Brexit носи със себе си и разпад на Великобритания!?

Ирландци и шотландци се ослушват за независимостта си
3 сеп 2018 08:37,
37
Brexit носи със себе си и разпад на Великобритания!?
Снимка: flickr

Наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз може да засили подкрепата за независима Шотландия и за обединена Ирландия, сочи анкета, поръчана от проевропейската кампания "Най-доброто за Великобритания" (Best for Britain), цитирана от ДПА.

Резултатите от анкетата, извършена от Делтапол, сочат, че 47 на сто от шотландците биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Brexit, а 43% биха гласували за оставане в Обединеното кралство. В анкетата са участвали 1022 шотландци.

Ако обаче Великобритания остане в ЕС, съотношението би било обратното. Шотландия гласува против независимост с 55 срещу 45 на сто на референдума през 2014 г. Шотландските избиратели се произнесоха за оставане и в Европейския съюз с 62% на референдума във Великобритания през 2016 г.

Анкетата сочи също, че подкрепата за обединена Ирландия ще се увеличи, когато Великобритания напусне ЕС, особено ако бъде наложена "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От анкетираните 1199 северноирландци 52 на сто са отговорили, че биха гласували за обединена Ирландия, а 39 на сто - за оставане в Обединеното кралство, ако бъде свикан референдум след Brexit.

Ако бъде въведена "твърда граница", 56 на сто биха гласували за обединена Ирландия и 39 процента - за оставане в Обединеното кралство. Но анкетата сочи, че ако Великобритания остане в ЕС, подкрепата за обединена Ирландия би спаднала до 35 на сто.

Избирателите в Северна Ирландия също гласуваха с мнозинство – 56% за оставане в ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
23
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Свобода за Шотландия и обединение на Ирландия !
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвегия и Швейцария не ги давайте за пример, едните са най-богата на петрол държава в Европа, другите от 200 години са един малък ЕС с 4-те си нации, не им трябват още 26. А Великобритания наистина ще го го отнесе, защото е свикнала да се налага, да ползва евтини работници от Източна Европа, просто искаше привилегии, така като навремето Тачър си извоюва земеделските преференции. Само че шантажа този път не мина, ясно им е че пакистанците им няма да работят, и сега се чудят как да запазат робите
13
2
 
28
 
! Отговори
НЕ КОПАЙ ГРОБДРУГИМУ преди 5 години
НАПЪЛНО УМИШЛЕНО ОРГАНИЗИРАХА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЕС ПРИ ОБЯВЯВАНЕТО НА ИЗЛИЗАНЕТО ИМ!!ОБАЧЕ СЕ ПОЛУЧИ ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ :D
12
5
 
12
 
! Отговори
невинаги преди 5 години
До 9Затова , другарю ,,винаги " , защото те са богати държави и могат да си го позволят , а ние сме голи и ошутени , и ако не е ЕС сме живи-умрели !
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разпадне на Западен Пакистан (Южна Англия), Много Северна Африка и Западни Недефинирани Азиатско-Майймуноподобни Щати.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано. Как така в разни турнири участват с по 3 отбора, а иначе са 1 държава?
9
20
 
8
 
! Отговори
Винаги преди 5 години
когато се засегне темата ЕС, започвам да се чудя. В смисъл, швейцарците толкова ли са по-глупави та се отказаха от членство. Който обаче е ходил в Швейцария знаe и е видял как живеят. Нещо не ми приличат на ***. Норвежците и те така. Лихтенщайн и Исландия като чуят за ЕС бягат като дявол от тамян. Що така, а?
8
24
 
14
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Ха дано се разпадне гнездото на всички злини.Слава на Русия!!!
7
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам със захлас как простaта работническа класа затри Великобритания, гласувайки за Брекзит. 75% от гласувалите "ЗА" имат средно образование и работят нископлатена и неинтелектуална работа. Милите, не осъзнават, че Брекзит ще смаже точно тях... Заможните и добре платените ще си останат такива, но класите под средната ще бъдат смазани. Какво да очакваме от прoст човек? Като реднеците в САЩ. Същата картинка... Умните работят за благото да държавата, глупавите се мислят за умни и я затриват...
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значка! Важното е да има сватби в педалския....ааа в кралския двор! Другото е пошляк работа.
5
8
 
16
 
! Отговори
До А+ преди 5 години
Толкова прозрачен *** си, поне не за мятай на руски, че ставаш смешен
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами заслужават си... Особено след последния сезон на Шерлок....
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия ще излезе и това е сигурно. Ще им бъде много зор следващите 10 години, тпва също е сигурно. Но като гледам как Брюксел и Берлин се опитват да водят еднолични политики се чудя дали ЕС няма да е по-зле
2
21
 
11
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Народа избра Брексид ,а Британия е демократия и трябва да се изпълни желанието на народа,а таквиз плръчкови статии само ще донесат напряжение вътре в самата Британия.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е мътна тази социология, винаги е от значение кой плаща.