Европа посреща зимата с по-високи цени на газа

Цените на едро вече са близо до най-високите си стойности от десетилетие
2 окт 2018 10:23, Бойчо Попов
12
Европа посреща зимата с по-високи цени на газа
снимка: Ройтерс

Европейските потребители може още да не го знаят, но те ще бъдат ударени от преминаването към по-чиста енергия.

Идването на октомври отбелязва и първия ден на зимата за света на търговията с газ. Това, което е необичайно през тази година, е, че цените на едро вече са близо до най-високите си стойности от десетилетие насам – и то дори още преди първото по-значително понижение на температурите.

Скокът идва от усилията на европейските политици да увеличат санкциите за употребя на въглища по същото време, в което Китай започва употреба на повече чисто гориво в опит да подобри състоянието на околната си среда. Това означава, че захранваните с газ генератори, азиатските вносители на втечнен природен газ, както и хранилищата в Европа, които все още се възстановяват след миналогодишната сурова зима в Европа се състезават за едни и и същи суровини.

По думите на Ник Стансбъри, ръководител на звеното за енергийни стратегии към Legal & General Investment Management натискът върху газа води до голямо покачване в цените на енергийния пазар в Европа, което обаче не се наблюдава на други места по света.

На много места на Стария континент цените тръгват вече нагоре. Холандският газ поскъпна с 60% от март насам, а договорите за британско гориво през зимата удвоиха цената си за две години. В същото време нивата на хранилищата в региона достигат най-ниските си стойности за това време на годината от 2013 г. насам.

В Германия цените за електричество на едро за 2019 г. достигат рекордно високи стойности, тъй като цената на въглищата се приближава до 100 долара за тон – най-високата стойност от пет години насам. Също така договорите за продажба на въглеродни емисии са на най-високата си цена от десетилетие заради реформа, която ще намали отпускането на разрешителни за отделяне на вредни газове.

„Тази зима може да се окаже най-интересна от години“, смята Джон Туоми, газов анализатор към Bloomberg New Energy Finance в Лондон. „Ако имаме продължителен студен период, то Европа може да се нуждае от достатъчно висока цена, за да привлече допълнителни доставки от световния пазар на течен природен газ“, посочва той.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Има голяма доза спекула в тия цени. Цената на петрола зависи до голяма степен от цената на долара . Ако долара е слаб е нормално петрола да е по скъп .В началото на 2017 долара е стигнал 1,84 лева за долар ,а сега 1,68 . Заради доставките има поне три месеца за да реагира пазара ,към това като прибавим и политическите спекуланти и ето ти висока цена . Но цената на практика не е чак толкова висока защото долара с който се купува петрола е евтин. политическите спекулации не могат да са дългосрочни
7
8
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
ако арабската пролет беше успяла и в Сирия вече щяхме да потребляваме катарски газ и щеше да има конкуренция между Катар и Русия. Ама сега йок.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой трябва да плаща възстановяването на СССР!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всички заедно ще работите ( ще харчите) за повишаването на турската лира.
4
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА СТАВА ЯСНО, ЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА НЕ Е ПО ВИСОКА ОТКОЛКОТО БЕШЕ ПРИ 100 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ ПЕТРОЛА!!! И ЧЕ Е НАРАВНО С НАЙ-ВИСОКАТА СИ СТОЙНОСТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ!!!А ТУК БОРИСОВ БОЙКО БОРИСОВ НАПРАВИ ЦЕНАТА НА ГАЗА С 50% ПО-ВИСОКА ОТ ЦЕНАТА КОГАТО ГАЗА БЕШЕ НА ВЪРХА ПРЕДИ ГОДИНИ ПРИ НАД 100" ЗА БАРЕЛ!!ИЗВОДА Е,ЧЕ БОРИСОВ Е ПРЕСТЪПНИК И ТО СЪВСЕМ ОТКРИТ! ТЕЗИ КОИТО ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ГАЗА В БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯТА РАБОТИ ЗА БОРИСОВ !!!! БОРИСОВ РЕШАВА НЕ ТЕ!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейските потребители може да не знаят", че ЩЕ бъдат "ударени" с нови цени, но българските бяха вече ударени, бивали са удряни постоянно и ще бъдат удряни все така. При българите не е поради "преминаване към чиста енергия", а поради поредното желание на монополистите от нагушване. И без преминаване към такава. дайте да видим процента на растеж на суровината у нас и в чужбина, та да сравняваме, а?!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2013 петрола брент беше над $100, сега е $82. Природният газ е вързан с цената на петрола и следователно има нещо гнило в разсъжденията погоре
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук паток, там паток...Европа ще плаща пенсионната реформа на Путин !