Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна

Информация за наличието им ще има на етикета
3 авг 2018 20:45, Екип на Dnes.bg
104
Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна
Снимка: flickr

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни днес.

Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж.

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителите. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа.

Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло.

До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар.

Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива у Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват "генно модифициран" или "произведен от генномодифициран", ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки.

Днешното решение от Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след време може и хасфалт да проядеш като няма друго. тогава ще видим как ще се хилиш на ГМО-то или ще тръгнеш на лов за пеперуди.
73
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторе, ето ти моето обяснение: ГМО-то е по-издръжливо поначало, така е направено, което означава, че и в стомаха е по-издръжливо, което води до раздразване на лигавицата при добитъка. Оттам повече възпаления, инфекции, антибиотици и т.н. Отделно организма среща нетипични гени, които възприема враждебно и започват едни съпротивителни движения, усложнение...По-стрешното е, че производителите пускат продуктите без тестове и чакат да видят колко дела ще бъдат заведени. Поне така се действа в САЩ.
72
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модифицираните истории са от време оно. По соца масово се правеха нови сортове различни зеленчуци и плодове и някой бяха доста успешни между другото. Тука въпросът е, че се правят в САЩ, което от самосебе си означава най-долно качество на хранителният продукт.
71
3
 
34
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Сега антиваксърите ще се нацапат с фекал от яд :D. Четете на неграмотниците коментарите и се забавлявайте! -----------Този сайт е спонсориран от БХК!
70
0
 
55
 
! Отговори
месара преди 5 години
брюкселските милионерчета дали ядат гмо храна?!
69
16
 
34
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Ясно, няма разумно обяснение защо ГМО са вредни. Поне никой няма да ми даде такова. Исках да го знам, че да мога да отговоря ако някой пациент ме попита за това. Жалко!
68
15
 
34
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До 69Напротив, всеки ден се срещаме с десетки, дори със стотици микроби около нас - бактерии, вируси, гъби и т.н. Нашите защитни клетки се борят с тях като ги "поглъщат" и унищожават. Това, че не се разболяваме повечето пъти е друго нещо. Защо ако изям една медуза, нищо няма да ми стане, а ако изям една мамалига от царевица с един допълнителен ген от медуза, трябва да се разболея от рак, както ме плашат някои тук? Това е малоумно.
67
12
 
35
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До 62Механизмът как саждите водят до рак си е изяснен от десетилетия. Те са химически канцероген. Никой обаче не е доказал връзката между ГМО и някакво заболяване. Цялата тази история е просто един неоправдан ирационален страх, масова психоза.
66
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторе, едно е да говориш за болести, които принципно не са ежедневие за човека, съвсем друго е за храна, която се маа по три пъти на ден. Вероятно честотата на определени въздействия има значение, както всичко друго в тоя свят.
65
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се използват за храна на хора и животни...това е краят!ако все пак хората могат да избягат от заревицата и да не ядат, то от това няма да има никакъв смисъл, ако животните ги набухат с гмо!а малко вятър да духне ... отиде ВСИЧКО под ножа... а земеделските земи вече са изкупени от разбойниците, които не ги интересува абсолютно нищо, освен - "печалбата", което днес ще е "печалба", обаче утре ще се превърне в "загуба" ... на хората!
64
14
 
34
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До 65Помолих най-учтиво за РАЗУМНО обяснение, а не за тъпизми и препратки към глупави филмчета "в тубата".Знам, ченикой няма да ми даде такова, защото разумно обяснение просто не съществува.
63
17
 
34
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Напротив, ГМО присъства и се случва всеки ден по напълно естествен начин в природата. Всеки път, когато ви нападне някой вирус, той носи със себе си гени от всякакви други организми, в които се е размножавал. Научно доказани са такива чужди гени в човешките клетки. Вирусът на хепатит В даже направо вгражда своето ДНК в чернодробните ни клетки и може да се активира десетилетия след като си мислите, че сте се излекувал. При животните е същото. Това е и един от основните двигатели на еволюцията.
62
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р Ох БолиПомолих за разумно обяснение защо ГМО е вредно, а получавам само минуси... чукни в търсачката думата "американец" и в резултатите отвори таба с картинките, че по-лесно визуално да ти влезе инфото в лакомата за печалби "на всяка цена" тиквата
61
13
 
35
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Помолих за разумно обяснение защо ГМО е вредно, а получавам само минуси. Аз не знам ни една логична причина. Моля, просветлете ме! Искам да разбера.
60
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меко казано е наивно, да се очаква тук някой да даде дори сносно обяснение за вредите от гмо. По същият начин е трудно да се обясни, как сaждитe водят до рак при чести контакти с кожата. За мен е достатъчно, че гмо липсва в майката природа или се счита за ***.
59
10
 
33
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Кампанията срещу ГМО е също толкова смислена като кампаниите на веганите, а кампанията срещу ваксините си е направо вредна за обществото.
58
13
 
34
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
Дали в царевицата има гени от соя или от калмари, въобще не ми дреме, даже и да мърда. Ям ги всичките. Дали ще се смесят в сномаха ми като калмари с царевица и соя, или ще са ми в мамалигата, все тая. Те всичките се разграждат в червата ми на съставните си части, които са общи за всички живи същества на тая планета - аминокиселини, въглехидрати и мазнини. Лошо няма.
57
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми докторе, до вчера същият тоя Брюксел така се аргументираше, че гмо носи потенциални заплахи за човешкото здраве. Предполагам, че организация с такъв огромен потенциал като ЕС, е направила консултации с поне 1-2 научни структури и от 20 години гмо в Европа целенасочено не се допуска. Обаче от вчера всичко се преобърна. Въпросът е кога Брюксел е грешал, преди или сега?
56
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ще има гмо качамак.
55
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантизмът изисква жертви! Даже много жертви.