Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите

За надеждите за демократичен социализъм и свобода - от участници в кървавите събития
Обновена: 19 авг 2018 15:20 | 18 авг 2018 21:25,
291
Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите
Снимка: архив Reuters

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.

Това пише Франк Хофман в свой материал в Дойче веле, посветен на събитията в Прага преди 50 години. Ето пълния текст:

Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път.

Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.

Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага.

"Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет.

Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника.

"На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града."

Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото.

"Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на ЩАЗИ

Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на ЩАЗИ. Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото, защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи.

Най-вече източногерманската ЩАЗИ наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 години и събира снимки и информации от нещатни сътрудници.

"За първи път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.

Нещо повече: след потушаването на Пражката пролет агентите на ЩАЗИ работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии.

Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес.

За първи път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт на всички Евроатлантици, национални предатели, американизирани ***, джендари, довели България до национална катастрофа.Мир да не намерят...в ада!!!
162
3
 
8
 
! Отговори
До 188 преди 5 години
Ти нормален ли си бе...!!!Имаш ли връзка с главния си мозък...Това са статистиките по време на тоталитарния режим..Пак си се объркал...В момента това което е....в момента казвам...за това състояние в което сме...можеш да се обърнеш към охраната на Т.Ж. и Комсумолците на А.Луканов и сие...или и с това не си наясно...Отивай да си дочетеш и лягай!!Поздрави!!
161
7
 
14
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Рай Ти какво разбираш под думата всички искали да избягат от комунистическият режим .Това значи че целият народ е искал да избяга ,да вярно е над 2 милиона избягаха но не от социализма ,а от келявата демокрация и крадливият неолиберализъм .Та българия от 9 милиона сега останахме под 7 милиона благодарение на Атлантическите ценности.
160
11
 
15
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Голяма грешка на комунистите е че не избиха всички фашисти който унищожиха цветът на нацията през гражданската война от 1923 година до 9 септември 1944 година .А това са над 400 хиляди избити комунисти земеделци , безпартийни ,200 деца и стотици партизански отрязани глави .Да не говорим за 6о хиляди кв км отнети територии от нашите съседи благодарение на Англосаксонската европа ,мразеща Българите и искаща да ни няма на картата на европа .
159
12
 
10
 
! Отговори
Рай преди 5 години
Комунизмът е рай в спомените на много хора тук. Бяха млади, хубави...Защо ли са се опитвали всички да избягат от него, от контрола, безсилието, послушанието, полицейщината, връзките, затворите, манипулацията.Нима е толкова трудно да пляскаш и да казваш на черното бяло? Все пак хляба беше евтин, бирата и кебапчетата също. Но предполагам и по турско време в било подобно.
158
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България допуска голяма грешка преди 09.09.1944 г. и тя е, че се отнася с комунистите като с хора, и то българи. А те не са! Те са Сатанаилово дело, предано единствено на Москва и на садистичните си наклонности и желание да измъчват и убиват други българи. Ето защо е трябвало да не бъдат щадени и да бъдат избити до последния гag, хванал гората, заедно с роднините им до 9. коляно!
157
6
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
11 септември 1968Заповед за групата по съпровождане на тялото на убития мл.сержант НиколовОписание:Определя се група от един офицер и двама сержанти за пренасяне на тялото на убития сержант в България.
156
5
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
11 септември 1968ПрагаБойно донесение 03 от командира на 22 МСП полк. ЧавдаровОписание:Няма промяна в задачите на полка.Описва се изчезването на мл.сержант Николов на 9 септември вечерта.Нормализирането на обстановката върви бавно и трудно; има активизиране на контрареволюционните елементи.
155
5
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
11 септември 1968Банска БистрицаБойно донесение 03 от командира на 12 МСП полковник ГенчевОписание:На 7 септември е получена заповед да се започне подготовка за разоръжаване на чешки военни части; създадена е организация за изпълнение на такава задача; състоянието на състава е добро;На 11 септември в 11.30 българските части са завзели и закрили редакцията и печатницата на местния вестник; поводът е статия от предишен ден "Победени, но непокорени", в която е имало "открит призив към комунистите и народа за въоръжена борба
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
179 гълтай....
153
9
 
14
 
! Отговори
Фрунзе преди 5 години
Мечтите на чехите се сбъднаха въпреки танковете....Нашите няма да се сбъднат никога защото съветските танкове са в главите ни...
152
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комцомолската герберастка агитка е имала общ сбор гледам. Ама както винаги понеже са брутални некадърници пак нищо не са постигнали. Поревали, покрякали па люснали по 5-6 ракии и са припаднали.
151
6
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
2 юли - 30 октомври 1968Дневник за бойния път на поделение 55320 от Харманли, започнат на 2 юли 1968 г., завършен на 30 октомври 1968 г., воден от Иван Стоянов, началник на секретна секция в поделение 55320Описание:Дневникът съдържа 96 листа с описание на действията на 22 МСП, охранявал летище Ружине; започва от 2 юли 1968 г. когато полкът е още в България и завършва с връщането му от ЧССР на 30 октомври.Освен рутинната дейност е описана само стрелбата на 23 август, когато група от 10 човека е наближила летището Ружине и е открила стрелба, след което се е оттеглила в гората
150
11
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Слава на героите от 12 МСП и 22 МСП,спряли със стоманен юмрук пълзящата контра революция,инспирирана от международната реакция и империализъм
149
5
 
11
 
! Отговори
Плаче ми се преди 5 години
Ще ревна драги писачи, липсват ми! Къде сте Дойче веле, Радио Свободна Европа, Америка за България, Отворено общество, Организация за защита на ц. и. га. Ните и ред други демократични организацийки!! Къде стеее???
148
3
 
20
 
! Отговори
ОГрабват БЪлгария преди 5 години
У Нас власта на 9.11.1989 година е подарена на нагли престъпници и предатели участвали в ограбването на НРБ след 1980 година.Експерти съобщават че на 10.11.1989 е трябвало тези престъпници да бъдат обесени край София ..Били са само 100 човека.Оставиха ги на власт създадоха доказано вече престъпни групировки маскирани като партии .Ликвидираха индустрият аи милиони работни места.СЕГА БЪЛгария ОБЕЗЛЮДява.Терористите на власт крадат десетки милиарди от народа годишно.НАй бедни сме в света.
147
6
 
20
 
! Отговори
Чехофен преди 5 години
Не знам, сигурно така е било. Обаче знам сега какво е, най големите подръжници на Русия са именно,, страдалите"от нея Чехия, Австрия, Унгария и ред други. Що така? Има една поговорка която казва,, когато загубиш нещо, тогава го оценяваш". Дали пък американската демокрация не дойде в повече на Стария континент? Не знам.
146
6
 
18
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Слава на САЩ! Където са минали твойте освободите след тях само разруха остава .ако взема да ти опиша страните заробени от миризливата кравария ще трябва да спра на числото 143 държави и избити над 30 милиона народ .Без да броя 10 милиона индианци в до Колумбова Америка .
145
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След това дойде Майдана в Украйна , после - Либия , Ирак , генезиса на събитията е далече , далече , далече !
144
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние видяхме бомбардировките на Белград, бомбардировките на колоните бежанци, бомбардировките на влакове. Но бе важно,че отново бяхме от "правелната" страна. Нашите управници винаги са били *** !