Основните проблеми пред ЕС: Популизъм, корупция и Brexit

Възстановените демокрации усещат последиците от популизма
10 окт 2018 22:15, Екип на Bloomberg
26
Основните проблеми пред ЕС: Популизъм, корупция и Brexit
Снимка: Pixabay

Основата на европейската интеграция е мирът, заяви Стефан Тафров, дипломат и бивш постоянен председател на България в ООН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Колкото идват повече поколения, които нямат спомен дори от следвоенните години, толкова по-малко ще се осъзнават постиженията на ЕС и европейската интеграция, спомена Тафров.

"Основата, сърцевината на европейската интеграция е мирът. На Балканите някак не сме осъзнали ценността на случилото се историческо помирение между България и Гърция, например, сходно на това между Франция и Германия".

Гостът коментира някои от основните теми в Европа от последните дни, част от които е процедурата за лишаването на Унгария от право на глас в Европейския съюз (ЕС). Според него страната все пак ще запази правото си на глас. Реакциите на бългаските евродепутати обаче той определи като "особено тревожни". 

"Петима депутати от ПП ГЕРБ подкрепиха унгарския министър-председател Виктор Орбан, от БСП - само Сергей Станишев, от останалите един гласува в подкрепа на Орбан, а двама изобщо не участваха в гласуването. Това поставя страната ни в периферията на Европа в момент, в който години наред се опитваме да се присъединим към Шенгенското споразумение. Това усилва негативните нагласи към България".

Излизането на Великобритания от ЕС се посреща с нарастващ страх от британците, констатира дипломатът.
 
"Към този момент правителството на Тереза Мей няма мнозинство, за да прокара каквато и да е сделка в парламента. Брекзит без споразумение ще бъде лошо решение и за двете страни. Търговските отношения също няма да останат безпроблемни и гладки. Продължавам да съм обезпокоен за съдбата на българите там. Ирландската граница е важен и труден въпрос. Тереза Мей няма да направи отстъпка на евроскептиците в партията по отношение на статута на европейските граждани във Великобритания, за да може да вземе подкрепата им заради ирландската граница. Възниква опасност за неквалифицираните българи и е време партиите и правителството ни да постигнат национален консенсус, че това е приоритетът на България по отношение на Брекзит". 

Гостът коментира и международните отношения, в частност набиращата сила на популизма.

Ценностно американският президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимор Путин са много близки като манталитет заради популизма и намесата на Русия в американския политически живот, съобщи Тафров. Има и други примери за възход на популизма, разбира се, поясни още той.

"След края на Студената война изведнъж либералната демокрация се успокои и се забрави факта, че демокрацията е всекидневна битка, която трябва непрекъснато да се подобрява. По време на Студената война противоборството между Запада и съветската опасност нямаше възможността да се подобрява либералната демокрация. Когато комунизмът рухна, те не бяха готови с нов модел и се успокоиха твърде дълго. Това според мен в най-общ план е основната причина за възхода на популизма. Започнаха проблемите от всякакъв характер, например икономически като кризата от 2008, както и повишената мобилност на хората в този все по-свързан свят, което доведе до емигрантски натиск върху развитите страни. Това само по себе си способства съществуването на популизма".

Популизмът е по-опасен във възстановените демокрации като нашите бивши комунистически страни, където обществата са по-незрели в сравнение с обществата на Запад, които по-дълго са живели като демократични според Тафров.

 Вижте повече по темата във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 месеца
Основните са - гейзерство и джендъризъм, начело с папа педофил 🤣🤣🤣
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тафров продължава да отделя Тръмп от Америка като някакво натрапено и досадно явление, пролетен грип, дето ще отмине ей така. Изобщо не се замисля за мълчаливото мнозинство, за което говореше Никсън, което работи, плаща данъци и прави страната велика, търпи и храни либералните кресльовци. Тръмп, обаче, е продукт на Америка и отговор на новите предизвикателства и не е спечелил изборите чрез руснаците, както си мисли Тафров- един верен комсомолец на либерализма в уродливата му форма- стар рефлекс
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мадам Тафрова се изфърга пак..еврогнус
19
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко години минаха, откакто могУчая сссР се разпадна?

Ваатниците още многооооооооо има да чакат Европа да се раздели.
18
1
 
14
 
! Отговори
BGexit преди 5 месеца
Истинският популизъм не е десният радикализъм, а пропагандата, че ЕС още става за нещо повече от корумпиране на правителствата на колониите и тотална морална и социална деградация. Съюзът отдавна се *** от икономическо сътрудничество в бюрократичен инкубатор на корупция.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защо популизма да е проблем? Не е ли добре някой да мисли и за хората, а не само за европейската администрация? ЕС би трябвало с две ръце да гласува за популизма.
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако го няма ЕС,няма кой да защити държавите от ЕС!По единично те ще са слаби.
Римляните 200 години не са успяли да покорят траките,те са били изключителни воини,
но когато примамват част от тях и разцепват траките,траки са се били срещу траки,така падат и тракийските племена под римска власт.
Германите никога не завладяни от римляните,защото германите са ги разигравали като маймуни и са били единни,дори когато са служили на различни господари.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ

Ти си смешен,бе!
Не България цица от Европа или Русия,защото ни забраниха да търгуваме с Азия и Русия и си загубихме пазарите там,а другите държави от цял свят,най-вече европейските търгуват за стотици милиарди с Русия,а българите нямат право дори да продават собствените си изобретения и открития,собствената си продукция,продават ги западняци!
Ти изобщо не си в час,нищо не е в ръцете на българите,затова пенсиите са 160 лева.
14
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
......много хора останаха без нищо,дори без жилища,милионери и бизнесмени се самоубиха,беше катастрофална 2008 година.
С обедняването на населението,консумацията все повече се свива и така ще върви по спирала,докато не намерят някакво истинско и добро решение в полза на обществото.
13
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Проблема не е в ЕС,а е друг за унищожаване на средната класа и все по-обедняващото население,капитализма изпадна в криза за по-малко от година,след като СССР спря да им плаща тонове злато.Тогава решиха проблема с кредити,така за кратко бе решен проблема,отново настана дълбока криза,тогава подписаха споразумение с Китай и се закрепиха,а по-късно и източна Европа заедно със СССР бе превзета и източена,това ги спаси за дълъг период от време,последва финансовата криза и краха 2008 година,много хора
12
9
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 месеца
АБЕ , ЗВАЕМЕ КАКВО СИ СИ ПРЕДСТАВЯЛ ЗА ЕВРОПА И ЕС:
...ЧЕ СА БАЛАМИ И МОЖЕШ ДА ГИ ЛЪЖЕШ ДО БЕЗКРАЙ...
--ЧЕ ИМАТ МНОГО ПАРИ И МОЖЕШ ДА ИМ ГИ ВЗЕМЕШ С ДАЛАВЕРИ...
--ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НА ЗАПАД Е .."ДА ВЗИМАШ ПАРИ --БЕЗ ДА РАБОТИШ"..
--ЧЕ ЩЕ ГИ ЛЪЖЕТЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ И ЩЕ СТЕ ВЕРНИ НА РУСИЯ , ТА ДА ЦИЦАТЕ И ОТ ДВЕТЕ ЦИЦИ..
--ЧЕ ЗАПАДА Е КАТО ПО "АМЕРИКАНСКИТЕ ФИЛМИ"---ПРАВИШ , КАКВОТО СИ ИСКАШ ...И НЕ ТИ ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ НИКАКВА!!!

СЕГА ВЕЧЕ НЕ ТИ Е КЕФ НАЛИ ,...ЩОТО НЕ ТИ МИНАВАТ СОЦ-НОМЕРЦАТА!!!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вижте какво,ЕС има много трески за дялане,има и неравноправие,не е идеалното място,но засега няма по-добро от ЕС,ако се разпадне,ще стане много по-зле,ще станем бедни църковни мишки като Русия и всеки ще се спасява потделно и всеки ще ни подхвърля,няма да има тази сплотеност и сила.Или трябва да влезем в друг силен съюз.
Тези лъжи и пропаганди за "популизъм",само отвращават хората,защото те знаят,че са лъжи,това не работи в полза на ЕС.Има реални проблеми и трябва да не се отричат,замазват,а да
10
3
 
20
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Основният проблем на Европа са самозабравилите се еропейските бюрократи, които генерират финна корупция, стимулират кражбите, пилеят парите на европейските граждани и се мислят за елфи. Да не говорим за извратеното им джендърско мислене, най-тежката съществувала до сега човеконеневистна идеология. Какво си представяхме, до къде я докархме?!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами Европа търси начин да си прибере малко парици ама от Източната си част, дето все й търсят кусури Виж,от Великобритания няма да измъкне и стотинка, ще ги пуснат да си излязат ей така, а те не изядоха никак малко пари на Съюза. Не знам как да го определя това. такава избирателност ме отвращава. А що се отнася до другото Европа отдавна сама си хвърля камъни в градината. Криворазбраната демокрация ще й изяде главата.
8
13
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 месеца
КАТО СЕ СЪГЛАСЯВАШ ДА БЛЪСКАШ 8-ЧАСА , 25 ДНИ В МЕСЕЦА ЗА 250-э/мес. , САМ СИ СИ ВИНОВЕН БАКО...
АЗ БАЧКАМ В ЧУЖБИНА И СИ ЖИВЕЯ ДОБРЕ !
ТИ , РАБОТИ НА ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ЗА "БЕЗ ПАРИ" И СЕ НАДЯВАЙ ДА СЕ ВЪРНЕ ТАТО ОТ ОНЯ СВЕТ...!
МОЖЕ ПА ВАНГА ДА ТЕ ЧУЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХА,ААААААААА
7
2
 
15
 
! Отговори
84977 преди 5 месеца
Ауу и Тафров(съосновател и основен стожер на Отровено общество) ли изкараха от нафталина?
Прибирайте и опаковай бързо либерастките мантри и ценности. Скоро няма да са ви нужни.
6
6
 
25
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
СССР бледнее по корупция и бюрокрация пред ЕС,и болката ще е по силна при разпада...
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Усещаме как източна и някои части от южна Европа са преевани и източени.Това популизъм ли е?
160лв. пенсия и 500лв заплати популизъм ли е?
А страх,неработещи институции и служби в полза на обществото,мачкане на малкия човек,липса на защита и сигурност на обикновените граждани,популизъм ли е?
А къде ви е лявото,което вместо джендъри да защити слабите и социално слабите?
Аз съм за ЕС,но съм и за повече държавност,а не за мизерия с 160 лева пенсия.
За емигрантите имате,а за европейците нямате?Щом
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основните проблеми пред ЕС:
Отричане от Християнството, аморалност, алчност, подлост, лицемерие, продажно безродие, еничарство и из пе де растяване... ...в служба на Антихриста!
3
12
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 месеца
ВАЖНОТО Е --АЗ ДА НЯМАМ ПРОБЛЕМИ В ЕС!
ЗА СЕГА СЪМ СИ ДОБРЕЕЕЕЕЕ......!