Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва

Липсва механизъм за откриване и санкциониране на злоупотреби
10 окт 2018 21:15, Екип на Bloomberg
96
Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва
Снимка: Pixabay

Сигналите за корупция в България са множество, а действията на държавата, свързани с тяхната проверка – нулеви, посочи Димитър Марков, ЦИД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Марков направи коментара си по повод информация, че Европейската комисия (ЕК) ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България.

Според госта България е само на крачка от тоталната загуба на доверие от европейските си партньори, а причината за това е в неспособността ѝ да се справи с нарушенията и да докаже наличие на ефективен механизъм, с който да открива и санкционира злоупотреби.

Марков добави, че освен с тези проблеми, държавата не успява да се справи и с повторната поява на нарушителите на пазара и всъщност участниците в него остават същите, въпреки данните за техни злоупотреби.

Гостът отбеляза, че все пак България не е от държавите, които са в основния фокус на ЕК и ОЛАФ.

"България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса. Все пак България има нужда от ефективни методи на разследване, за да си върне доверието".

Марков прогнозира, че най-сериозните последици за страната, наложени във връзка с членството ѝ в ЕС, ще включват спиране на средствата по европейски програми, което според него ще има негативно отражение у нас в дългосрочен план.

"Блокирането на средства по европейски програми автоматично ще забави плащанията по сключените към момента договори. Бизнесът вече е инвестирал за ангажимента, който е поел. Ако средствата се забавят, то България ще се окаже принудена или да търси нови средства – включително и от данъкоплатците, или да отложи проектите“.

По повод на информация за 43 приключени разследвания от ОЛАФ за България в рамките на 5 години, част от които са с препоръка за възстановяване на евросредства, Марков коментира, че всъщност държавата "плаща непрекъснато компенсации на институции и пострадали заради несвършената си работа".

Според него ефективни разследвания, адекватни присъди и достатъчно публичност на успешните дела са силно необходими у нас, за да се върне доверието към държавата както от гражданите, така и от отговорните структури на ЕС. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52 Тук става въпрос за корупция, нали така? добре че дойдоха еврофондове, че някой да постави въпроса на дневен ред. Досега само се крадеше. Именно заради това еврофондовете не трябва да спрат. най - малкото заради това, че все пак някой от време на време се сеща за парите си и иска отчет, макар че го прави много куцо.
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не може да се справи с корупцията защото те са корупцията! Какъв смисъл има ЕС да чакат резултати от една мафия която си има собственна държава ,и страна прогизнала до корените си в корупция! Няма нито една институция в която да няма нещо, а пък и народа свикна и от много години очаства в това! На българина няма да му хареса страна където не може да си купува книжки и дипломи! Само военен режим би изчистил цялата тази помия и б.оклуците в парламента
39
6
 
9
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 5 години
Всички зад вожда. Да го подкрепим в този епичен момент.Той ще ги накара да си платят за това неправивдие да му се изпълчат докато им се кара.
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СДСБоже, само си виж никнейма бе! Изчезнахте от политическото пространство яко дим. България при управлението на Костов беше най -зверски корумпираната и ограбвана държава. ти на какво си поддържник, срещу какво се бориш? Крадецът вика дръжте крадеца? Направо е гнусно.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50На кои всички парламенти до сега отпускаха толкова много средства, както през последните 10 год?
36
3
 
34
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Споко!Днес всички БГ медии съобщиха,как Боко Тиквата се кара на европейските посланици в България...и как те впечатлени от Неговият Интелект безмълвни напуснали срещата.Какъв Титан,а?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истина еНе говорим само за този парламент обаче, а за всички досегашни такива.
34
2
 
28
 
! Отговори
Ми преди 5 години
Надушиха Батко, че е гнил
33
0
 
46
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Ако ОЛАФ си вършеше работата ,целият ни парламент трябваше да е в затвора !
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марков, премиер.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месара 27Тия са, които ти дават парите.Споко! Нищо няма да направят. Ще кажат, че всичко е точно.А всъщност нещата са зле на всички фронтове.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯМБОЛГОЛЯМА МЪТИЛКА ТИ Е В ГЛАВАТА.
29
3
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВАТА ГЕПИ
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35научи се да пишеш, бе, после ми се изказвай неподготвен.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата милиардер с акъл ли е станал?
26
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми също от хора, които толкова ненавиждат управляващите, че дори са склонни да се съгласят България да бъде ощетена само и само да си избълват омразата. Еврофондове за България има по конкретни проекти. Какво общо има това с държавата като цяло? Нека в тази институция да осъществяват контрол върху изпълнението на тези проекти, а не да ми идват от дъжд на вятър да размахват пръсти и да ми констатират факти. В Гърция толкова ли бяха стриктни? То се видя. Много избирателно.
25
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идването на улаф означава само едно: герп краде яко!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Именно. А вижте кой си избраха за Министър на вътрешните работи.
23
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаблюдателТи като не си пилешки мозък, защо не кандидатства с някой проект за европейски пари?Само занеш да се плюнчиш из форумите и да плещиш глупости.изкуфял бесепарски ***.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да си свърши Прокуратурата работата, като "нали Той си го избра Прокурора". Пък Прокурора няма кой да го разследва. Нали за това ГЕРБ не правят реформи вече 10 годин - Еднолична власт. И медиите ги възхваляват или омаловажават гафовете.