В живота си съм изкарал повече пари в България, отколкото в чужбина!

Българи в Германия: Тук спим, а там сънуваме!
22 авг 2018 18:50, Елка Василева
110
В живота си съм изкарал повече пари в България, отколкото в чужбина!
Снимка: Дойче веле / Р. Фичева

Станка и Пламен, Таня и Стефан, Джеват и Сеферие - шест имена, шест съдби. Свързва ги пътят им от България до Германия, където искат да реализират мечтите си. Ето какво разказаха те пред репортерката на Дойче веле Ралица Фичева.

Старите казармени общежития, разположени край летище Веце близо до границата с Холандия, днес подслоняват над 1 400 души от Източна Европа, сред които и стотина български граждани, пристигнали в Германия в търсене на по-добър живот. Всички те работят за холандската посредническа фирма COVA, която е собственост на турската фамилия Алтънташ.

"Баща ми създаде фирмата през 2000 година с цел да помага на имигранти, дошли тук, за да работят", разказва настоящият управител Джихан Алтънташ.

"В самото начало се занимавахме единствено с осигуряване на болногледачи и чистачи, но впоследствие бизнесът ни се разшири и днес предлагаме работа също в сферата на градинарството, земеделието и логистиката", обяснява той.

Цели групи от България

Първите имигранти, възползвали се от услугите на фирмата, били предимно поляци, но от няколко години насам и много български граждани търсят работа с помощта на COVA. Желаещите са стотици, понякога пристигат дори цели групи с автобуси от България.

Повечето идват от Кърджали, Момчилград, Хасково и Пловдив. Научават за услугите на посредническата фирма предимно от познати. Но и покрай усилията на управителя Джихан Алтънташ, който пътува 2-3 пъти в годината до България, за да набира лично работна ръка.

През COVA годишно минават над 400 български граждани, като повечето от тях не знаят и дума на чужд език.

"В началото работодателите в Германия и в Холандия не искаха да ги наемат заради езиковата бариера", обяснява управителят на COVA. "Днес картината е малко по-различна. Да, повечето не говорят друг език освен майчиния, но междувременно фирмите са наясно, че така стоят нещата с работната ръка, която предлагаме. Пък и вече свикнаха с някои техни странности", добавя Алтънташ.

Под "майчин език" той има предвид български, но част от работниците говорят и турски. Колкото до споменатите "странности", предприемачът пояснява, че понякога новопристигналите се явявали на работа накичени с бижута и с неподходящо облекло, което нерядко предизвиквало истински културен шок у работодателите.

Управителят на COVA споменава и друг проблем: "Някои българи идват тук с нагласата, че ги очаква лека работа. Поработват един ден, а после два почиват. Тогава фирмите се обръщат към нас с молба за съдействие, а ние като организатори преместваме лицата на други позиции и в други фирми. Ако оплакванията продължат, ги изпращаме обратно в България".

Около 5 до 10% от българските работници биват уволнявани, тъй като не успяват да се справят с изискванията и условията на труд. "Те не са мързеливи по природа, добри и съвестни работници са, но просто понякога имат нужда от помощ и допълнителни обяснения", казва Джихан Алтънташ.

Мигранти от България, Полша, Румъния, Гърция, Чехия, Турция и Молдова се преселват във Веце, за да започнат нов живот. Още с пристигането си получават трудов договор и подслон. Всички се водят служители на фирмата-посредник, която изплаща възнагражденията и определя кой какво и къде ще работи.

Повечето задачи са свързани с тежък физически труд, а смените са обикновено по 8-9 часа, с две задължителни почивки от половин час. Някои стават в зори, други работят до късна доба, но за всички има осигурен транспорт до работните им места в Германия или в съседна Холандия.

Надниците варират от 5 до 10 евро на час, в зависимост от работата. Някои късметлии успяват да изкарат до 1 100 евро на месец. За нощувките в общежитията плащат по 10 евро на вечер, които предварително се удържат от заплатата. Живеят по двама в стая, баните и тоалетните са общи. На всеки етаж има по две прилични кухни.

По много от прозорците са наредени саксии с цветя, зад някои от сградите се виждат столчета, масички, скари и дори малък басейн. Но повечето от настанените тук работници не изпитват нужда да се "потопят" в обществото и остават затворени в социалния кръг, който са си създали зад стените на общежитията.

Колкото хора, толкова съдби

Такава тенденция се наблюдава и сред българските работници - половината от тях идват в Германия само за 2-3 години. Типичен пример е 50-годишната Станка от Бургас, която работи като чистачка. Мечтата ѝ е да събере пари за къща в България. 56-годишният Джеват от Троян пък е пристигнал тук, за да изкара пари за собствен бизнес у дома. В България работил с керамика, като точар, но безработицата го принудила да си търси късмета другаде. В момента Джеват е силно притеснен, защото предишната фирма, за която работил в Германия, не престанала да го осигурява, когато прекъснал работа по здравословни причини, и продължила да внася пари от негово име. В резултат Джеват дължи над 20 000 евро и е заплашен от съдебен процес. Както повечето свои сънародници, той също не говори чужд език. Затова разчита на ръководството на COVA да се погрижи за проблема му и да му осигури адвокат.

Сред българите в това малко затворено общество се срещат и хора, които са напуснали родината не толкова заради работата и заплащането. 57-годишната Сеферие живее в Германия вече трета година. Решила да замине след смъртта на съпруга си: "Гробища, гробища... Всеки ден се събуждах и отивах там. Не издържах повече така. Тръгнах не защото нямах пари, напротив, добре си живеех. Просто вече не исках да ходя по гробища. Освен това децата ми са в чужбина, няма какво да правя сама там“.

41-годишният Пламен от Плевен се установява трайно в Германия, след като се развежда със съпругата си. Пътува зад граница от 2009 насам, но в момента е намерил пристан в холандската фирма, която му осигурява работа като шофьор. Разказва, че в годините на странстване е вършил каква ли не работа, но в крайна сметка е установил едно: "В живота си съм изкарал повече пари в България, отколкото в чужбина".

Таня и Стефан са отскоро в Германия. Още не са решили дали искат да останат завинаги в чужбина, но и двамата споделят, че споменът за безперспективността в България е още твърде пресен. Таня е засега безработна, но Стефан и двете им дъщери са част от екипа на спедиторска фирма в Холандия, занимаваща се с доставки на медицинско оборудване.

Казват, че за тях работата има "терапевтичен ефект": "Чувстваме се като на курорт, от който банковите ни сметки се пълнят, вместо обратното".

Таня и Стефан се радват на "добрите практики, които срещат" и най-вече на "светлината в очите" на техните деца. Голямата им дъщеря София, на 23 години, е впечатлена от доброто отношение на колегите си, гордее се с опита, който трупа зад граница, но категорично заявява, че мечтата ѝ е да се развива в България.

А Джеват от Троян с няколко думи обобщава болката на много от сънародниците си: "Сънищата ни са в България: тук спим, а там сънуваме".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: германиябългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
11
 
! Отговори
p][ преди 5 години
E то в София 1100 евро нето на месец едвам стигат, та какво остава за Холандия...
68
4
 
7
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До привет от Германия : Пет пъти те питам и все не казваш къде работиш. Май не миеш WC ами гъъзове. Твоя работа. Събирай за децата.
67
3
 
2
 
! Отговори
stomin преди 5 години
До Мънимейкър...и към днешна дата е успял да ги изрине де живее сносно в БЪЛГАРИЯ си беше зле момчето кой както и където я нареди
66
2
 
9
 
! Отговори
stomin преди 5 години
До Мънимейкърправ си така е но...имам братовчед в Испания и го попитах каква е разликата отговора беше а бе никаква но с времето л ...ата имат изринване а в България никога
65
6
 
13
 
! Отговори
Мънимейкър преди 5 години
Ей кат слушам тези истории...ние българите като сме работила за 250 евро в БГ се радваме на мизерните 1200 евро на Германия. Тук за да живееш добре си трябват пари. Ако едно семейство с деца има поне 4000 евро нето на месеца живее добре. Всичко под това си е лишения. Но на нас българите ни дай 1000 евро на месец, едно фургонче за нощувка или на пейката в парка, ядене на само хляб и много лишения и сме ОК. Свикнали на мизерийка от БГ, в Дойчланд просто всичко ни и добре. *** народ сме и това е!
64
2
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО преди 5 години
Защо DW ?
63
1
 
5
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До привет от Германия : Ти сигурно вече си легнал, ама аз пак да питам. Ти на кой аутохоф работиш? Ще се радвам да се видим. Чистно. Съвсем добронамерено. Звучиш като свестен човек ама малко преиграваш.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1100 ewro na mesec:))))) Kasmetliite!!!! bachkaite za turchulia, kato ne shtete da nauchite pone edin ezik. Smehotvorno! Tova e maks. 50% ot normalnoto zaplashtane v Germania
61
2
 
10
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До привет от Германия : Разбрахме ,че си много доволен, че миеш WC. От доста време ни го повтаряш. Евала това си учел, това правиш. Наистина, в България няма кой да ти даде повече от 500лв. за тази дейност. Така че си уцелил десятката с таз Германия. Ама вече не си интересен с коментарите. 2018 година сме. Повечето сме били там. Виждаме.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярваме, вярваме и още как!
59
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на българските емигранти е в незнанието на езика на държавата в която отиват да работят, затова използват посреднически фирми, които сключват договорите от тяхно име и при най-неблагоприятни условия, но пък вземат около 30%-40% от доходите на работниците.Винаги съм казвал - искаш на Запад - учи език, а по възможност - два и няма да имаш проблем сам да си намериш работа и да сключиш изгоден трудов договор, а да не забравяме и задължителната шофьорска книжка!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойчланд.... Мойчланд...
57
2
 
32
 
! Отговори
чист ариец преди 5 години
За нощувките в общежитията плащат по 10 евро на вечер,по двама в стая, баните и тоалетните са общи--------------------------------300 евро на месец за един матрак и от втория толкова, прави 600. За 600 евро апартамент в Берлин могат да си наемат, а не стая у немско Горно нанадолнище. Добре "помагат" Алтънашите.
56
3
 
6
 
! Отговори
Суека 2 преди 5 години
Бил съм по без работа по 2 седмици , единственият плюс е ,че повечето агенции в Холандия плащат на седмица само в началото те държат без пари 2-3 седмици и почват всяка седмица заплащане . Колкото си по млад на години по-малко плащат на час бруто понеже закона в Холандия им го позволява . Минимума за който аз съм работил преди 2-3 години беше различен всяка фирма различно плаща и оттам агенцията различно между 9евро бруто ако си над 25 години и съм стигал до 11-12 евро на някоя фирма.Риск си е .
55
1
 
14
 
! Отговори
az преди 5 години
нещо послъгват с надниците - минималната в Германия е 10 евро/час. Ако не си мързелив не е по проблем и по 12часа на ден да бачкаш в някой склад - бяла работа. Естествено така не се живее - става да отидеш за година да изкараш някой лев ,но за постоянно си трябва език - а с език вече дохода е друг , живота също
54
2
 
6
 
! Отговори
Суека преди 5 години
И аз съм бил точно до техният лагер , но нашият беше локация на ОТТО УЪРК ФОРС (ottoworkforce) . Намира се до летището Weeze близо до границата с Холандия . За COVA работат почти само турци от България и затова и не знаят чужд език толкова и статията така говори за тях . Като цяло в Холандия е кофти ,че почти винаги като почваш работа започваш с посредник uitzenbureau агенция демек и оттам идва проблема ,че по-малко печелиш и ,че нямаш гарантирани 40 часа на седмица и високи наеми и т.н. .
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам "авторката", материяла е на DW. И тогава придобива смисъл, защо е пусната подобна безсмислена статия.
52
7
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ние в страната Оз имаме най-хубавите дупки в света за изхождане от клошари,дори самият аз съм клош и живея под моста Харбър Бридж и там си го цопвам в дупката моя ,,полезен,,товарАз си щракам тук на Джава скриптс,просто не се хаква пущината и това е.Сега си лежа в басейна с чаша вино(лаuна) и слушам Ой Тигре Тигре....Дааа чистач съм на басейни и в обедната почивка цъкам на компа на шефа.Разтоварващо е след събирането на презервативи в басейна...Поздрави от Селянина от Поcpалuя
51
3
 
17
 
! Отговори
Цунк айхуъй преди 5 години
Представете си само. Някои късметлии дори успяват да си докарат 1100 евро!!!??? Тези не са човеци, направо машини. К'во ги правят тези пари, незнам?
50
7
 
5
 
! Отговори
Цунк айхуй преди 5 години
До 48: Така ти се искаше, ама не стана. Сигурно никога не си напускал България и работиш за 450лв. Ама пише де, ние вярва ме.