Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна

Информация за наличието им ще има на етикета
3 авг 2018 20:45, Екип на Dnes.bg
104
Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна
Снимка: flickr

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни днес.

Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж.

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителите. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа.

Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло.

До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар.

Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива у Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват "генно модифициран" или "произведен от генномодифициран", ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки.

Днешното решение от Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
48
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Не знам за вас, обаче на мен въобще не ми се яде нещо, което се казва DAS-59122-7.
33
0
 
52
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Монсанто е силна фирма. Дори Американския президент прекланя глава пред тях, но обикновените хора могат да им покажат среден пръст и да ги изхвърлят от пазара ако имат малко акъл :))
32
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали е от гмотата или от кво, но хората стават все по-гламави.
31
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел пуснал ГМО. Споко бе, докато дойде до нас ще са минали 20г, ще го пропуснат леко през митницата без проверка и ще го нащракат в пликове с други развалени зелечнуци за замразяване. За следващото поколение ще остане гмо царевичокът.
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От еди пияница и един дебилен дърт пръ4 това се получава ГМО за всички в ЕССР.
29
0
 
46
 
! Отговори
Само ГМО преди 5 години
Лапай народе, вреда няма. Вижте американците, хич не са се променили на външен вид и по интелигентност през последните 30 г. Мисля си де...
28
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел да си яде безвредните ГМО и да не ни убеждава,че са такива. ДЪРЖА НА ВСЕКИ ГМО ПРОДУКТ ТОВА ДА БЪДЕ ОТБЕЛЯЗВАНО. България вече се нарежда на едно от първите места по смъртност жт ГМО ***, имитирощи продукти и консерванти.
27
0
 
44
 
! Отговори
оффф преди 5 години
"Според Брюксел те (ГМО-тата) са напълно безопасни за здравето" ами те всички ГМО-та са безвредни. Това което ги прави опасни не е генът им. Тези които са резитентни на хербециди натрупват тези хербециди в себе си. Тази химия е това което е опасно за хората. Ако тестваш ГМО без да го пръскаш с хебициди естествено че резултатите ще покажет че е безвредно. Но кой ще е този лудия дето ще купи скъпи ГМО семена и няма да ги пръска с хербициди. Нали за това се купуват...
26
0
 
40
 
! Отговори
Ежте преди 5 години
царевица Аз ще жулим "вредно" свинско отгледано на село, ай наздраве.
25
0
 
45
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми нали Юнкер се "пребори" немските коли да се продават в САЩ. Това е цената. България коли не прави ама гмо соя и царевица ще яде.
24
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AА знаете ли в колко неща се влага глюкозо-фруктозен сироп направен от царевица?? Боже мили какво ни чака! :(
23
1
 
47
 
! Отговори
българина преди 5 години
след тази новина,звучи ли ви фалшива новината, Брюксел разреши свободната продажба на хероин, произведен в афганистан, разфасован в албания и косово, само ако е с печата на цру! ще се разпространяеа свободно само чрез дистрибуторската мрежа от американски бази в европа, която има широко покритие. за директен внос ще има орязване на евро субсидийте! за оплаквания и странични реакции търсете Москва!
22
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мосанто е собственост на Байер. Размахвате Тръмп като плашило, но истината че всички беди в Европа последните 10 години идват от баба Меркел, с помощ от мижитурките които на последък избират в Париж. Тя доведе мигрантите, тя отрови Европа с нафтовите си печки, и сега тая ще ни кара да ядем *** й.
21
0
 
51
 
! Отговори
КРАНК И Х МЕН :D преди 5 години
ДО СЕГА ЕС СЕ ПОЧУДИ КАК ДА НАЛАГА СТАНДАРТИ ЗА ПО-ДОБРИ ХРАНИ!!!И САМО ЗА ДА МОЖЕ ГЕРМАНИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ПРОДАВА КОЛИТЕ В САЩ БЕЗ МИТО СЕГА ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ЯДЕ МУТАГЕН!СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ХОРА НИЩО ЧУДНО ДА СА ЗЕЛЕНИ НА ЦВЯТ И ДА ФОТОСИНТЕЗИРАТ КАТО РАСТЕНИЯТА!
20
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СРЕЩАТА ТРЪМП ЮНКЕР!!ИЗОБЩО НЕ БЕШЕ ТОВА КОЕТО НА НАС НИ СЕ СЪОБЩИ!!!РЕАЛНО БЕШЕ ЕС ДА БЪДЕ НАКАРАНО ДА ПРИЕМЕ МОНСАНТО И ГМО СТОКИТЕ НА САЩ!
19
2
 
50
 
! Отговори
българина преди 5 години
очевидно ще ям храна внос извън ес, сърбия македония русия китай....
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 20 години не пазарувам нищо от магазина. Вси4ко си произвеждам. Така 4е ГМО-то със здараве да си го ползват.
17
2
 
41
 
! Отговори
българина преди 5 години
ние пък няма да ги внасяме и това, е предлагам, от тук нататък калво се реши в брюксел да важи само за тях, ние няма да го прилагаме!!! какво ще ни напраеят по лошо от гмо джендъризъм соро содня ци га ния, спряни всички енетгийни проекти, най бедни! какво може да ни направят питам простите герберуги ге йски задруги?
16
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел и цялата им извратена общност са опасни за всички! Радвам се че има страни които се събуждат от розовият сън и започват да се размърдват като Унгария, Италия, Австрия и за малко Франция. Избраха си това п...растче на конци, но никога не е късно. Сега ГМО храни отрови на Монсанто. Ислямизация. Това ли е великата Европа?! Извратени дъртаци, продажници на банките и компаниите. Геноцид над хората!
15
2
 
37
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
И тяка дкато преминете на виртуална царевица, и не само тя! Всичко ще е виртуално, и безвредно де....ceкca също