Печалба vs. политика? Поднебесната империя "купи" Португалия

Китай им подаде ръка, но дали интересите й са само икономически
Обновена: 4 сеп 2018 21:04 | 4 сеп 2018 20:10,
24

Дългите години на кризата породиха бедност, безработица и натиск за икономии в Португалия. И именно тогава южната европейска държава намери спасение от Далечния изток, в лицето на Китай.

"Китайците ни помогнаха много, защото в страната се вляха парични постъпления, които решиха проблема с публичния дълг", казва Илидио Серодио пред Deutsche Welle.

ЕС се притече на помощ на Португалия със спасителен пакет мерки и в замяна трябваше да приватизира държавни предприятия.

Именно тогава Поднебесната империя погледна към Португалия. Китайски компании буквално "напазаруваха" банки, застрахователни дружества, недвижими имоти и дори медии.

От 2011 г. една пета от проспериращия държавен енергиен гигант е в китайски ръце, а апетитът идва с яденето – Китай иска и останалата част,  предлага €9 млрд.

Зад всички сделки стои китайското правителство, но дали Португалия ще се окаже политически зависима от Пeкин, се оказва важен въпрос.

Затова ЕС преговаря за въвеждането на нови правила за прозрачност за определени чужди инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че ще слугуваме на китайците ако им позволим да изкупят държавата. Трябва внимателно с тях. Да му мислят държави като Португалия, Северна Македония, Сърбия и др., които щедро се възползват от китайските пари. Ще се окаже, че някой друг решава за икономиката им и на местните може да не им хареса. България трябва да насочи китайски капитали в материално производство, както имаше идеи за производство на жп. мотриси край Мездра.
20
1
 
6
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
Е, навремето англичаните купуваха имоти в Португалия и тя дръпна напред оъ това и от туризъм. Сега кинти имат китайците, техен ред е да купуват. Проблема е , че от тези китайци европееца вече плаща солена цена за имоти и се заробва до живот към банките.В Оукланд, Нова Зеландиа, вече са забранили продажбата на имоти на чужденци, т.е. китайци, понеже местните не могат да сии купят нищо.
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китай е Комунистическа държава виждате че там няма корупция и мафия защото комунистическите закони не позволяват това." - леле мале... хахаха оправи ми деня... По-голяма корупция от тази в комунистическите системи няма. Хайде сега слагайте минуси, понеже нищо не разбирате. :) Знаете ли изобщо що е комунизъм? Или не е важно да знаете, важно е да заработвате хахаха
18
9
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Китай и Балканите ще купят и може да не е за лошо.....
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които са чели за жълтата раса знаят че те ще завладеят света. А това е заплха огромна за ненаситните капиталисти. Китай е Комунистическа държава виждате че там няма корупция и мафия защото комунистическите закони не позволяват това. А когато някои опитат да направят това което правят вашите управници ги убиват като кучета за назидание на следващите които се опитат да се правят на мафиоти. Държава от 1 400 000 000 нее за подценяване. На тръмп му събраха очите на фльонга когато беше в китай
16
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ме притеснява идването на китайци,те са работливи,скромни хора и най-важното - при тях не вирее корупция,а важат законите.Повече ме е страх от нашата мафия.И не мога да разбера защо искат пак да ограничават европейските държави,след като отдавна много европейци учат китайски език и имат много добри и изгодни взаимоотношения с Китай?
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За България е друго. Сделката ще е между мафията и Китай.
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи гледайте сега, капитализмът е супер, ама само докато работи в полза на Запада. Почнат ли с тяхните камъни по тяхните глави да бият и почват да се присещат, че видиш ли трябва някакви норми и правила да вкарат, че иначе ще се окажат набързо собственост на Китай.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, те грешката я оправиха, но другото не е грешка.Жълтата раса ще владее света.
12
1
 
21
 
! Отговори
ИНВАЗИЯ преди 5 години
КИТАЙ КУПИ ВЕЧЕ ЦЯЛА АФРИКА - ВСИЧКО Е В ТЕХНИ РЪЦЕ: ПРИСТАНИЩА, ФЕРМИ, ЗЕМЯ, МИНИ И ПР.КУПИХА ПРИСТАНИЩАТА ПИРЯЯ (НАЙ-ГОЛЯМОТО В ЕВРОПА) и хамбург - запад строят електроцентрали, заводи, завладяват банки изастрахователни дружества, магистрали.Постеренно се увеличава брлоят на китайците в САЩ - държавна политика, целта е за 40 - 50 години китайците там да станат повече от половината население.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се задава въпросът, дали Португалия би се оказала политически зависима от Пхенян? Нали Китай се интересува от Португалия, а не Сев.Корея?Столицата на Китай е Пекин.
10
1
 
17
 
! Отговори
(c: преди 5 години
Да объркат Пекин с Пхенян е наистина безоразно :DНо, доведе до потресаващ ефект - почти няма коментари, които са по самите събития, всички за грешката са се хванали :D
9
5
 
49
 
! Отговори
ZDRE преди 5 години
когато Американците инвестират няма проблем. Нищо че имат цял план за съсипване на малките икономики. И създаването на банаови държави. Ако Америка инвестира в Китай няма проблем. Ако Китай инвестира по света има ПРОБЛЕМ. Поредната пропагандна манипулация. Ние нямаме чуждестранни инвестиции-- АМА да не идват инвестиции от Пхенян - Пекин или друг азиатец с различна от Американската доктрина. Настройване на общественото мнение.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това са скрити инвестиции на Северна Корея, затова има Пхенян. Те дават на Китай, а той инвестира!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха правим си шегички за Сибир, а тя каква била работата. Който чете, знае.
6
2
 
26
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Зад всички сделки стои китайското правителство, но дали Португалия ще се окаже политически зависима от Пхенян, се оказва важен въпрос." Много е грамотна тая Бурянка бе!
5
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ко трябваше да направи Костов?Да умори народа от глад ли?Или да налива пари до безкрайност във фалиращи държавни предприятия със застаряващи лелички за работници ли?
4
1
 
7
 
! Отговори
редактора преди 5 години
До Анонимен4хахахаТи се хвана.Да. Нарочно.Виж, че работи.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно ли ве?! Пхенян??? Пхенян??? Китай-Пхенян??? Сега съм сигурен, че ги правите нарочно тези грешки за да има коментари, защото не може чак толкова глупави "журналисти" да има.
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай не ги купи, а те се продадoхa за пари тяхното правителство ще отика един мандат после парите ще свършат същото направи и Костов.