"За" или "Против" Северна Македония? Референдум без ясен изход!

Македония няма план "Б", ако допитване се провали
26 сеп 2018 21:29,
135
"За" или "Против" Северна Македония? Референдум без ясен изход!
Снимка: Архив, Reuters

Искаме да сменим името си, но ако мнозинството откаже – няма план "Б". Общо взето това е положението с Македония към момента.

Западните лидери и правителството в Скопие описват референдума за новото име на страната като исторически шанс да се сложи край на дипломатическата блокада от страна на Гърция, пишат от БТА. Това е възможност правителството да спечели легитимност и може би да направи първите си стъпки към присъединяване към НАТО и стартиране на преговорите за членство в ЕС.

Ако, обаче, резултатите от референдума са отрицателни или пък той се окаже невалиден заради слабо участие, то не е ясно какво ще се случи от там нататък. Защото Македония няма план "Б".

Идеалният вариант би бил, ако гражданите гласуват в полза на новото име – Северна Македония. То беше договорено в т.нар. Преспанско споразумение през юни тази година, което беше подписано от левите премиери на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Според него бившата югославска република трябва да бъде преименувана, за да се сложи край на дългогодишното напрежение между двете страни, заради претенциите на Гърция, че името "Македония" принадлежи на една от нейните области.

Сключеното споразумение беше подкрепено от Парламентът в Скопие с 69 гласа „за“. За промени в Конституцията, обаче, Заев ще трябва да се изправи пред тежката задача, за която е необходимо мнозинство от 2/3. Тоест предложението ще трябва да събере минимум 80 от 120 гласа в Парламента.

Едва тогава Гърция също ще премине към ратифициране на споразумението и ще сложи край на пречките пред присъединяването на съседката си към НАТО и членството и в ЕС ще спре да изглежда толкова далечна мечта.

Междувременно Заев насрочи и референдум като ключов тест за народната подкрепа, въпреки че според Преспанското споразумение от Скопие нямат такова задължение.

Западните лидери се надпреварват да посещават македонската столица, за да призоват гражданите на страната да вземат участие в референдума. Това от друга страна беше и сигнал, че западните страни ще помогнат на Македония само ако приеме споразумението с Гърция.

През последните няколко дни посланието беше предадено лично от германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Хайко Маас, американският министър на отбраната Джеймс Матис, австрийският канцлер Себастиан Курц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврекомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Заев беше още по-директен и предупреди македонците, че трябва да избират – или приемат новото име, или изолацията на страната продължава.

Въпросът на референдума пита гражданите: "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?“.

Изходът от референдума, обаче, не е обвързващ за правителството и Заев може да премине към промяна на Конституцията и утвърждаване на промяната на името на страната, независимо от резултатите от допитването.

Националистическата опозиция, обаче, възразява срещу смяната на името и смята смяната на името за отказ от националната идентичност. Има критики и към процедурата, с която премиерът на страната се опитва да превърне споразумението в закон.

"Референдумът е консултативен, така че резултатите му са без значение за възможната ратификация на споразумението“, заявява пред ДПА преподавателя на университета в Скопие и политически анализатор Биляна Вановска.

Конституционният съд отхвърли обвиненията, че референдумът е незаконен, но въпреки това по думите на Вановска той е точно такъв.

Ако той е необвързващ и със спорна законност, тогава защо изобщо трябва да се провежда?

По думите на университетския преподавател натискът отвън показва, че референдумът е важен за международните играчи. Той трябва да създаде впечатлението, че македонците демократично и доброволно приемат споразумението. Идеята на гражданското допитване е именно гражданите да гласуват а политиците – да последват тяхната воля, независимо от решението на мнозинството.

Какво, обаче, ще се случи, ако македонците кажат „не“, не е ясно.

Според Вановска референдумът няма да успее да събере необходимото участие от над 50%, за да бъде валиден. Правителството на Заев, обаче, ще продължи с прилагането на Преспанското споразумение въпреки това.

Един неуспешен референдум би „делегитимирал“ Заев. Ако той продължи напред, ще заобиколи народа – източника на неговата власт, а това ще създаде непредсказуема политическа и социална криза, твърди преподавателят.

Ако, обаче, от Македония изоставят Преспанското споразумение, то изолацията на страната от страна на Гърция ще продължи, а така ще се блокира пътя на Македония към НАТО и ЕС, което ще засили риска от политическа нестабилност.

Македония вече беше на ръба на етническа война през 2001 г., когато албанското население, което е около 1/4 от населението на цялата страна, се разбунтува и поиска повече права.

И в двата случая, обаче, изглежда Македония ще трябва да приеме Преспанското споразумение, ако иска да приключи с международната изолация. Дали референдумът на Заев ще се окаже таралеж, който премиерът на страната сам е сложил в гащите си, тепърва ще стане ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такива шушумиги, всичко да изопачават. Политичарите им винаги имат "величествени" изказвания от сорта на - в Македония място има за всички - и гърци, и албанци, и ***, и арменци, и македонци и българи.
105
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Македония. Откакто я помня.Се казва Македония и нищо друго! Ок? Точка!
104
2
 
3
 
! Отговори
добронамерен преди 5 години
Да се кръстят Кен*стан 2
103
0
 
13
 
! Отговори
STEFAN MEGATRON преди 5 години
продълж...А после да изпратят АКРЕДИТИВНИ ПИСМА ДО ООН В НЮ ЙОРК, С ПРОМЯНА НА ИМЕТО, И СЪС ПРОМЯНА НА ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ, ЛИЧНИ КАРТИ, ДОРИ КЛАМЕРИ, ПОЩЕНСКИ МАРКИ, географски посоки и още мноооого !!НАЦИОНАЛНОСТ : СЕВЕРЕН МАКАДОНЕЦ !
102
0
 
11
 
! Отговори
CYBERTRON MEGATRON преди 5 години
Този рефарандум няма НИКАКВО ПРАВНА ТЕЖЕСТ, ЗАЩОТО ТОИ Е САМО ''КОНСУЛТАТИВЕН = САМО ДОПИТВАНЕ'' !..Тоест -- само един майтап и лъжа. АБЕ ЕДИ АЛА БАЛА...БЕЗ ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ !!ЩЕ ИЗЯДАТ 1 милион и половина евро, за гласуване без никаква правна и задължителна юрисдикция !!СМЕШНИ ТАТАРО-СКОПЯНИ .ИСТИНАТА ИДВА СКОПЯНИ, ТРЯБВА ДА ГО ГЛАСУВАТЕ ВЪТРЕ В ВАШИЯТ ТАТАРСКИ ПАРЛАМЕНТ, ПОНЕ ДВА ПЪТИ С 81 ГЛАСА ! Защото татарина Горге Иванов ще го върне, а може и три пъти !А после -- д
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе винаги съм се чудел, как ще подписваш такива договори, за валидирането на които след това ще се иска референдум? Ами това е неглижиране на референдума и свеждането му до формална процедура!Аз ако трябваше да гласувам, даже и да нямам нищо против, само заради това, че вече "са решили" , а искат от мен проформа да им легализирам решението, взето без мен - нямаше да гласувам!
100
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иcтинaтa изплyвa: Бoйкo плaтил 800 xиляди дoлapa от бюджета на България нa Peпyбликaнcия избopeн кoмитeт, зa дa ce cнимa c Tpъмп. Историческата cнимa нa Бoйo Бopиcoв cъc ceм.Tpъмп cтpyвa пoнe 800 xиляди дoлapa. Toвa кoмeнтиpa зa издaниeтo ни eдин oт нaй-eлитнитe лoбиcти във Baшингтoн Пoл Уopъp. Cнимитe c пpeзидeнтa ce плaщaт, тoвa e ocнoвнo пepo зa нaбиpaнe нa пapи зa пapтиятa.
99
7
 
8
 
! Отговори
Румъния преди 5 години
"Вън Русия от нашата Северна съседка Македония!!!!"Ти съвсем се смахна.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън американското *** niki от форума!
97
6
 
11
 
! Отговори
niki преди 5 години
Вън Русия от нашата съседка Северна Македония!!!!
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Ние се прецакваме най-вече сами. И така е от 1912 г. насам. Тая пуста Македония ни изяде главата. От емоции и сантименти вместо да си пазим излаза на Бяло море изгоряхме заради Македония и продължаваме и днес да се парим.
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата са уникални нахалници. Обикновено имат три паспорта - македонски, сръбски и български. Според ситуацията вадят онзи, които ще им донесе изгода.
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарушени бяха нашите нац. интереси, а това беше допуснато дори без деспут по темата.Защо северна Македония? Защото е на север от Гърция? А защо не западна ,щом е на запад от България,или само в Гърция има област Македония? България също е на север от Гърция и в нея също има област Македония наричана Пиринска,но какви проблеми може да създаде в бъдеще наричането на държавата "северна",гърците не ги касае! Отново сме тънко прецакани!
93
0
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Е да но над 50 хиляди имат БГ паспорти. Доказали са разни дедовци,лели и други. Значи хубаво е да добави и българи когато се обръща към нацията си. То и аз съм си мизиец от севера все пак, но преди всичко съм българин :)
92
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Solar PowerА ми така е, тези са наследниците на Аце мекорукиот, а ние на Аспарух!
91
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България след 1991 г. води късогледа политика спрямо Македония, югославското творение измислено за да краде български територии и минало.А договорът с Македония е образец за дипломатическа глупости национално предателство!Ама нали някои трябва да се снимат и да са правят на гълъби на мира.
90
2
 
21
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Много интересно беше обръщението на този Заев към всички македонци, албанци, сърби, ***, турци, гърци да гласуват на този референдум. Е поне 1 българин няма ли ей така от хорски срам :)
89
0
 
5
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
"Бате ти си некъв гениален стратегически ум, направо нз как не си премиер честно."И аз това се чудя, бате. Но може и да стана, за разлика от теб, бате.
88
4
 
9
 
! Отговори
Фики преди 5 години
"Единственото решение за С.Македония е скъсването всякакви връзки със съветския съюз номер 2"Всички сме съгласни с теб, Ники. ЕС си е бетер съветския.
87
4
 
2
 
! Отговори
Другия професор преди 5 години
До проф.Александър ФолБате ти си некъв гениален стратегически ум, направо нз как не си премиер честно.