Турция ускорява реформите: Атака за членство в ЕС

Анкара с пътна карта за съживяване на отношенията
30 авг 2018 12:15, Елка Василева
92
Турция ускорява реформите: Атака за членство в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници отделят основно място на първа страница на решенията, взети на заседанието на Групата за действие за реформи, създадена в процеса на присъединяване на Турция към ЕС. В заседанието, което бе първото от близо три години насам, участваха външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл, министърът на финансите Берат Албайрак и висши бюрократи, уточнява в."Миллиет". Целта на заседанието бе да се определи пътна карта за съживяване на отношенията с ЕС, уточнява вестникът.

Още по темата

Под заглавия "Отново Европа" /в."Джумхуриет"/, "Атака за членство в ЕС: реформите ще се ускорят" /в."Хюриет"/, "Курсът ни е Европа" /в."Акшам"/, "Отново с Европа" /в."Тюркие"/ и други, днешните турски вестници отбелязват, че на заседанието е демонстрирана политическа воля за продължаване и ускоряване на реформите по пътя към ЕС, предава БТА.

Обобщавайки резултатите от заседанието, в."Миллиет" пише, че в предстоящия период Турция желае да постигне напредък в три области: Отваряне на нови преговорни глави, актуализиране на споразумението за митнически съюз с ЕС и осигуряване на визовата либерализация за турските граждани при пътувания в ЕС.

Вестникът отбелязва, че за да се стигне до отваряне на нови преговорни глави, Анкара трябва първо да излезе от процедурата на политическо наблюдение от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/. Изданието припомня, че през ноември 2017 г. ПАСЕ определи 7 критерия за излизане на Турция от политическото наблюдение, някои от които - като прекратяване на извънредното положение и други, вече са изпълнени. На заседанието е взето решение за определяне на пътна карта за изпълнение на оставащите критерии.

Анкара планира до май 2019 г., когато ще се състоят изборите за Европейски парламент и трябва да се определи съставът на новата Европейска комисия, да покрие и оставащите й за изпълнение критерии за получаване на визова либерализация, пише в."Миллиет", цитиран от БТА. На заседанието е взето решение по-специално за осъществяване необходимата работа в областта на съдебната реформа за удовлетворяване на критериите.

Вестник "Хюриет" цитира министър Чавушоглу, който е заявил на пресконференция след заседанието на Групата за действие за реформи, че в отношенията с ЕС Анкара ще се съсредоточи най-вече върху въпроси, по които може да постигне резултат, а именно подновяване на преговорите за актуализиране на митническия съюз и отмяна на визите за турските граждани. Чавушоглу е отбелязал, че Турция ще продължи работата за удовлетворяване на оставащите 6 критерия за постигане на визова либерализация. Вестникът откроява думите на Чавушоглу, че Анкара не иска поставяне на политически пречки пред нея и желае да получи отговор от ЕС на усилията си, включително по въпроса за визовата либерализация.

Чавушоглу е подчертал, че независимо дали Турция ще стане член на ЕС или не, управлението на Партията на справедливостта и развитието е превърнало процеса на реформи в свой приоритет. Чавушоглу е съобщил, че следващото заседание на Групата за действие за реформи ще бъде на 11 декември.

Вестникът цитира също министъра на правосъдието Гюл, който е заявил, че в предстоящия период ще бъде активизирана работата по въпроса за развитие на правата и свободите, а през ноември ще се актуализира документът за стратегията за реформа на правосъдната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: турциячленство в ЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
23
 
! Отговори
да преди 5 години
Турция никога няма да стане член на ЕС това са пълни глупости в момента турците, които са притиснати до стената се чудят към кого да се залепят за да оцелеят, защото Америка буквално ги уволни от поста "домашен любимец".Европа обаче няма капацитета да замени раздавалата с пълни шепи милиарди аванта Америка!!!!!
18
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога няма да влезе в ЕС.
17
7
 
27
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аааахахаха...Тръмп запали кирливия врат на Ерсдухания...и той (пак ) се сети за Европа.Азиатската кoчинка Тюркия - ще види ЕС през крив макарон.Особено като гледат американци и европейци - как се гушка с Путин.
16
2
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До Анонимен"Влизането на Турция в ЕС обаче ще е фатално за нас-Защо?"Ами защото нямаме никакви съпротивителни сили-икономически,политически и военни!То сега едвам удържаме на контрабандния внос на турска продукция,а какво ли ще е когато започне да влиза легално без мито...Просто няма да има НИКАКВИ ограничения за всякаква активност на Турция на наша територия.
15
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е добре дошла в ЕС, но без кюрдите.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали до вчера бащицата разправяше за какво ни е този ЕС?!
13
4
 
18
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Искаме референдум дали България да гласува за турция в ес! За нас е фатално, моментално ставаме част от османската ***. За 10г ще изкупят всичко а ние ще емигрираме тотално назапад. Германия и франция ще ни продадат от раз за да отърват кожите
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е чадо , мандалото хлопна.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизане на Турция в ЕС обаче ще е фатално за нас.Защо?
10
4
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"..това са турци.Кой луд ще ги пусне в ЕС?"Ами в последните години лудостта е обхванала здраво Брюксел!Ще я вкарат като стой та гледай!
9
8
 
18
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Реално погледнато,пълен абсурд е Турция да влезе в ЕС.НО има нещо друго-конфликтът със САЩ може да бъде потушен,ако американците дадат на Турция нещо много голямо,естествено не от себе си.Членство в ЕС е точно такова нещо-няма да струва на Америка нищо,но ще мотивира Турция да бъде сговорчива.Не за първи път американците правят помен с чужда пита,няма да е трудно и сега да принудят ЕС да приеме Турция,дори тя да не отговаря на никакви изисквания.Влизане на Турция в ЕС обаче ще е фатално за нас
8
4
 
14
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Или казано с други думи, Ердоган се лута, с Путин пробва, САЩ го натириха, остана му добрата стара Европа..
7
5
 
22
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Преведено от султански на български - нещата в Турция се влошават много бързо. Поради което Ердоган пак се кани да размаха анти-европейската карта, с кяото започна активната исламизация преди десетина години - "Ние сме бели и пухкави, но Европа не ни иска, поради което нямаме друг изход освен да си направим джамахирия и да се върнем в 19 век!""
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едоган ще им докара нова децентрализирана валута, ще се снима и ще им раздава своите снимки, един хляб в магазина ще струва една снимка на ЕрдоГаня.
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия шегуват ли се? Или Ержо се бъзика с поданиците си?Какъв ЕС, какви преговори с дикататор на чело, 50% инфлация за годината и санкции от САЩ? Дори да оставим това настрана(а то въобще не е малко) - това са турци! Кой луд ще ги пусне в ЕС? Меркел вече няма смелост за глупoсти.
4
3
 
8
 
! Отговори
Kr преди 5 години
По-добре да имаш лош брат, отколкото лош съсед
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко чувала с пари са нужни на един турчин да си купи едно евро, има ли толкова тоалетна хартия в Турция, че да я претопят на пари.
2
9
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Кукловодите като видяха сближаването на Турция с Русия са готови на всичко. Не в ЕС, ами и във Ватикана ще ги приемат.
1
3
 
16
 
! Отговори
Православен преди 5 години
ХАХА