Мей даде знак: Възможен е по-дълъг преход след Brexit

Преговорите замряха заради сухопътната граница с ЕС
18 окт 2018 22:05, Елка Василева
4
Мей даде знак: Възможен е по-дълъг преход след Brexit
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Британската министър-председателка Тереза Мей днес даде знак, че ще обмисли удължаване на т.нар. преходен период "с няколко месеца" след като Великобритания напусне Европейския съюз, ход, който според критиците й е предателство на Brexit-а, предаде Ройтерс.

По-малко от 6 месеца, преди Обединеното кралство да напусне ЕС в най-мащабната промяна на политика през последните 40 години, преговорите за Brexit замряха заради това как да се процедира с единствената сухопътна граница между британската провинция Северна Ирландия и република Ирландия.

На среща на високо равнище в Брюксел, докато настроението беше по-приповдигнато към желанието за сделка, улесняваща напускането на Великобритания, няколко лидери и дипломати казаха, че Мей не е предложила нещо ново, за да се предизвика пробив, нужен за придвижване напред.

Още по темата

Проблемът се върти около т.нар. възвратна блокировка, един вид застрахователна мярка, която да гарантира, че няма да има връщане към твърда граница на остров Ирландия, бивш фокус на сектантски напрежения, ако търговско споразумение не бъде сключено навреме.

Удължаването на преходния период може да означава, че ако бъдещото партньорство не е готово, тази блокировка, която досега беше напълно неприемлива за британската страна, не би трябвало да се задейства.
Но дори удължаването няма да е спасение от настояването на ЕС, че такава блокировка трябва да бъде договорена, за да се обезпечи сделката.

"Друга идея, която се появи и на този етап е само идея, е да се създаде възможност за удължаване на периода на прилагане с няколко месеца, и това наистина ще са само няколко месеца", каза Мей пред репортери през втория ден от срещата на високо равнище. "Но въпросът е, че едва ли ще се стигне до това, защото работим, за да гарантираме, че ще постигнем това бъдещо партньорство до края на декември 2020 г."

Същевременно представител на френското президентство заяви, че Париж не изключва възможно удължаване на преходния период след Brexit, ако това ще помогне за напредък на преговорите с Лондон, но всяко продължаване може да стане при определени условия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представителят на Елисейския дворец посочи, че "това е една от възможностите. Тя не е нито твърдо предложение на 27-те от ЕС, нито е официално поискана от Великобритания".

"Това е нещо, което не бива да изключваме. Ако поемем в тази посока, това трябва да бъде съпроводено с определен брой условия", отбеляза източникът.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изобщо т.нар. Брексит ще се отлага и все ще е някъде зад ъгъла, докато просто се намери удобен момент, в който Великобритания да напусне. Това може да продължи с години.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След нова година Мей такива значи ще зараздава, че на англичаните звезди ще им хвърчат от ... всякъде ;)))
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Липсват ви атентатите, а? Колониалния майймунарник в който сте превърнали ОК е много по-страшно от това. Нига ядящ в автобуса и някакви тъмни създания, които Дарвин ги е пропуснал тактично.