Лондон опъва червения килим: Не за Тръмп, а за най-ценния си съюзник

US президентът ще се срещне с кралицата въпреки протестите срещу визитата му
5 юли 2018 21:30, Елка Василева
58
Лондон опъва червения килим: Не за Тръмп, а за най-ценния си съюзник
Снимка: архив, Reuters

Когато следващата седмица Доналд Тръмп се срещне с кралица Елизабет Втора, той ще стане 12-ият президент на САЩ, с когото британският монарх се е срещала през 66-годишния си престой на трона, най-продължителният в историята на кралството.

Освен с Линдън Джонсън Елизабет Втора е приемала всеки американски лидер от Хари Труман насам, но нито една президентска среща не е предизвиквала такова равнище на съпротива и спорове във Великобритания, както пристигането на Тръмп, пише Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей покани Тръмп на държавно посещение (помпозно събитие, което обикновено включва преминаване с открита каляска през центъра на Лондон и банкет в Бъкингамския дворец), когато тя стана първият чуждестранен лидер, който го посети след встъпването му в длъжност през януари 2017 г. Само двама президенти на САЩ - Барак Обама и Джордж У. Буш - са били канени досега на държавно посещение. Тръмп ще получи по-малко почести, отколкото първоначално бяха предвидени, но той все пак ще се срещне с кралицата, а мнозина британски законодатели възразиха срещу неговата визита изобщо.

Наложената от Тръмп забрана за граждани на няколко мюсюлмански страни да влизат в САЩ, както и препратеният от него "туит" на заместник-председателката на крайнодясната партия "Великобритания на първо място" (която след това бе вкарана в затвора за религиозен тормоз) предизвикаха масови критики в страната. Съвсем наскоро отделянето на децата на мигранти от родителите им по границата на САЩ с Мексико наново разпалиха призивите към Мей да отмени посещението на Тръмп.

"Президентът Тръмп заключи 2000 малки деца в клетки и отказва да ги освободи, ако не му бъде позволено да издигне стена", каза миналия месец в парламента на Мей депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Гавин Шукър. "Той напусна Съвета по права на човека към ООН; той похвали Ким Чен Ун за отношението му към собствения му народ; и той върна обратно мюсюлмани. Какво още трябва да направи този човек, така че премиерът да отмени отправената покана?", каза Шукър.

След като Тръмп бе поканен през миналата година, над 1,86 милиона души се подписаха под петиция, в която се казва, че на него не трябва да бъде оказвано посрещане като за държавно посещение, защото това би злепоставило кралицата.

Кметът на Лондон Садик Хан, мюсюлманин, който бе разменял с Тръмп словесни изстрели в социални медии, казва, че Тръмп не е добре дошъл в британската столица заради управленската си програма, предизвикваща разделение, и че той ще се сблъска с масови мирни протести. И наистина за следващата седмица са планирани демонстрации.

В качеството си на неполитически държавен глава Елизабет Втора има влияние, но не дотолкова, че да казва на правителството кого да кани и с кого тя да се среща в кралските си резиденции.

Други депутати и коментатори, които казват, че посещението трябва да се състои, настояват, че "специалните отношения" на Великобритания със Съединените щати стоят отвъд всякакви личности и че на президента трябва да бъде оказано уважение.

"Нейно Величество се е срещала [. . .] с някои "противни персонажи". Фактически тя се е срещала с персонажи, които всъщност са вдигали оръжие срещу Короната, но тя е надмогнала това, защото е било в името на висшите интереси на нашата страна", каза през февруари пред парламента Мартин Викърс, член на Консервативната партия на Мей

. "Г-н Тръмп е казал някои необичайни и нередни неща и някои неща, с които аз със сигурност не бих се съгласил, но той не е нарушавал човешки права, за разлика от много световни лидери, с които Нейно Величество и правителството са се срещали през годините", каза Викърс и добави: "Няма никакво съмнение, по моя преценка, че ние трябва да разпънем килима за президента. Ние не разстиламе килима за г-н Тръмп; ние разстиламе червения килим за нашия най-ценен съюзник".

Съпартиецът му депутат Едуард Лий казва, че посещенията, които може да се били спорни, са били осъществявани, защото се е сметнало, че са в интерес на Великобритания. "Когато ние канехме не един, а двама президенти на Китай, ние бяхме готови да пренебрегнем факта, че Китай е в действителност полицейска държава", твърди той.

Лий отбелязва, че Робърт Мугабе е бил канен на чай при кралицата. Наричайки бившия президент на Зимбабве "расист хомофоб", той каза: "Ние бяхме готови да пренебрегнем неговите прегрешения".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хммм 14Може би това как столичани го вдишват дълбоко всяка зима?!
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Нямаш акъл да напишеш нещо твое. Връщаш топката като недоносено балканче. Е това е нормално за повечето българи съдейки по скапаната ни държава. Огледало на действителността ни.
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖжжПредполагам че след като ти не си ***, а английски аристократ няма да коментираш какво се случва в света. Евала, колко сме изискани. Но точно с това си изказване показа че си най - големия *** ,който може да съществува.
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Налага се да ти припомня че брекзита е албионско изобретение и ако българите в Англия страдат това не е вина на ЕС. Англия и ЕС, България и ЕС са две различни неща. Пак казвам много си умен ама не чак дотам. А това че пишеш с правописни грешки си е абсолютен факт и съвсем не е маловажно. Но наистина вече спирам. Не ми се занимава с псевдоумници. Ако си умен наистина ще спреш да се излагаш. Но не се надявам. Просто защото не си умен.
17
22
 
24
 
! Отговори
Жжж преди 5 години
Бай ***, които са измислили крилатата фраза "Честита баня", разсъждават върху срещата на лидерите на най великите държави в света. Еми няма такъв смях!!! Единственото което *** балканя може да направи е да се възхищава мълчаливо на тези два гиганта в историята на човечеството.
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додо 11Люлин е центъра на просветата! Няма махарабадуби - чиста и свята република! А мигрантите идат ли идат! Българската ограда строена от родоглупци не държи!
15
4
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Рептилска среща!
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Идолопоклоничеството тотално липсва в България! Силикон, чалга, джуки, дрешки, барчета, коли и джипове! Важното е че ритника от Брексита почва да се усеща и в България и българите в Англия! И като няма друго виме за стискане почваме с тезата за правописните грешки. Не сме на матура и по-важното в случая е да вникнем в смисъла отколкото да вие плочата!
13
2
 
23
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
Абе нещо ново за новичок няма ли да кажат?
12
6
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Време беше, Баба Лизи да дръпне ушите на перчемлията, и да му вкара малко акъл. Туитър - муитър, *** ми - дойди ми, сутрин една позиция - вечер друга - просто време е да се озапти кукумицина. За целтта - на килимчето. В Бъкингам. Между другото, ако все още не сте на ясно, то Вашингтон е тотално подчинен на Лондон. А по-точно на СИТИ и Бъкингам. Всеки може да си лае каквото си иска, но решението е взето!
11
6
 
46
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Англия е ТОЧНО това, в което Доналд Тръмп НЯМА да позволи Америка да се превърне! А именно, пропаднало общество, удушено в хватката на радикалния ционистки неолиберализъм с всичките му разновидности (културен марксизъм, мулти-културализъм, глобализация, диверсификация, хомосексуализация и т.н.) и заразено с чумата на Исляма до точка, от която връщане назад УВИ няма! MAGA2020!
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9 Наистина си упорит, обаче ще ти кажа едно нещо. Толкова държиш да ми покажеш колко си умен, че ми показваш точно обратното. Пишеш с правописни грешки. А аз не обичам хора, които не знаят къде се пише Й да ми дават тон в живота. Плюс това такова идолопоклонничество никога не ми е било по вкуса. Обичай си Англия колкото си искаш и си я венцехвали, но аз не съм длъжна да го правя. Говоря това, което мисля, и това няма да се промени. Слагам точката.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Хем не се интересуваш, хем ти досажда! Ромски антиконти ни редиш! (Пиянците)Важното е че субсидийте от ЕС за България секнаха. Ще е добре да ги събере от българските мрънкалници които само хленчат против Англия но не се връщат обратно от там откъдето са изпълзяли!
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Въобще пък не държа да я интересува каквото и да е . Аз пък още по - малко се интересувам от нейните *** , разбирай новичок и други подобни ама ми досажда ,нали. По -добре да беше казала как смята да върне парите на Европа които Англия изяде докато беше в ЕС. За тия *** бих се заинтересувала. Но за тях и дума няма да обели.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Нито пък тя се интересува кой номер *** носиш или си останал без тях.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен На мен ли говориш? Аз говоря за съвсем друго, въобще не ме бърка Тереза Мей, нито дали е добре нито дали е зле., Тази жена въобще не я уважавам.
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не врат ами шия.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До петричЕ па нема да е автономия защото е България, ясно ли се изразявам? Няма Косово няма Мосово, няма пиринска Македония Тук е БЪЛГАРИЯ!!!!! Някои хора си бълват, но без никаква нормална мисъл, и не знам докога ще продължава това.
3
10
 
25
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
ТРЪМП ДОБРЕ МАЧКА ЕВРОПА, НЯМА НУЖДА ПУТИН ДА ПРАВИ НЕЩО В ТОВА ОТНОШЕНИЕ.
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Нещо май си сбъркал бирата с праха за пране! Вайканието е било винаги в България от щастие и благоденствие! Англия и Тереза са си добре но България е за оплаквание. Иде зима след има няма 3 месеца!