ЕС и Западните Балкани търгували за 50 млрд. евро

Ръст от 12% на стокообмена с балканските страни имаме за 2017 г.
3
ЕС и Западните Балкани търгували за 50 млрд. евро
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г.

Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през миналата година възлиза на близо 50 милиарда евро.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в среща на министрите на икономиката във Виена. Тя е в рамките на инициативата Берлински процес, имаща за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Евросъюза.

За 2017 г. отбелязваме ръст от 12.4% на стокообмена с балканските страни, който възлиза на 14.2 млрд. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. данните показват ръст от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за периода, съобщават от икономическото министерство.

Караниколов посочи още, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, но ако влязат в ЕС населението им ще избяга в Германия и стокообмена от Германия към Западните Балкани ще се понижи.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският съюз е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г."Ами нормално нали се намират на един континент бе! Тоя министър бил голям "капацитет"!