Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС

Орбан: Удряте плесница на ЕС, ние браним християнството и дома
11 сеп 2018 20:58, Екип на Dnes.bg
83
Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС
Снимка: БТА

Европейският парламент ще гласува в сряда дали да започне наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й да участва във вземането на решения в ЕС. Процедурата по член 7 от Лисабонския договор предвижда държава, която не спазва правилата да бъде лишена от право на глас в Съвета при вземането на общите решения.

Причината са множество обвинения за дискриминация на малцинствата, липсата на толерантност, корупция, ограничаване на основни свободи, на плурализма и на независимостта на съдебната система. Сред тях са ограничаването свободата на медиите и на академичната автономия, дискриминация на ромите и на мигрантите, ограничаване на неправителствените организации и на Източноевропейския университет, въвеждане на данък за хуманитарни кампании в подкрепа на бежанците, корупция и манипулация с обществени поръчки в полза на приближени на правителството.

“Задействането на член 7 е неизбежно. Ако не го направим, ще означава, че лъжем избирателите. Сега е време да действаме”, заяви евродепутатката Джудит Саргентини, която е автор на доклада за нарушенията на Унгария.
Нейните заключения са подкрепени от 5 от 20-те парламентарни комисии на Европейския парламент, както и от Европейската комисия.

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс посочи, че Брюксел е започнал множество наказателни процедури срещу правителството на Виктор Орбан и е готов да отиде в съда, ако то отказва да се поправи. Тимерманс съобщи, че Унгария е страната, където има най-сериозни проблеми с еврофондовете и че службата за борба с измамите ОЛАФ води 25 разследвания за злоупотреби с европейските пари.

Шефката на Комисията за бюджетен контрол Ингеборг Гресле обвини Орбан, че лично е ангажиран да пречи за развитието на икономиката и че в страната цари корупция, клиентелизъм и конфликт на интереси при разпределянето на парите по фондове.

“Вие сте начело на най-корумпираното правителство в Европа. За над 30% от обществените поръчки има само един участник и Орбан и зет му се възползват от тях”, обвини лидерът на евросоциалистите Удо Булман.

Според водача на либералите Ги Верхофщат, ако Унгария би кандидатствала сега за ЕС, тя не би била приета.
Унгарският премиер Виктор Орбан лично участва в дебата и обвини авторите на доклада, че не уважават унгарците, надвишават компетенциите си и основополагащия договор на ЕС. Той призна, че има различен възглед за ролята на християнството, за семейството и за миграцията, но че унгарците са на негова страна, тъй като са го преизбрали с над 50 на сто от гласовете.

Орбан припомни, че Унгария е християнска от 1000 години, че първа се е изправила срещу съветската армия и е отворила границата си за източногерманците и че “винаги е отстоявала свободата и демокрацията”. Той показа доклад от 108 страници, разпратен до евродепутатите, който опровергава 37 грешки в доклада на Европарламента.

“Вие удряте шамар на ЕС и на конструктивния диалог”, заяви Орбан и подчерта, че всяка държава членка има право да се организира както желае, да избере с кого да живее и да брани границите си.

“Знам, че вече сте решили и ще одобрите доклада и че не мога да променя мнението ви, но вие не можете да заклеймявате унгарците”, заяви той, добавяйки, че се е явил в Страсбург, за да защити Унгария.

Зам.-шефът на Еврокомисията Тимерманс опонира остро на Орбан, като заяви, че прехвърлянето на топката за критиките срещу неговото правителство към намерения да се заклеймява унгарския народ е проява на страхливост. Тимерманс настоя, че Европейската комисия се опира на факти, когато твърди, че рисковете за демокрацията в страната са сериозни.

“Ако си член на клуба, играеш по правилата и не можеш да ги нарушаваш или заобикаляш”, заяви първият заместник на Юнкер. Европейската комисия смята, че по въпросите, свързани с правата на малцинствата, върховенството на закона, законодателството за убежищата, корупцията и обществените поръчки, “правилата, одобрени от всички, са нарушени”.

Това е трета поява на Орбан в Европейския парламент по дебати за нарушения на демократичните правила и върховенството на закона в Унгария. Всеки път, когато депутатите обсъждат санкции срещу страната му, той лично излага позицията на правителството и досега успява да блокира по-сериозни наказания.

Съдбата на решението за задействането на най-тежката санкция - процедурата по член 7, сега е в ръцете на най-голямата група в Европарламента - ЕНП. Партията на Орбан е част от Европейската народна партия. Групата ще определи позицията си тази нощ след разговор с унгарския премиер насаме.

За задействането на “атомното копче” на ЕС, както е известна процедурата за върховенството на закона са социалистите, либералите, зелените и комунистите. На страната на Орбан са евроскептиците, консерваторите и крайната десница. Дебатът в Страсбург тази вечер показа, че групата на ЕНП е разделена и че решението ще се вземе на кантар. Български евродепутати не се включиха в дискусията, която продължи близо три часа.

Процедурата по чл. 7 за върховенството на закона вече се прилага към Полша. Тя беше задействана от Европейската комисия през декември 2017 г. заради опасения за намеса в независимата съдебна власт в страната. Процедурата може да бъде активирана и от Европарламента, както и от една трета от страните членки. Последните две евроинституции досега не са се възползвали от това си право.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 46
Твоят човек е Бойко Борисов, не е Виктор Орбан.............освен ако не си унгарец, но не вярвам!!!
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Унгария няма вина за бежанците, както и България.
Да си ги приемат германци и французи.
Но нали знаете поговорката:
"Покрай сухото гори и мокрото!"
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа загива и се ислямизира...............променя се етническия състав на европейците, и за това са виновни не само терористите и нелегалните мигранти, но и тези Западни държави и служби , които предизвикаха войните в Близкия Изток и Северна Африка!!
Знаем кои са те..............САЩ, Англия и Франция.
САЩ са далече, Англия напуска ЕС, Франция е вече 50 % арабска.
51
0
 
17
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Не се интересуват от каквото и да било, а търсят претекст, за да накажат Унгария. Набива се на очи, че погват държави, които твърдо отказват да приемат фалшиви бежанци и терористи и искат да правят политика у дома без да питат Европа, но не ръфат меркел и Германия заради дебилна мигрантска политика, която носи само зло. ЕП би могъл да спре парите, но ще предпочете да отнеме право на глас на Унгария, а после на Полша, те са трън в очите, за да може свободно да решава каквото му скимне.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЗАЛОЗИТЕ СА В ПОЛЗА НА МЕРКЕЛ :D

ОРБАН СЕ ОПЪЛЧИ НО МЕРКЕЛ ДЪРЖИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ФИНАНСОВА ВЛАСТ НА СВЕТА В ЛИЦЕТО НА ЕС!!

ШАНСОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ОРБАН СРЕЩУ МЕРКЕЛ СА -1%
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма къде да избягаме от Новия световен ред......................освен на Марс или на Луната......................положението е много трагично!!!
Засега Русия и Китай се противопоставят донякъде.............с променлив успех.............но тези тайни общества проникват и там вече!!
Гениална схема на около 10 клана - масони !!!
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаше един филм навремето - "Храмът на обречените".
Помните ли го???
Сега всички европейци сме вкарани, насила , в тоя филм, противно на волята си!!!
Режисьорите...................сещайте се кои са те???
Не е само Сорос..................той е върха на айсберга!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Масоните и клановете , които командват ЕС (като клана Ротшилдови) действат прикрито, зад кулисите ..............като назначават удобни политици...................в големите и най-важни държави...............Германия и Франция.
Орбан , за съжаление, няма изгледа за успех, но се държи достойно и смело!!!
Европа е обречена, за съжаление!!!
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МЕРКЕЛ ЩЕ СМАЧКА И УНГАРИЯ И ВСЯКА ДРУГА РЕШИЛА ДА И ПОМОГНЕ :D
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Слугите на ЕС
Орбан не може да си управлява държавата сам, защото когато една малка държавица като България или Унгария влезе в ЕС, тя се отказва от голяма част от суверенитета са...............това се нарича глобален контрол и е прикрита форма на фашизъм, но в мек вариант!!!
Скоро ще лъсне жестоката истина за ЕС!!!
Дано не се осъзнаем много късно!!
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моя човек е г-н Виктор Орбан, останалите в Европа са послушници на евреите
43
1
 
18
 
! Отговори
Гея преди 5 месеца
Виктор Орбан е държавник, велик МЪЖ! Той ще остане в историята като достоен политик, който смело се опълчва срещу алчните и подли управници на днешна Европа, за които един ден никой няма да се сеща. Те са политически еднодневки. Жалко че е сам в тази битка!
42
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МЕРКЕЛ Е ПРЕКАЛЕНО СИЛНА!!

ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ЩЕ СТАНЕ Е, ЧЕ УНГАРИЯ ЩЕ КЛЕКНЕ И АКО МЕРКЕЛ НАРЕДИ ДА ПРИЕМАТ 100 ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ ЩЕ ГИ ПРИЕМАТ :D
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алооо, БМВ отваря завод до една година в Дебрецен за 1 млрд. Евро! Немците нещо да не са се объркали или корупцията им се услажда?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ORBANE NAPRAVETE SABOR MEJDU AVSTRIA VISHEGRADSKATA CETVORKA I JELAIESI DA VOUVAT SRESHU GLOBALISTKIAT REJIM V EU I SHE VIDITE MILIONI JELAESHI OT EVROPA SE IMA DA VZEMAT ORAJIE I DA LIKVIDIRAT TAZI ANTIEVROPEISKA NAPAST OT SOROSOIDNI MARIONETKI
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
TITALIA NALAGA VETO.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ДОМАШНИЯТ ЛЮБИМЕЦ НА МЕРКЕЛ И ЮНКЕР ГО ВОДЯТ НА КАИШКА.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОРБАН Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ, ЗАЩИТАВА С ДОСТОЙНСТВО НАРОДА СИ СРЕЩУ Брюкселската паплач.
Може и да си тръгне от ес, а след него и Полша.
така третополовите ще го ядат намазан.
36
2
 
6
 
! Отговори
До 28 край преди 5 месеца
Няма да стане с бойкот на евроизборите, нито на вътрешните избори! Точно обратното! Не трябва да оставяме на Цецовия електорат да решава, при положение, че данъците ги плащаме ние, хазната я пълним ние, сметките и заемите ги плащаме ние! И чиновниците ги храним ние!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Меркел и Макарона само изпълняват нареждания на висшите масони..............такива в Германия и Франция............дал Господ................много ложи има!!