След Brexit-а: Кой ще бере зарзавата по английските полета?

Фермерите притеснени – няма работници, реколтата ще гние!
30 юли 2018 21:30,
131
След Brexit-а: Кой ще бере зарзавата по английските полета?
Снимка: Pixabay

Стотици хора всяка година се захващат с тежката сезонна работа и се превръщат в берачи на различни земеделски  култури, далеч от дома си. Гроздобер във Франция, портокали и мандарини в Испания, ягоди във Великобритания.

Със случването на Brexit, обаче, нещата за някои фермери може би рязко ще се променят.

Великобритания е напълно зависима от чуждестранните работници, които вършат "мръсната работа" и берат различни аграрни култури. Според Националния фермерски съюз само 1% от 60 000 сезонни работници на полетата са били англичани. Мнозинството идват от Източна Европа, основно от България и Румъния.

Всички страни в Европейския съюз държат вратите си отворени – свободно движение на хора, стоки и услуги. В това число влизат и сезонните работници, които прекарват средно между 4-5 месеца във Великобритания.

С излизането на страната от съюза ерата на свободното движение е към края си, а фермерите започват да изпадат в паника: Сега кой ще им бере реколтата?

Страната вече става свидетел на недостиг на работна ръка, а това доведе до изгниване на голяма част от ягодите и останалите горски плодове. Според фермери работната ръка е намаляла със средно 30%, а тенденциите са проблемът да се задълбочава все повече.

По време на кампанията за Brexit през 2016 г. основното движещо средство беше притеснението, че голяма вълна от мигранти ще се отправи към Великобритания (в това число и милиони мюсюлмани). С решението за излизане на страната от блока, Тереза Мей увери, че Великобритания "ще върне контролът над собствените си граници" и ще намали имиграцията.

Все още обаче редица критици на Brexit продъжават да поддържат тезата, че страната отчаяно се нуждае от чуждестранни работници, а в това число не влизат само "най-умните и способни финансисти, медици и технически специалисти", които по думите на Мей още ще са добре дошли в страната. На Великобритания, обаче, все още и трябват чистачи, кухненски работници и берачи на домати.

Ако по-малко работна ръка има достъп до тези позиции от други страни в Европа, то именно тази черна работа ще трябва да бъде вършена от британците, а те не са никак щастливи от този факт – ранен старт на работния ден, продължителни часове труд, физическо изтощение, непостоянна работа.

Стефани Мюръл, изпълнителен директор на компания за набиране на персонал, която осигурява работна ръка за над 200 ферми във Великобритания, твърди, че от 10 000 кандидатури за работа, само 2 са на граждани на страната.

"Британците, които са опитали този тип работа, не издържат повече от седмица", казва за Washington Post Мюръл.

Макс Хюс, 20-годишен студент по история всяко лято бере касис в Херефордшър – графство, чийто основен поминък е селското стопанство. Много фирми в региона се занимават с отглеждане и бране на плодове и зеленчуци.

Момчето прекарва ежедневието си заедно с чешки мигрант и мургав румънец, които дори едва знаят английски. Той е един от четиримата британци, които работят на полето. Останалите 300 работници – предимно от Източна Европа.

Денят на Макс започва в 5 сутринта и приключва късно следобед. Заради часовете, които трупа извън работно време, както и бонусите за бързина, момчето може да спечели до 4 000 долара за 6 седмици.

Работата обаче е доста скучна, а и отблъскваща. Според момчетата на полето много британци отказват да извършват подобен труд заради снобизъм – фермерската работа често се свързва с мигранти от Източна Европа – работа за бедни.

Много фермери в момента се страхуват, че Brexit ще доведе до фалит на компаниите им, реколтата ще се смали. Плодовете и зеленчуците ще останат да изгниват на полето, много преди да достигнат пазара, защото няма да има кой да ги обира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
27
 
! Отговори
bez ime преди 5 години
Британците ще се оправят,но ние пак ще го духаме.Защото се занимаваме с хорските проблеми ,но не и с нашите.
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велико заглавие, описващо падението на БГ в светлината на международната политика. А кой ще мие тоалетните? А кой ще км гледа старците? А кой ще разнася пици, списания и тн?
38
1
 
40
 
! Отговори
Брит преди 5 години
Само да отбележа колко смешно-жалки са пунтърите под подобни новини, които много обичат да обясняват колко получават, какво ядат и пр. Ако искате - вярвайте, ако искате - не. Живея в ЮК повече от 10 години, имам собствен бизнес (не чистене и строителство) и дори давам работа на англичани, печеля 10-20к на месец, не ми е проблем да отида където и да е. Не съм бил по-нещастен в целия си живот! Единственият ми изход е към БГ след като децата ми пораснат малко - те не са изцяло българи, но аз съм
37
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лондон като обикновен работник няма шанс да спестиш! Там има разходи, за които тук даже не се досещаш! Примерно транспорта. Преди няколко месеца за централната зона в Лондон картата за цялата мрежа беше 18 паунда на ден. Има и много много други харчлъци. Наема не е единственото важно перо. Виж, за храна, ако караш на пици, може и с 300 паунда да се оправиш, но примерно водата не става за пиене и трябва да се купува трапезна. С под 1500 паунда човек е пълен мизepник!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да работиш като берач и виза ли ти трябва пари спестяват ли се коректни ли са изплащат ли тия суми за които се говори квартирата плащат ли ти я те или ти си я плащаш
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aко отидеш да работиш там за няколко месеца ще спештиш или всичко ще даваш за квартира и храна
34
2
 
38
 
! Отговори
От 36 преди 5 години
В Лондон съм виждал едно момче от Русе, беше наел част от антре!!!! Спеше под стълбището на около 2-3 кв.метра! Там му беше всичко. За това плащаше 250 паунда, защото беше близо да куриерския офис в който работеше! Само някой да не ми разправя как нашенците цъфтят имвръзват в юкей! Макс 5-10% успяват да изпълзят от блатото! И то след поне две години. Но повечето не успяват! Два пъти годишно съм там, от 2010г. Пък вие правете каквото акълът ви казва!
33
2
 
36
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Вече почнаха да ги доставят от Окраина - най-тъпата европейска държава, която може да бие и България по тъпотия, и то без никакво съмнение.Неслучайно умните и красиви западняци разтуриха държава с 60 милиона души, в момента поне половината от тях са готови да се метнат по британските полета за заплата много по-ниска от българи и румънци... Но пак си правят крива сметка бритишите. Украинците хич не са хрисими и работливи като българите.
32
1
 
24
 
! Отговори
От 36 преди 5 години
Всъщност се изразих неправилно! Забравяш за повече от една стая в Лондон, евентуално със собствен санитарен възел. Две стаи може да наеме двойка, като и двамата работят. Без претенции за квартал. Най-вероятно някъде из източен Лондон. А там ако видиш бял, вероятно е джуревец от БГ.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да каже квартира влиза ли или ти си я плащаш и по тия села магазини има ли и работата целогодишна ли е или е за лятото и виза ли ти трябва и за Англия сега
30
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия, като работник, колкото и да ти дават, ще ти стига точно до следващата заплата. Но! Без никакво разпищолване! Това кръчми, тристайно жилище, нов автомобил, маркови парцали - забравяш ги централно!
29
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо си мъчите акъла ,заради англичаните ?Като е толкова лошо в Англия ,защо самолетите са пълни !Нали в България еееее много добре ?!Защо не накарате англичаните да работят в България ?И цялата Източна Европа да се мъкне да работи в България ,а-не в Англия?!?
28
0
 
18
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Винаги ще има кой ,като плащат 9-10 паунда на час . Като за не квалифицирани работници
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментатори може ли някой да даде линк за фирма набиращи берачи в Англия 4000 полара за месец и половина като го сравня с 500 1000 лв за 2 месеца тук е несравнимо
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тръбаточно така ще стане - ако им свирне кралицата и всички принцове начело с принц Чарлз ще берат ягоди да пушек ще се вдига
25
1
 
38
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Как кой?! Ами бабичока да запрята ръкави. Принцове, барони, милейдита... хайде на къра!
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО АНГЛИЧАНИТЕ НАПУСНАТ ЕВРОПА КОЙ ЩЕ ПРАВИ ГЕЙ ПАРАДИТЕ? НЯМА КОЙ.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАнгличаните остъпиха извън Европа, другото са подробности
22
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АНГЛИЧАНИТЕ ЩЕ СИ ГО БЕРАТ ВМЕСТО САМО ДА ЛЕЖАТ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го берат тези, които са го брали досега. Едно от нещата, които ще бъде договорено по т.нар. брекзит ще бъде достъпът до евтина работна ръка от Източна Европа. Англичаните няма да отстъпят нито крачка назад от това.