от 2015 г. насам", обявиха от Будапеща.

Споменатите от канцлерката Меркел споразумения с държави от ЕС за по-бързо връщане на регистрирани там кандидати за убежище междувременно също изглеждат все по-малко вероятни. Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга съобщението, че е обещал на Меркел да приема обратно подобни бежанци. Той твърди, че между Чехия и Германия не е имало никакви преговори по този въпрос и обяви, че той самият няма намерение да подписва подобно споразумение.

Говорител на унгарското правителство подчерта, че позицията му по този въпрос е "непроменена от 2015 г. насам". Нито един бежанец няма да може да влезе на територията на Унгария, ако преди това е бил регистриран в Гърция или друга европейска страна – гласи тази позиция.

Полша също твърди, че не е проявявала готовност за споразумение с Германия. "Няма нови договорки, засягащи приема на кандидати за убежище в ЕС", заяви говорител на полското външно министерство.

От писмо на Меркел до коалиционните партньори от ГСДП и ХСС, публикувано вчера, излизаше, че освен планираните споразумения с Гърция и Испания, канцлерката е постигнала договорености за бързо връщане на вече регистрирани бежанци с други 14 държави, сред които Чехия и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
41
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Тази дъртофелница защо се вживява в ролята на властелин на света и да нарежда на независими държави насила налагани им бежанци при положение,че тя ги канеше да отиват в Германия.
35
2
 
17
 
! Отговори
Вижте в тубата преди 5 години
"With open Gates",да разберете за кво става на въпрос.Потресавсщо е!!!
34
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом в Египет не ги щат, смятайет за какво иде реч. Но ние тук сме разбрани хора и ще приемем колкото ни кажат началниците. Ако папата погали боко по главата и 10 милиона ще вземем.
33
2
 
36
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
Вместо парите да се дават за въоръжение и заплати на европейците, които да защитават континента и постиженията си, с дулата на пушките си, изпедерасчените либерали ще дадат тия пари на нашествениците, за да се откупят от тяхното нахлуване. Аз лично се радвам на тези бежански кризи, защото те са гигантски стъпки на либерална Европа към небитието. Време е властта да се поеме от разумни консервативни хора. Жените не са по-добри от мъжете. Черните не са по-добри от белите.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия на снимката са убавци,къде по-грозниима,все едно правени с обратната страна на ***!
31
1
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
..EU ne e dlujna da priema ikonomicheski imigranti@ ...Da se dadat pari na Egipet..Libiya ..Tunis.Algir i Maroko ..da ne pozvolyavat nelegalniya trafik
30
0
 
48
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименНа страните от външните граници бе ЗАБРАНЕНО да спират "бежанците"!Помните ли какъв вой се вдигна,когато наш граничар случайно уби мигрант?Искаха да го разпънат на кръст!А граница без стрелба при нужда не се пази!Освен това ни забраняват и да минираме,което дава пълна гаранция.Лицемерие ли е това или заговор?Иначе много добре знаем как се пази граница,стига да ни дадат зелена светлина!
29
0
 
30
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До АнонименМай си доста прав-Меркел мисли в перспектива!В победилия Бундесхалифат навсякъде ще сложат нейни паметници,а ходжите от безбройни минарета ще я благославят!И няма да е след 100 години както казваш,а даже след 30!Нищо чудно да го доживее!
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги праща на Сорос заедно със "спасителите"! Да не забравим да му изпратим и нашето БХК!
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел каза, че ще се справи с бежанците, които всички други европейски страни пуснаха транзит до Германия. Те вече бяха на границата с Германия, Австрия. Кой ги пусна до там?
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадагаскар свободен ли е? Тези европейци връщат старите нрави. Първо никой не иска бежанците, а после става късно.
25
0
 
41
 
! Отговори
Франци Кукуранци преди 5 години
Е що се чуди Меркел къде да ги дява тез мамуни престъпни ? Ми как бе старо, как къде ? Във Ватикана ! Папата те подкрепи и каза че трябва да сме съпричастни с тях, Папата не се възпротиви и не осъди нито едно изнасилване и убийство. Нито един терористичен акт не бе причината Папата да поиска по строги мерки ! Църквата и Папата избягаха от този проблем ! За мюфтийството па да не говорим ! Ами тогава - пращайте ги във Ватикана , да си одят на аудиенции и да се примирят ! И Покръстят !
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се опитват да товарят държави от и извън ЕС, а не смеят да обявят "хуманните" платени НПО контрабандисти/трафиканти? Чии са корабите, с които "спасяват" нашествениците? Хайде стига са прехвърляли горещия картоф! Знаят много добре кой ги клати и се правят на утрепани!
23
0
 
50
 
! Отговори
Дуле Савич преди 5 години
Фрауто да си ги прибира у немачко и без това тя ги покани. Ние нямам спомен да сме канили някой, или пък Унгария, Полша и другите държави. Е там фрауто да им строи квартали, да им търси работа, да ги превъзпитава, интегрира и прочее. Това не е наш проблем и не бива да допускаме да се превръща в такъв.
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да питат Путин,в Сибир има многа място!
21
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата не разбра ли че всички африканци искат да се изсипят у немско да виснат на социал и да късат мечетата на немкините които ги посрещат. По възможност в най-престижните квартали, и да изгонят без съпротива белите хора от там.
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи държавите от централна и западна Европа ни казват - Оправяйте се сами вие там на юг! Ние може лесно да се оправим в ретро комунистически стил с вишки и картечни гнезда през 200 метра по границата...но подозирам, че и това няма да им е ОК.Естествено, че никой не иска да приема разни черни обонгота, които да клечат по улиците. Вместо да мъдрят някакви смешни идеи за бржански центрове, може просто да обявят, че не приемаме и връщаме корабите. По-евъино ще е.
19
0
 
31
 
! Отговори
от Брюксел преди 5 години
Не се заблуждавайте от снимката. В момента дискутират скоростта на разширяване на Вселената, влиянието на Хигс-бозона и ролята на тъмната материя в структурирането и ротацията на галактиките.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,ясно! Щом всички отказват,оставаме ние! Боката е добър човек,сигурно ще се съгласи!
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел мисли с перспектива, когато след 100- 200 години в Германия бъде създаден Европейския централен халифат, познайте пред медрасетата и по площадите на коя древна канцлерка ще се издигат паметници и възхвали пред всевишния а???Това е да си с мисъл към бъдещето .