Лидер на "АзГ": Атентаторът срещу Хитлер е предател!

Чуват се призиви за изключването му от партията
2 авг 2018 17:30, Елка Василева
114
Лидер на "АзГ": Атентаторът срещу Хитлер е предател!
Снимка: архив, Reuters

Един от лидерите на младежката организации на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" заклейми като "предател" граф Клаус фон Щауфенберг, автора на неуспешния атентат срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде ДПА. Чуха се призиви той да бъде изключен.

"Щауфенберг е бил предател", е написал в лична публикация във Facebook лидерът на младежката организация на АзГ в провинция Долна Саксония Ларс Щайнке. Пред вестник "Велт" той потвърди, че е написал коментара, до който няма публичен достъп. Щайнке допълва, че заговорът на Щауфенберг за убийство на Хитлер е "срамен опит на един страхливец да спаси собствената си кожа пред бъдещите победители".

Пред вестника активистът на АзГ заяви, че лично е написал и качил тази публикация във Facebook.

Лидерът на АзГ Александър Гауланд - който през юни се замеси в скандал, след като нарече нацисткото управление "само курешка в над 1000-годишната германска история на успехи" - отхвърли изявлението на Щайнке.

Гауланд нарече думите на активиста "безпочвени глупости" и призова Щайнке да бъде изключен от партията.

"Щауфенберг е герой на германската история. Щайнке се дисквалифицира от АзГ, трябва да бъде изключен", заяви Гауланд чрез съобщение в Тwitter на говорителя на АзГ Кристиан Лют.

"Изказването на господин Щайнке е напълно неприемливо, разкрива абсурдно разбиране за историята и няма никакво място в АзГ", посочи другият лидер на АзГ Йорг Мойтен, цитиран от Ройтерс.

Мойтен добави, че в началото на другата седмица федералното ръководство на партията ще разгледа този въпрос.

На 20 юли 1944 г. нацистки военни офицери, близки до Щауфенберг, предприемат неуспешен опит за бомбен атентат срещу Хитлер, за да сложат край на войната. Още същата вечер Щауфенберг и трима от останалите заговорници са екзекутирани. В следващите седмици и месеци са екзекутирани още 89 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се е променило особено от времето на Хитлер..........само методите за манипулация стават по-рафинирани..............за да могат да се командват стадата, и то не само в България!!
8
13
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Тия май си търсят атомната бомба немците и да се приключва с тяхната "изключителност"!***!
7
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там е работата, че са много хората в AfD, които мислят като този ***! Това са предимно неудачници от бившата ГДР! AfD трябва да се забрани, като екстремистка партия!
6
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е бил само една марионетка.................конците са му дърпани от световната мафия и масонството.............бил е финансиран от банките в Лондон..........затова не напада Англия, ами тръгва към Източна Европа и Русия!!!
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия се опита да командва Европа военно през ВСВ (Хитлер)- не се получи!!Сега Германия се опитва да командва ЕС с "меки ръкавици"-икономически чрез еврото и ЕЦБ!!...........Едва ли ще се получи, на власт във Франция е Макрон...........освен това Франция е военна сила и единствената ядрена държава в ЕС. Но цената е много висока за обикновените германци-бежанци, риск за националната сигурност.............и т,н.!!
4
4
 
19
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Откъде да сме сигурни,че атентатът срещу Хитлер е целял спиране на войната,а не само премахването на фюрера и поставянето на адекватно военно ръководство?Напоследък набира сила теорията(засега само теория),че Хитлер е манджурски кандидат на ев.р.ейската върхушка и всъщност Втората световна война е ев.р.ейска манипулация с цел постигане на световно господство(което и се получава накрая).Загиналите няколко млн. ев.реи са от излишните,второто качество,жертва,оправдана от постигането на целта.
3
4
 
14
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Във всяко стадо - има бърливи овци. Ако не друго - Хитлер е обичал немците. Гауланд се стреми да угоди на медиите , и до днес - собственост...или под давлението на американски евреи.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе я оставете Хитлер,квото било-било,ами гледайте шмеркел и мигрантите,че всичко от вас тръгна!
1
5
 
10
 
! Отговори
Сталин и Хитлер преди 5 години
са Величия - а вие си говорете,говорете си...