Адски пек идва към Европа: Почти 48 градуса чакат в Испания!

Властите обявиха "изключителен риск" от жега
Обновена: 3 авг 2018 12:46 | 3 авг 2018 12:45, Вера К. Александрова
32
Адски пек идва към Европа: Почти 48 градуса чакат в Испания!
Снимка: Reuters

Европа се готви за рекордни за всички времена температури! Адските жеги идват от Африка и се очаква да достигнат почти до 48 градуса в южната част на стария континент.

Синоптиците прогнозират, че температурите в района ще стигнат до 47,3 градуса в  Испания и до 47,4 градуса в Португалия, пише вестник "Експрес".

Заради извънредната ситуация на фермерите във Великобритания по спешност е даден достъп до речните и подпочвените води, съобщи в. "Дейли телеграф”, цитиран от "24 часа". Месец юли бе най-топлият на Острова в историята на страната, а тази година лятото бие по жеги горещата 1976 г.

Заради очакваните рекордни жеги властите в Испания се подготвят за извънредна ситуация. В 27 от 50-те провинции на страната е обявен "изключителен риск" от жега, започнала в четвъртък.

У нас след хладното и дъждовно време в следващите дни също се очакват високи температури, но далеч от рекордните. Въпреки прохладното лято страната ни влезе в американски научен доклад с рекордно високи температури – от 2017 година.

Документът се публикува всяка година от Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ и Американското дружество на метеоролозите.

"През 2016 г. бе счупен рекордът за най-гореща година, но 2017 г. не остана по-назад с доста по-високи температури от средното в голяма част от планетата. Миналата година са били регистрирани рекордни температури  в Аржентина, Уругвай, Испания и България", отбелязва американският доклад.

Мексико пък чупи рекорда си за горещина за четвърта последователна година.

Горещото лято в част от Европа тази година причини много щети на природата. Снегът на най-високият връх в Швеция се е разтопи и той загуби статута си на най-висока точка в страната.

Необичайната жега в Германия снижи нивото на големите реки в страната и в обезводнени участъци на десетки места се показаха бомби и оръжия от Втората световна война. В провинциите Саксония и Саксония-Анхалт полицията предупреди плувците и корабния трафик да внимават по Елба. Само миналата седмица в нея са открити множество депа с гранати, мини и други взривни тела от войната. Находките са 21.

Елба е с почти най-ниското си ниво от началото на измерването. При Магдебург реката е само няколко сантиметра от измереното през 1934 г. рекордно ниско ниво – 48 см.

Рекордно е спаднал и Рейн .Температурата на водата му се е качила до 27 градуса, което прави опасно производството на ток във ВЕЦ. Ако не завали скоро, може да се наложи корабният трафик да спре изцяло, смятат специалистите.

Повишаващите се температури в резултат на глобалното затопляне ще доведат до драстично увеличение на смъртните случаи от жегите, прогнозират учени, цитирани от Ройтерс.

Според най-лошия сценарий те прогнозират значително повишение на смъртните случаи вследствие на екстремни горещини през периода между 2031 и 2080 г. в сравнение с 1971-2010 г.

На фона на горещините в Европа климатологът проф. Георги Рачев обяви, в духа на футболните страсти, че Господ е българин.

"Само зърнопроизводителите в Германия до този момент търпят загуби от 1,2 млрд. евро заради сушата, обхванала от повече от 50 дни северната част на Германия", каза той.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в Пловдив един чичко от общинска охрана хока хората, че са влезнали една педя в тревата в Цар Симеоновата градина! На запад хората пикник си правят в тревата само в БГ е забранено. Тревата е за красота!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес жега зимата студ е няма ли да измислят как да регулират времето!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Винаги е имало колебания в температурите.Някога не е имало термометри.После има но не навсякъде.После се създава мрежа за наблюдения.През цялото това време не е имало
интернет за да знаем всичко за всякъде.Затова сега изглежда страшно.Само в секса няма промени откак човек съществува.Винаги е туй в онуй.Затова си отваряйте порносайтове.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лятото пак ни изненада.Температури нормални за месец август в Испания.
24
0
 
10
 
! Отговори
До just me преди 8 месеца
Би било по-ефективно да поучаваш други хора за техният правопис, без ти самият да правиш правописни грешки докато ги поучаваш.
23
4
 
5
 
! Отговори
Just Me преди 8 месеца
До Анонимен
До господина с библията или както той сам е написал "бибилията".
Нека се научи да пишем и да четем правилно, с "най-горещо" с тире и "Й" "Ч" вместо "4".
Та Господине, моя Ви не казвайте кой какво трябва да чете, извадете си главата от "бибилията" и малко се поинтересувайте от други неща.
Примерно дори за съвета избрал кое точно евангелие да влезе в свещенната Ви книга. И моля Ви научета се да пишете поне правилно, защото "това 4е сте 4ели бибилиата" не Ви прави разбирач.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълна тъпня, сега проверих прогнозата за Барселона, защото ще ходя там. Ще е близо 30 градуса. Нищо фрапиращо.
21
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А дано жегата мине и през масква да им подпали ушaнките :)
20
1
 
19
 
! Отговори
До Петко преди 8 месеца
Глупи, за тъпите франсета и англичаните си прав, но испанците и португалците (а и латиноамериканците) са едни от малкото, които не смятат нас българите за ***. Много съм пътувал, и те ни харесват повече от надутите руснаци и чехи.
19
1
 
15
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Епа сега ше видим кон боб яде ли! Инак досега кои и да е тръгнал срещу природата не е прокопсал много! Ма ние още се пънем де!
18
2
 
16
 
! Отговори
Тръгвам на там преди 8 месеца
Мацките са се разгонили от жегата.
17
5
 
6
 
! Отговори
не може да бъде преди 8 месеца
Аз мисля,чe ако говорим за зърнопроизводство,то Господ трябва да е руснак!?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

,,Ч,,-то се намира в горния ляв ъгъл на клавиатурата,точнои под Esc.....
15
1
 
7
 
! Отговори
амигото преди 8 месеца
ке паса а
14
12
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 8 месеца
КОЙ ОТ НАС : -УЧИЛИТЕ ЗА "ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ"!!! ; ЗА КОНКВИСТАДОРИТЕ ; ЗА БРИТАНЦИТЕ -ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ /НО ПОЛЗВАЙКИ ФРАНСЕТАТА/ .....-.БИ МОГЪЛ ДА ПРЕДПОЛОЖИ , ЧЕ НЯКОГА ВЪВ ВРЕМЕТО -/ДНЕС/ --- ОГРАБЕНИТЕ ОТ ТЯХ МИНЕРАЛИ /НАРЕЧЕНИ БОГАТСТВА / НЯМА ДА ИМ ПОМОГНАТ В БИТКАТА С ПРИРОДАТА ...И ЩЕ МРЪТ И ЩЕ МРАТ!!! /А КАТОЛИЦИЗАМ -ЛОЙОЛИЗЪМ-ИНКВИЗИЦИЯ !?!?!?!
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази година в Антарктида измериха рекордните минус 98 градуса, при досегашни минус 89.
Толкоз за глобалното затопляне!
12
1
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
В този живот ще е...така.След 100 години,промяна ще...има;потърпете и ще...видите.
11
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Които са про4ели бибилията поне веднъж едва ли се у4удват на това което се слу4ва по света и у нас. А тези които се 4удят какво е това библия а това са тези които са родени след 89-та година на тях им препоръ4вам наи горещо да си я купят и да я про4етат. Тогава ще разберат 4е това което се слу4ва не е слу4аино и никои не е виновен за слу4ващото се. Просто се слу4ва това което пише в книгата на книгите.
10
1
 
22
 
! Отговори
Блазе им преди 8 месеца
Ще си пекат безплатно червените чушки за домашната лютеница в/у тавана и капака на колата!
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера писаха, че летата щели да са дъждовни, зимите- мразовити. А днес пишат, че идат жеги. На кого да вярва човек?!