5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България

В момента тук нищо не ми липсва, признава той пред ZDF
19 юли 2018 10:45,
65
5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България
Снимка: flickr

Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е само страна на заминаващи - много чужденци се установяват да живеят в нея. За един такъв германски изселник разказва ТВ ZDF, цитирана от Дойче веле.

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където той си купува „5 бройки томати“, както той се изразява.

Пред репортерите на обществената телевизия ZDF германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките: "Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие", разказва той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг.

"По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо", разказва германецът.

София днес е друга

Оттогава София се е променила много, се казва по-нататък в репортажа. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата.

"Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие", казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи.

"Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън", казва той.

Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6,3%.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи: "Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това".

Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа.

"Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.

Цените на имотите растат, но...

Той и съпругата му Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80% от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото в някои други страни от ЕС.

"Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат", смята германецът. За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи в германско училище, където, освен немски, изучава още български и английски.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица.

Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико, в момента "тук нищо не ми липсва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
33
 
! Отговори
младен преди 5 години
"По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно."Сега не е поразлично. А относно статията....бих казал "А посмалете"
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо номер 1 прегледай пак печата от последната седмица :) и нека съм си заблуден без 35 годишен кредит към банка в държава със съмнителни икономически показатели.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азПрестараваш се! Прекалената реклама започва да нагарча, нали знаеш?!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аза на теб какъв ти е проблема, всеки си е направил избора, не виждаш ли, че тук и бежанците не искат да останат. Аз лично съм избрал да остана, така са стекли обстоятелствата и си ми е добре за .. момента, но н есъди и не плючй по хората дето са се махнали и всяка българка в германия е про.. ка ли? Уважавай свободния избор на хората.
8
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заминаха милиони българи, дошъл един германец и партийните *** се надлъгват да хвалят 'високия' жизнен стандарт и хубавия живот в Бг. Аман от пропаганда!С красиви думи не можете да прикриете мизерията в страната.
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До номер 1 Цените на имотите ще растат , ако мислиш нещо друго значи си дълбоко заблуден.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подкрепям хората да остават в България и да се връщат, за да сме добре всички, но според мен статията има скрита цел и тя е спасяване на издишащия ценови балон на имотите.
5
6
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Точно! Защото им промиха мозъка с чалга! Да се зинасят!
4
25
 
20
 
! Отговори
аз преди 5 години
Допълнение - българите, които знам и се върнаха са със стабилни професии. Имам и пзонати които си доведоха жени от чужбина и жените им са доволни тук, само БГ мързеливия и злобен завиждащ на съседа си чака някой да му даде вместо да се бори за по-добро бъдеще като всички нормални хора! От познатите ми всички *** се изнесоха, на запад са мега неудачниците ама като идват за една седмица разправят колко им е добре там)) все едно не ги знаем)
3
20
 
31
 
! Отговори
niki преди 5 години
От малък град съм и при нас има и германци и англичани и то не са пенсионери, ами са си работещи хора и са си научили езика и си работят.Като ги питам защо ми казват - климата ви е прекрасен, природата също, как да не искаш да живееш тук?А пък българите бягат на запад, да им се неначудиш защо?!
2
20
 
24
 
! Отговори
аз преди 5 години
Така е! Аз знам и много българи дето се върнаха. За последната годинина 50 000 чужденци са взели БГ гражданство и 85% от тях живеят тук. А вие се изнасяйте от този рай щом не ви харесва и не сте способни да живеете добре тук - на ваше място ще дойдат и дват руснаци, турци, евреи, ураинци, молдовци, араби... На никой не му дреме за вас в световен мащаб. Населението на БГ е 3 пъти по-малко от Москва, в епохата на глобализация няма място за мрънкачи, че "държавата не ми дава". Борете се!
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти ме убедихте в ниските цени на имотите, спука се бе хора, няма да дойдат тук да живеят германци, защото можели да си купят жилище. Нали и томати трябва да си купят с нещо. от тук цените на имотите само надолу. ПУК!