Мюсюлманка искала да окървави футболен празник в Белгия

Обвиниха я, че подстрекава атентат срещу фенове
11 сеп 2018 08:25, Александър Попов
23
Мюсюлманка искала да окървави футболен празник в Белгия
Снимка: Reuters

На 25-годишна белгийка, близка до джихадистко движение, бяха повдигнати обвинения и тя беше изпратена в ареста в началото на август по подозрение, че е подстрекавала за атентат по време на празнична проява на националния отбор по футбол, съобщи днес федералната прокуратура, потвърждавайки медийни информации, предаде Франс прес.

Белгийката Юсра Б. С. е заподозряна, че е отправила чрез социалната мрежа "Телеграм" призив на 15 юли да бъдат нападнати привърженици на Червените дяволи на Гран плас в Брюксел по повод триумфалното завръщане на националния футболен отбор, който току-що се беше класирал трети на Мондиала в Русия.

Младата жена е обвинена в "подбуждане към извършването на терористично нападение" и по-късно е изпратена в предварителен арест, уточни за АФП Ерик ван дер Сипт, говорител на федералната прокуратура, като подчерта, че задържаната отрича фактите.

Според белгийския всекидневник "Дерниер йор", който разпространи новината, публикацията на жената в "Телеграм" е била "снимка на запалянковци, придружена с ясен текст, подбуждащ към извършване на атентат" същия ден.

Младата жена е заподозряна и в участие в дейността на терористична група. Тя вече е в белгийски затвор след като е била арестувана в Сирия, където се опитвала да се присъедини към джихадистките бойци, добави говорителят на прокуратурата.

Заподозряната неколкократно се опитвала да влезе в зона на бойни действия, според магистрата, и била освободена от затвора "в началото на юни".

Белгийският футболен отбор, победен на полуфинала от Франция, се класира на трето място на Мондиал 2018 - най-добро представяне на страната в първенството за Световната купа.

На 15 юли, ден след мача за третото място (спечелен срещу Англия), играчите и треньорът им бяха посрещнати възторжено от огромно множество в Брюксел.

Около 40 000 души ги аплодираха в центъра на столицата в този празничен ден, а кулминацията беше появата на спортистите на балкона на общината на централния площад в Брюксел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: джихадатентатбелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Значи госпожицата под фереджето се е опитвала да стане аллахова булка, но лошите белгийци са я арестували и вкарали в затвора. Изключително грубо потъпкване на човешките и религиозните и права, не разбирам кой го е допуснал...още по-малко разбирам защо са я пуснали изобщо, в затвора няма мобилни телефони и компютри с интернет...
17
3
 
21
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
Белгийка? А нас ни цедите за гражданство до девето коляно. Пада ви се.
16
2
 
19
 
! Отговори
D преди 5 години
Все повече европейскиимена като Семра,Кадрия,Мохамед и т.н. срещам
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВИЛНО!!!КАКВО ОБЩО ИМА БЕЛГИЯ СЪС ВОЙНАТА В СИРИЯ ИЛИ В ДРУГИТЕ АРАБСКИ ДЪРЖАВИ !!!!!ДА ХОДИ ДА ПРАВИ АТЕНТАТИ В РУСИЯ ЗА СИРИЯ ! В САЩ ЗА ЛИБИЯ ИРАК ИРАН АФГАНИСТАН !! МОЖЕ И ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ФРАНЦИЯ !!АКО СЕ ПРАВЯТ АТЕНТАТИ В ДЪРЖАВИ КАТО БЕЛГИЯ ХОЛАНДИЯ ПОРТУГАЛИЯ ТЕ СА С ЦЕЛ САМО ДА СЕ ПОКАЖЕ, ЧЕ ХОРАТА НЯМА ДА ИМАТ МИРА НИКЪДЕ!!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Консултирахте ли се с ДВ преди да го напишете това? Щото баба Шмъркъл не харесва нейните мили подопечни да стават център на внимание когато става дума за атентати. Не забравяйте че те са просто хора бягащи от войната и от лошия чичко Ассад който не слушка добрите кравари от ФАЩ
13
1
 
10
 
! Отговори
НПО-либерал преди 5 години
Не бива така! Трябва да се уважават религиозните особености на мюсюлманите! Нали живеем в мултикултурно общество и трябва да проявяваме толерантност и разбиране!
12
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Белгийката Юсра...нещо като българката Зюмбюлка....язък, че не е успяла!Трябва да свикнем с културните особености и придобивки на ново...и старопристигналите...изолирани случаи - като на поточна линия!Брюксел е седалището на "просветените", които мислят за нас...управляват ни...и мерят извивките на краставиците..
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Морският.Да където българина Мохамед или Хасан са нещо много често срещано последните 600 години :)
10
2
 
22
 
! Отговори
Морският. преди 5 години
За мен тази част "Белгийката Юсра Б. С." казва всичко........малко по малко все повече се радвам че живея в източна Европа.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не знам защо си мислят, че са анонимни като пишат по соц мрежите с други имена.. също не знам защо и коментиращите тук си мислят, че са анонимни :)))
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се прави така! Ако искат хубав атентат, най-подходящи са детски градини и начални училища. А ако искат гражданска война то трябва да се извършат в рамките на един час, но да са посещавани предимно от цветни или мюсюлмани. За нормални европейски деца никой няма да си вдигне пръста. Ще се саполиват 2-3 дни по телевизията, ще направят парад с плюшени мечета и пишат трогателни съобщения, но нищо повече.Ако са пичове белгийците ще й спретнат една публична баня с много с8ински сапyn.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, ама верно ли? Да и кажат, че е хубаво да прави така.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако учеха арабски в училище, това нямаше да се случи!
5
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Белгийката Юсра Б. С.============Брей....., казват, че провокацията е част от успеха, а някой май иска да провокира вълна от коментАрии. Не намъ! Остани си със здраве...и с "белгийката Юсра".
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Еврейските фашисти!
3
2
 
5
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Пак ли кришнари?
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юсра - типично кюрдско име. Въпросът е кой спонсорира този етнос от толкова години?
1
1
 
7
 
! Отговори
АК-47 НОМЕРА преди 5 години
Смръчовина,нямат работа