ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан в ЕП, а социалистите?

Как гласуваха родните евродепутати за наказванието на Унгария?
12 сеп 2018 19:55, Екип на Dnes.bg
46
ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан в ЕП, а социалистите?
Снимкa: Reuters

Българските евродепутати се разделиха в най-горещото гласуване в Европейския парламент днес - да бъде ли наказана Унгария за неспазване върховенството на закона.

Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор. Параграфът предвижда санкциониране, което може да стигне до отнемането правото на глас на страната при вземането на решения в ЕС.

Още по темата

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев и Асим Адемов гласуваха против задействането на процедурата, известна като “ядреното копче”, след като парламентарната група на ЕНП разреши гласуване “по съвест”. Това стана след разгорещен дебат при закрити врати снощи в Страсбург между членовете на групата и унгарския премиер Орбан, който се проведе след официалната дискусия в Европарламента.

Шестият представител на ГЕРБ - Ева Паунова-Майдел се въздържа. За разлика от почти цялата си парламентарна група, против доклада е гласувал и социалистът Момчил Неков. В съгласие с партийната политика на консерваторите, от които са част, Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, също са гласували срещу заключенията на ЕП, че в Унгария се нарушават основните европейски ценности и че това застрашава и останалите демокрации в Съюза.

В подкрепа на задействането на процедурата по член 7 са били петима от 17-те представители на България в Европейския парламент, сочат официалните данни Това са Сергей Станишев от социалистите, Светослав Малинов от ЕНП и трима либерали - Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.

Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

Европейският парламент поиска днес задействането на член 7 срещу Унгария за нарушването на върховенството на закона, основни свободи и за корупция с 448 срещу 197 гласа и 48 въздържали се.

 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво Станишев, кво стаа с кантовете по униформите на руската армияя, нещо да кажеш? А върлата комунистка, ленинградската библиотекарка, щерка на комунестически полковник, хитроо се плласира като царедворка и ханъма. Евала... След изхвърлянето и от ЕП ще я викаме да ни боядисва мазетата. Снаглата ухилка на лице. И с мъж - изпечен мошеник и прибирач.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 35

В Европейския съюз се вихри свръхколониална диктатура и тоталитаризъм! Демокрацията стана най-лицемерната идея от 20 години, а либерализмът и пазарната икономика - отвратително, злокобно, анархистично управление на обществото, попаднало в коварните им лапи. Ограбване на националните ресурси, обезличаване на индивида и народа, унищожаване на традициите и народното творчество. Налагане на неизвестни по произход, извратени ценности, главните от които са демагогия и лицемерие!
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Извинете, а ще напишете ли защо социалистите са против директивата за интернет цензурата а ГРОП и патриотите са за да се налага интернет цензурата. Това е далеч по-важно отколкото тая новина за Орбан, защото утре сайтовете безнаказано ще трият коментари и ще пускат тонове официален фейкнюз. Искат да са на власт вечно с медийна пропаганда
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В конституцията ни пише - всички хора се раждат равни по достойнство и права. Националистите с *** тен като един вице просто са за смях. Лъжат народа, за да са на власт. Целия ни народ независимо дали е българи или от някой етнос е лишен от достойнство и права и само националистите вдигат пушилка а нищо не правят. Сеят злоба и омраза между съседи и страдаме всички заедно от крадливото управление.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан си има и много грешки, като например посяга на съдебната система, гази медиите. Член е на ЕНП - защо социалистите да гласуват за него, като мачка унгарските социалисти и унгарското общество.Позитивите му са че е опълчил на С о рош и нищо повече. Оградата му е популизъм и не спира никакви мигранти. Тя ако спираше мигранти нямаше Унгария да е налазена от с в и нска ***.
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Социалистите не могат да подкрепят ксенофоби, диктатори и неофашисти. Така че българи вижте за кого сте гласували - за диктатори, мразещи хората заради цвета на кожата им ама ползващи гласа им за да дойдат на власт. Левите партии са хиляди пъти по-човеколюбиви от десните и псевдонационалистичния им популизъм. В същото време днес са в очевадна коалиция с ДПС. ДПС ги докара на власт.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма демокрация, големи ценности. Внесохте си античовешки патладжан от най-мрачните кътчета на света и сега искате да го натрапите на България, Полша, Унгария и всички страни, които са се борили векове срещу сатанинските орди.

Не, мерси. Фашисткото ви съюзче се разпада главоломно и всички нормални народи си обират крушите. Ще си останете само френско-немско-шведски джендърчета с милиони (а скоро милиярди) от предпочитаните ви тъмнолилави домашни любимци. Халал да ви е, акбар да ви е.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква демокрация властва в тоя ЕС! Завидна просто!
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В тоя европарламент ако метнат 200 кокошки без глави, по добра политика ще правят.
32
2
 
19
 
! Отговори
Европейски диктат преди 4 месеца
ЕС показа истинското си лице - диктат на деградирали евро-корумпета.
А простите граждани да си пеят Одата на радоста и да се запасяват с вазелин.
31
1
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 4 месеца
Тази лесборалка Джудит Сергентини не беше ли дето я сритаха тука, че се меси във вътрешните работи на страната?
30
3
 
9
 
! Отговори
Врачанско преди 4 месеца
Не знам какво правим ощв в ЕС?
Сигурно ние и Унгария ще успеем да събудим ЕС от грозния им сън за извратени ценности и накрая да се разбие ЕС което е най доброто за световното спокойствие.
От ЕС се хранят само политици и мафия особено тук в изтока няма оправя.
29
4
 
4
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 4 месеца
Орбан-няма проблеми, ама няма
И депутати в Брюксел, вече....
28
6
 
8
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 4 месеца
Орбан-без Депутати в ЕС!
... И вие ли искате като него?
Ама Той има пари.... А вие грънци.
27
7
 
31
 
! Отговори
Валери преди 4 месеца
Браво на депутатите от ГЕРБ и ВМРО. Опълчиха се на ЕС и защитиха правото на всяка държава сама да решава как да се управлява.
26
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан утре, ако обяви че е обърнал резбата и сменя пола ще отпуснат на Унгария 10 млд. евра безвъзмездна помощ :D
25
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Орбан ако беше джендър нямаше да има проблем

ми да, а той най-обикновен пeдeрaс
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

те са били в столовата да ядат кифтета
23
4
 
28
 
! Отговори
Сериозно преди 4 месеца
ОК! Хубаво са гласували против, но сега, ако са принципни да напуснат Европарламента в знак на несъгласие с по политиката на ЕС! Ама нямаха .... кой бяга от големите заплати и привилегии.
22
21
 
13
 
! Отговори
СССР преди 4 месеца
ЕНП разрешили "гласуване по съвест". Демек по съветски. Жендари, пидираст и тикви. 45 ГРОб минимум!