Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките

След допитване до населението, по настояване на германците
Обновена: 31 авг 2018 14:25 | 31 авг 2018 13:30, Екип на Dnes.bg
166
Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи отмяна на зимното часово време и ще остави лятното като единствен стандарт в Европа. Това съобщи председателят й Жан-Клод Юнкер в серия интервюта за германската преса, публикувани днес.

"Милиони граждани казаха, че не искат да продължават с местенето на стрелките. Европейската комисия ще направи, каквото те казват", Юнкер бе цитиран да обещава.

През юли и август Брюксел организира допитване до европейските граждани и бизнес за промяната на часовото време, която се прави всяка пролет и есен. В отговор в Комисията са получени 4,6 милиона мнения, на фирми и частни лица, попълнили онлайн въпросника, в който се иска да се произнесат за запазване на сегашното положение или за връщане на времената отпреди 50 г., когато не е имало зимно и лятно време. Това е рекорден отзив на допитванията на Брюксел, уточни Европейската комисия.

Още по темата

Официално резултатите от допитването още не са огласени, но заявлението на Юнкер се коментира като потвърждение, че преобладаващото мнение е за отмяна на смяната на часовниците.

Според германската преса 80% от подадените мнения идват от Германия и те са с настояване за промяна. Говорител на Еврокомисията отказа да потвърди цифрата, но уточни, че участие в публичната консултация е регистрирано във всички държави членки, “макар и с различна интензивност”.

Очаква се Юнкер да обяви официално за намерението си и да предложи отмяна на евродирективата по време на годишната си реч пред Европейския парламент “За състоянието на Съюза”, която се очаква да произнесе на 12 септември в Страсбург.

Това означава, че лятното време ще стане европейски стандарт най-рано от началото на 2020 г., освен ако предизборната кампания за европейските избори не накара евродепутатите да ускорят законодателния процес и да го приключат в оставащите 10 месеца до вота. Съгласно европейските правила предложението на Еврокомисията трябва да бъде одобрено от евродепутатите и потвърдено с единодушие от страните членки. След това столиците ще имат поне година да се подготвят за промяната.

Очаква се дебатът за стрелките на часовника ,да се превърне в една от “горещите теми” на предизборната кампания за евроизборите през май.

Според привържениците на отпадането на зимното време новите технологии вече не налагат изкуствено удължаване на деня за пестене на енергия. Напротив, то причинява излишен стрес на гражданите да се настроят към смяната на часовия пояс, увеличава броя на пътните инциденти и струва пари на бизнеса.

Изследвания с взаимно противоречащи си резултати са направени в двете посоки обаче и досега Еврокомисията се извиняваше да не предприема действия с обяснението, че трябва да ги проучи.

Инициативата за плановете за утвърждаването на лятното време като единствен стандарт е на Европейския парламент, който от години бомбардира Еврокомисията с резолюции да отмени въртенето на стрелките. Досега екипът на Юнкер не е реагирал на апелите, но с приближаването на края на мандата му идната есен темата става приоритет с мотив, че това е волята на почти 1% от населението на Европа.

Директивата за лятното време е въведена в края на 70-те години на миналия век и урежда реда, по който държавите членки сменят стрелките на часовника. Това се прави по едно и също време за намаляване на транспортния и индустриален хаос и намаляване на щетите за общия пазар. Държавите членки обаче имат правото самостоятелно да определят часовата зона, според която се позиционират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мн жалко ... др си е лятото до 10 да е светло, ама... германците др искат. Нещо почват да ме сдразнят тия.. то там и без това в 11 се стъмва при тия лятото, та за това
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питали са чрез онлайн въпросник 5млн европейци. Това е незначителен процент. Освен това допитването е проведено през лятото- юли и август. Нека да направят допитване през зимата, да видим какъв ще е резултатът. И да оповестят предварително това на национално ниво, а не тихомълком.
128
1
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 5 години
До АнонименТи да не си влах бе? Пиши на български.
127
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 125Дали ще ставаш зимата в 4 или 5 часа е все тая. Все студено, все тъмно. Виж лятото да се стъмва по късно е ОК, не в 7 вече да е сумрак. При зимно лятото ще се съмва около 4 - 4:30 часа. Кому е нежно това?Супер решениеПък нека зимното да е истинското. Какво от това?
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега както е в момента е най-добре. Руснаците 2011 въведоха постоянно лятно време до 2014. На някои не им харесвало. 2014 хайде постоянно зимно. Пак на някои не им харесва. И сега някои региони са пак с лятно. Как да има угодия - лятото да се стъмва в 20.00. Ми ние да не сме пенсионери всичките. А пък зимата до 8 часа тъмница. Ама нали сме стадо, да сме като другите ***. Аз ако можех да съм отстрани и да ви се смея ама и мен ще набутате :(
125
3
 
13
 
! Отговори
"ще предложи&qu преди 5 години
"ще предложи отмяна на зимното часово време"-вече за n-ти пореден път чета това и отново заглавието на статия се разминава тотално със съдържанието. Моля спрете да ни занимавате с "намеренията"на бюрократите, а ни го съобщете така категорично едва когато стане факт!
124
9
 
10
 
! Отговори
Кога преди 5 години
Най-накрая ЕС ще отмени и гравитацията?? Това не може да продължава така, достатъчно я търпяхме
123
8
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Екстра този път ЕС взе много хубаво решение.Лятното време е по-удобно, какво значи тук астрономическо време. Времето е във всеки часови пояс различно. В Сърбия е 7часа, в България 8ч.Важното е да ни е удобно на нас, кво ме интересува астрономите какво мислят.
122
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A BE ALANKOOLU NASCHTE DEDOVCI KAK MOJAXA DA SI JIVEQT XILQDI GODINI S VREMETO SI SEGA EDIN PUQK SCHTE GO OBRYSCHTA OTKYDQ NAKYDQ BE SELQNI
121
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако оставят лятното то това озна4ава 4е няма да сме по астрономи4еското време. Оня клатушкащият се с ишияса да не сее объркал нещо. Зимното време е оригиналното време бе ишияс недо.латен. Лятното е изкуствено местене на 4асовника с 1 4ас напред.
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше...
119
8
 
11
 
! Отговори
ееххх преди 5 години
Добре де, пак директива! Директива кое е вредно и кое не! Директива какъв пол съм! Сега директива, кога да спя! Това все повече заприличва на романа на Оруел
118
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СУПЕР
117
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брюксел отменя зимното време!"А, да няма грешка в превода? Зимното нали е астрономическото? И какво ще стане Брюксел и Москва в един и същи часов пояс. Недопустимо! :)
116
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И*Д*И*О*Т*И!!!
115
10
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тези хора, "управляващи ЕС", наистина са ненормални! Как ще премахват истинското зимно време, а ще оставят изкуственото лятно такова?! Как ще ставаме зимата в 4, вместо в 5 часа?! ***!
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Този съвсем е изтрещял от джина.Лятното часово време е изкуствено, зимното си е астрономическото"---Не е от джина. От ишиаса е. Затова се е объркал, кое време е астрономическото.А може и нарочно да иска, заради Brexit-a, да смени и Гринуичкото време, да си го върне на англичаните.
113
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Брюксел измислят само глупости. Така че трябва да си останем с астрономическото време.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бе да вкарват и по една камила заедно с по 1 бежанец и решаваме проблема с бензина и дизеловото натравяне на въздуха.те арабите и без това ценят камилите повече от жените..
111
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118 Я пак помисли....