Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите

За надеждите за демократичен социализъм и свобода - от участници в кървавите събития
Обновена: 19 авг 2018 15:20 | 18 авг 2018 21:25,
291
Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите
Снимка: архив Reuters

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.

Това пише Франк Хофман в свой материал в Дойче веле, посветен на събитията в Прага преди 50 години. Ето пълния текст:

Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път.

Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.

Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага.

"Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет.

Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника.

"На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града."

Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото.

"Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на ЩАЗИ

Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на ЩАЗИ. Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото, защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи.

Най-вече източногерманската ЩАЗИ наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 години и събира снимки и информации от нещатни сътрудници.

"За първи път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.

Нещо повече: след потушаването на Пражката пролет агентите на ЩАЗИ работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии.

Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес.

За първи път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
6
 
14
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Неблагодарните Чехи да се сърдят на Англия и Франция че ги предадоха в лапите на Хитлер през 1938 година с Мюнхенският договор . Русия ги освободи от фашизма и те за благодарност рипат против нея .Ето това са католишките Славяни долнопробни предатели ти им помагаш Те тичат да ти забиват нож в Гърба.
142
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратително гнусен сайт!Кой го интересува за преди 50г.Пишете за настоящето,като името ви.Само че лъжите свършиха и като се огледа човек,България е една пародия пред заличаване!
141
13
 
11
 
! Отговори
lol до 162 преди 5 години
защото на измекярите в Кремъл им е много угодно да изнасят факти според ситуацията. когато 90% от СССР окупаторите в Чехословакия са украинци го повдигат като въпрос, след разрива с 'братята' в Киев, а когато 70% от жертвите на СССР през ВСВ не са етнически руснаци е друга работа, нали така? та скъпи путани, смятаме ли СССР за едно цяло през съществуването му или го делим както ни е угодно?
140
8
 
5
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Същевременно е интересно да се знае как е превзет Храдчани от червените барети. Това е замък, който се извисява над Прага. Ами просто хвърлят по фасадата войници и който уцели прозорец е жив.Ако успеваемоста е над 55% печелим.Тъй е и станало.
139
4
 
5
 
! Отговори
Трол преди 5 години
До 159Ти явно не си в час.Чехите са фърляли камъни по нашите влакови композиции и машини.Германци също са въведени в Чехия, но при първия камък са стреляли на месо и са ги извели.Всички машини в Елхово са се прибрали без стъкла.Нормалните Бг и руски войници не са стреляли по цивилни.Аз съм слушал чешки офицер летец да обеснява как виждат, че русите водят десант, а военния министър им командва "Остави!".
138
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо никъде не пие, че по това време в в централния комитет на КПСС е имало само 1(ЕДИН) руснак и той е бил на н иска позиция, а ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА БИЛИ УКРАИНЦИ? Защо никъде не пише, че 90% от войските, влезли тогава са били украинци? Защо това ВИНАГИ се премълчава???
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има документирани хиляди случаи на съпротива, в това число и снимки на подпалени танкове. Наскоро имаше фотоизложба в гарнизонното стрелбище в София.
136
5
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
159Ама Ян Палах си запали партенките.
135
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колхозните *** носят със себе си само разруха и мизерия. Който са поробили бял ден не е видял. Чехите бързо се отърсиха от тази проказа, а България е единствената държава в която има русифилистични ..
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно става въпрос за циклостил, който на английски понякога се казва копир и са го превели като принтер.
133
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сегашното лице е дивашки глобализиран корпоративен капитализъм, в който няма средна класа. А ние всички имаме правото само да работим по над 12 часа на ден 6 дни в седмицита и да не се оплакваме защото имаме работа!
132
8
 
11
 
! Отговори
Споменавам преди 5 години
Чехите имат 1968, германците 1956, поляците 1980( не съм сигурен точно за годината), а ние понеже още тъгуваме по Янко, си останахме под руска диктатура!!!
131
0
 
19
 
! Отговори
V преди 5 години
А защо отгоре пише че има174 коментара а отдолу можеш да прочетеш само149? Някаква демократична цензура ли е това? Тоя сайт много демократично го раздава. В един материал пишеше че членове на БКП навъртяли сметка във валутен магазин за 70 000$,а сега един евродупитат взема над един милион евро за пет години. Медала има две страни господа,, журналисти,, какво са 70 000 $ на фона на милионите взети от евродупитати които никой дори не познава.
130
7
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
През 89 руснак беше *** дума и всички им се подиграваха. Оставаше само да покажат зъби, за да ги сгази народа като луда крава теле.
129
1
 
3
 
! Отговори
Harri преди 5 години
До АнонименСмешен и забавен. Че чак и жалък.Платен ***? Даааа... Оди да свириш на господаря ти.
128
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Следното питане имам: а какво ще стане примерно, ако България заяви, че излиза от НАТО, американските бази да напуснат България до седмица и че предоставя на Русия сухопътен коридор до Сърбия от там до Бондстийл в Косово? -Ше ти кажа какво, ама после ше сънуваш кошмари. Моли се да не ти се налага да разбереш.
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, войниците да си тръгнат срещу държавата не е работа ...
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Te па едни тайни агенти бяха. От 200 метра ги разпознаваш всеки ...
125
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HarriСъщото трябваше да стане и през 1989-та в България че да поизтрепят малко к******.Ако през 89 русняците бяха направили опит да влязат в България, тук щеше да настане такова клане, че не само окупторската войска, но всички, който има нещо общо с ***, щяха да си прокълнат майчиното мляко. Тев Прибалтика не успяха, дето км е под носа, та тука.
124
8
 
10
 
! Отговори
Булгаристана преди 5 години
Си беше болшевишка кoчина....и такава си останаЗатова умира от глад!Евала на чехите!