Анкета: Европейците си искат лятното часово време!

Над 80% искат да спре превъртането на стрелките
29 авг 2018 15:00, Елка Василева
49
Анкета: Европейците си искат лятното часово време!
Снимка: архив, Reuters

Над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен. Това съобщи днес германският вестник "Вестфаленпост", цитиран от ДПА.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. Над три милиона от гласовете бяха дадени на територията на Германия.

Още по темата

От хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Говорителка на ЕК каза снощи, че Еврокомисията ще проучи подробно резултатите, преди да направи каквито и да било публични изявления.

Макар да не е правно обвързващо, допитването може да послужи като основа за законодателни действия, необходими за промени в нормативната уредба, пише БТА.

Всяка окончателна реформа трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.
 


49
Още от ЕС
Остри спорове и... махнаха златната статуя на Ердоган в Германия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
иванчо преди 1 седмица
А бе май много ви е страх да видите сутрин изгрева на слънцето.Не се бойте няма нищо страшно
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Munchen_DE
И КОЛКО точно месеца ще се съмва в 4? И колко са останалите, когато във виелиците 4 часа е време за сън? Ще ти кажа- 8 месеца!
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости. Летните месеци, в които рано сутрин е светло са 4-5. Всички останали месеци сутрин е като в рог. Не сме искали лятно време. Искаме си нормалното, което е зимното. Навремето НЕГО смениха.
39
1
 
1
 
! Отговори
Емо преди 3 седмици
А и не е вярно, че европейците искат лятното часово време - и българите и европейците 70-80% за астрономическото време, наричано условно зимно. То не е зимно, а нормалното време. За да се измести постоянно времето с един час напред определено трябва референдум. Не е шега работа. До 30-35 г възраст не се усеща, но после, и ако работиш на смени от 12 ч., е зле. Ако нямаш работа и вечер искаш да се шляеш, а шефа ти разрешава да дойдеш на работа в 10 вместо в 9, и да дремеш до обяд, е добре.
38
1
 
1
 
! Отговори
Емо преди 3 седмици
Личи си, че много от коментиращите нито стават рано, нито са наясно с "времето". Лятно време слънцето изгрява около 6 ч, с изключение на един къс период от май до юли. Това е 5 ч по астрономическо време,т.е разсъмванетокато процес започва 20-30 мин. по-рано. Но август вече е с около час по-късно. А иначе реално лятото спим с час по-малко, защогто ставаме с 1 час по-рано - 6 ч. е реално 5 по астрономическото време. Това е и нашето вътрешно, биологично време. Оттам идва вредата за здравето.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зимното време е истинското!

Лятното е промененото -его трябва да премахнат.
36
8
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 седмици
Твърдо за лятното.
В София ако няма лятно часово време ще се съмва още 3:45 - 4:00 през юни, а в Германия цял час по-рано.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както в Русия.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Факт!
Лятното часово време е измислено от англосаксонците и от немските бюргери за да им работят робите повече у въгледобивните мини
--

факт! затова сега на драго сърце ше махнат зимното време, то не им трябва и ще оставят ментето! то и без това - всичко отдавна е "пластмасово", т.е. менте!
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз съм за лятното, макар че през декември ще се съмва в 9.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 29
Точно така, но е супер потискащо по-голямата част от живота ти да минава в тъмнина по зимното часово време.Събуждаш се по тъмно, работиш, прибираш се пак по тъмно.
--

няма нищо по хубаво от по- приглушената светлина.
силното слънце, голямата светлина изморява. няма нищо по хубаво рано сутрин преди съмване и ранната вечер, преди стъмване.
31
4
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 седмици
Най-неприятното за мен е, че няма точно фиксирана дата на промяната на часовете. Всяка година е на различна дата в събота срещу неделя.
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Ако остане лятното часово време зимата ще се събуждаш не по тъмно,а по сред нощ.
29
5
 
15
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 седмици
Овча работа...
Сигурен съм, че поне половината от тези европейци летят със самолет поне веднъж годишно, до друг часови пояс и не се "стресират" кой знае колко от промяната, ито в разстояние на дни (отиване/връщане), а не 5-6 месеца по 1 час.
Реалното време е зимното, астрономическото. Тогава слънцето е в зенита си по обед 12:00. През лятното това е 13:00. През лятното всички слънчеви часовници, и методът за определяне на посоките на света по стрелките на часовника и слънцето дават ГРЕШКА 1 час.
28
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
лятно часово време без повече местене- да !
27
7
 
13
 
! Отговори
жт преди 3 седмици
Същият резултат - 80% за, ще се получи при референдум за разпускане на ЕС и ЕЗ !
Върху това трябва да мислят брюкселските зелки с по 20х.евро заплата !
26
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 22
реалното, астрономическо време е зимното, лятното е ментето!

Точно така, но е супер потискащо по-голямата част от живота ти да минава в тъмнина по зимното часово време.Събуждаш се по тъмно, работиш, прибираш се пак по тъмно.Адски депресиращо е!За това трябва да сме на лятното време.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не изслушвс нсрода какво искал пак ще се променят часовете с анкети не се решава
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В средновековна Турция без да има допитване до никого още преди години си останаха на лятно само а европата много размисли и страсти !
23
8
 
27
 
! Отговори
един друг преди 3 седмици
Още един глас ЗА лятното часово време.