Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!

Бивш лидер на "АзГ" Ларс Щайнке с все по-крайни изказвания
6 окт 2018 15:35, Петя Славова
124
Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!
Снимка: Reuters

Бившият председател на младежката организация на "Алтернатива за Германия" (АзГ)  в Долна Саксония Ларс Щайнке стана известен в началото на август с един свой пост във Фейсбук. Там той обяви атентатора срещу Хитлер Клаус Шенк фон Щауфенберг за "предател" и "страхливец". Впоследствие Щайнке загуби поста си, припомня Дойче веле.

Това, че хич не са му чужди националсоциалистическите идеи, вътре в партията му си беше известно и преди въпросната публикация във Фейсбук. Източник от партията предостави на ДВ аудиозапис на разговор на Щайнке с негов колега, в който бившият вече лидер на местната младежка организация на АзГ оправдава нападението на нацистите срещу Полша през 1939 година. В него той говори за някакво "изопачаване на историята" и за това как Хитлер бил принуден да действа така. "Всеки друг политик би действал точно както Хитлер и би нахлул в Полша", казва Щайнке.

Всички познаваме тази аргументация от нацистката пропаганда. За ДВ Щайнке не пожела да коментира записа, нито пък от партията му реагираха на отправеното от ДВ запитване.

Щайнке не е единичен случай

Случаят Щайнке не е изключение. Младежката организация на АзГ се радикализира все повече, а германското вътрешно разузнаване се видя принудено да се задейства: младежката организация, наречена "Млада Алтернатива", е поставена под наблюдение в две федерални провинции - Бремен и Долна Саксония. Наблюдава се сближаване на младежите от АзГ с различни десноекстремистки групировки. Но пред обществеността те се опитват да показват гражданското си лице.

Така например председателят на младежката организация Дамиан Лор критикува това, че службите наблюдават двете младежки организации. В съобщение за медиите той посочва, че нито младежката организация, нито отделни нейни клонове са противоконституционни. Лор припомня, че Ларс Щайнке е бил свален от председателския пост, а в момента тече процедура по изключването му от партията. Това показва, че "ние се противопоставяме категорично на всякакви противоконституционни тенденции в нашите редици", четем още в съобщението.

Вътрешни източници обаче твърдят, че Дамиан Лор също знае за аудиозаписа, но до този момент не е предприел нищо. Самият Щайнке пък заяви за ДВ, че нито ще бъде изключен от партията, нито ще бъде свален от поста си - щял да обжалва всяко решение.

Прикриване на очевидното

Председателят на "Млада Алтернатива" също допринася за радикализирането на младежката организация. Репортерка на ДВ наблюдава как Дамиан Лор се опитва да прикрива връзките си с дясноекстремистката сцена. През август той посети конгреса на своята младежка организация в близост до Айзенах. В интервю за ДВ той увери, че "не съществува никакво сътрудничество" с членовете на расистката групировка "Идентитарно движение", което също е наблюдавано от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване).
Damian Lohr (picture-alliance/dpa/A. Prautzsch)

Лидерът на младежката организация "Млада Алтернатива" Дамиан Лор

Малко преди това Лор беше съпровождан от телевизионен екип на "Archetyp GmbH", заснел рекламен клип за "Млада Алтернатива". Шеф на "Archetyp GmbH" е Филип Щайн, който е основател на ксенофобското движение "Един процент" - дясна неправителствена организация, контролирана от групировката "Идентитарно движение".

Франциска Шрайбер, която беше в ръководството на партията, която междувременно напусна, твърди в книгата си "АзГ отвътре", че още през 2014 година половината от членовете на "Млада Алтернатива" са симпатизирали на групировката "Идентитарно движение". Същото потвърждава и един от водещите германски експерти по въпросите на десния екстремизъм Хайо Функе. Той твърди още, че в действителност между двете организации съществува тясно сътрудничество.

Младежите се радикализират

Партията-майка "Алтернатива за Германия" също поддържа връзки с дясноекстремистки групировки. В Германия отдавна се води спор по въпроса дали АзГ да бъде поставена под наблюдение от Службата за защита на конституцията. Много политици са на мнение, че тази формация е в много тесни отношения с дясноекстремистки групи.

Нацизмът бил "пилешка курешка": с острия си език шефът на фракцията и партиен говорител Александер Гауланд вдъхновява младите кадри

В същото време вътре в партията се води спор за това каква дистанция е необходима спрямо десните радикали. Когато през 2016 година стана ясно, че Службата за защита на конституцията е поставила под наблюдение групата "Идентитарно движение", АзГ се дистанцира. В същото време централното партийно ръководство се опитва да омаловажи тенденциите на радикализиране на младежката организация. Дамиан Лор дори настоя двете поставени под наблюдение младежки организации да бъдат натирени от партията - решение, с което ще се занимае извънреден конгрес на партията в средата на октомври.

Вътрешни източници обаче твърдят, че искането на Лор едва ли ще мине. Говорителят на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд пък предложи да бъде изключена само долносаксонката младежка организация - маневра за отклоняване на вниманието. Изключването само на едната младежка организация би изпратило два различни сигнала - вътре към партията, че тя не се огъва пред службите; и навън - че партията категорично се разграничава от десните екстремисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 32 Немецът взима за гипскартон 20 евро на час. Но понеже сме чужденци започваме от 15 евро. Да не кажа че на тия от близкия изток уж майстори им хвърлят и по 10 евро на час.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееех, да беше Фюрерът жив, само на Дойче Гелета щяхте да ми станете...
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 16 15 евро на час в Германия са нищо ли? Сега ще ти кажа при какви условия...Безплатна квартира.Тя събаря много понеже. Така..за ядене и пиене 1000 евро на месец+ сметки стават 1200 евро. 15 евро по 10 часа на ден са 150 евро.22 дни се работи там( при брат ми)На месец 3200 евро!Спестява на месец 2 бона в евро. Както искаш така ме разбирай.
29
6
 
16
 
! Отговори
Самир Хаджбулатов преди 5 години
Картофелите се опитват да рециклират нацизма си който е неизличима част от всеки немец.Смешни напъни. Около 15 милиона правоверни работят за каузата. Преди можеха да избират между американци или руснаци. Сега излаамът ще ги покори и успокои. Както и останалите между впрочем... Холандия, Бвлгия, Франция. Не виждам драма!
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно Сталин след като се разправи с Троцки обяви, че световна комунистическа революция няма да има, поне Русия няма да я прави както бяха планирали световните архитекти и техните марионетки Ленин и Троцки, ами СССР ще си гледа себе си и ще строи социализъм само у дома.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
правилно - никакви радикализирани младоци ! баба им М. вече им внесе радикализирани от вън.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тези хора - бели или монголски смесици - в тия заводи правеха индустрия, за да завладеят всички и да ми наложат отвратителната комунистическа диктатура. Хитлер спаси половин Европа"А защо им е било да завладяват всички и да ти налагата отвратителната си комунистическа диктатура като Русия е една от най-редко населинате страни в света, и най-богатата на природни ресурси? Завладява се когато нямаш територии, имаш пренаселеност и нямаш ресурси?
25
1
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Германците от западна Германия са нацисти .А тия в източна си мислеха че като през комунизма само трябва да работят. Западногерманците смятат работника за нисша раса.Помните ли онова германско семейство дето казваше че с 450 в Германия не могат да живеят щото нямат имот.А защо нямат? Нали са там в рая?Имат си начини да прецакват закона.Не мога да разбера защо наще политици копират този провален модел във всички закони.Ще изчезнем като германците .
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8"Хитлер спаси половин Европа, за съжаление ние бяхме от другата половина и това, което ни направиха, дори 500 години турско робство не можа."Сега като България е с правилната половина вече 30 години защо е първа по смъртност в света и бедна като африканска държава?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 21Трябват им и консуматори и работници, не всичко се прави от машини въпреки напредъка, но иначе Германия е заляла всички пазари в света, нещата са на косъм, няма къде да продават, затова имат интерес страни като България да са без икономика и да внасят. А ако процента на демографския срив спадне до орпределно ниво, тогава немците ще почнат да намаляват с геометричма прогресия, това са проросни закони. Затова натресоха бежанците на цяла Европа,а бежанците и във франция ще купуват немско.
22
1
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Мислил съм си, че на Германия и сие "развити" държави не им трабват работници, а консуматори-потребители. Технологиите редуцират нуждата от работна ръка. Проблема е кой ще потребява произведеното.Немците са умни и знаят, че човек, който го мързи да изгони мухата, която му лази по носа, генетично с поколения напред е неспособен да работи, но е подходящ да консумира.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8"Не пропускай фактът, че МИЛИОНИ руснаци се биха на страната на Хитлер. Защо?"Защо, защо? Ми така става когато човек не си пие редовно хапчетата.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8"защото, тАпако, тези хора - бели или монголски смесици - в тия заводи правеха индустрия, за да завладеят всички и да ми наложат отвратителната комунистическа диктатура. Хитлер спаси половин Европа"Когато бяхме под комунистическа диктатура българските пенсионери не ровеха в кофите за огризки от и бяхме сред 30те най-развити страни в света и 27 по стандарат на живот. А днес при евроатлантизма 3 милиона българи слугуват на наследниците на Хитлер който изби 60 милиона от бялата раса.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият проблем с бежанците започна от Германия, защото те са най-зле демографски, с отрицателен прираст на населението и им трябват хора които раждат по-много деца, иначе ще дойде момент в който демографския срив е необратим и това може да е фатално за икономиката им ако няма достатъчно хора да работят и да консумират, Герания ще рухне. Натресоха ги на цяла Европа, нека се оправят сами, всичките бежанци да си ги вземат, а оня Хитлер да не ни го размахват.
18
16
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
защото, тАпако, тези хора - бели или монголски смесици - в тия заводи правеха индустрия, за да завладеят всички и да ми наложат отвратителната комунистическа диктатура. Хитлер спаси половин Европа, за съжаление ние бяхме от другата половина и това, което ни направиха, дори 500 години турско робство не можа. Не пропускай фактът, че МИЛИОНИ руснаци се биха на страната на Хитлер. Защо?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кот такова. Има и то и в Германия, в САЩ. О в Русия.Все едната, ще излезе победител. Аз съм добре, няма проблем ;)
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Да,всек7, който може. А и колониите не са държави хора... В смисъл виж ги на кво мяза.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7. Ако ги взима на черно, живее на черно и се прибере в България след няколко месеца е добре. Ако обаче плаща данъци, осигуровки и иска да живее в нормално жилище , а не натъпкан в някое монтьорско жилище, 15? са нищо.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе-хе евролиберастите ревът, че едва ли не Хитлер им *** на вратата, а не се питат аджеба защо стана така, защо хората си спомниха за Хитлер??? Отговора е много *** хората не искаха техните ценности, но си мълчаха чашата преля когато наводниха европата с ядрени физици и лекари свикнали да живеят на социални помощи и да се гъзурчат пред джамиите.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви расисти бе, коя раса, германците избиха 60 милиона от бялата раса, каква раса германците?