Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен лично ми е интересно, при положение , че Европа е виновна за емигрирането на българите. При наличието на великия Путин в Русия, който държи границите затворени, защо руснаците масово емигрират пак в Европа??? Ама колко ли от драскачите се замислят над това. Ако можеха да мислят, щяха ли да се излагат отново?
157
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам как разни слагат минуси на факти ,че преди ЕС България е загубила 1, 5 милиона души и даже не проверяват ,че е истина, направо се отчайвам.С толкова не.адекватен народ ,тази страна няма бъдеще. Да другари! Хората бяха от комунизма. И не го приписвайте на Европа!
156
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
аз сьм против военни и икон блокове аз сьм за мир и дружба сьс сьседите набалканите и черноморския басеин които иска европа да заминава никои не го еспрял
155
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България 1989 г - 8, 987 милиона ; България 2007 г - 7, 573 млн....Е само от ЕС ще да е. Преди влизането в ЕС вече ги е нямало 1,42 милиона българи. Като сложиш липсващите деца да се възпроизвеждат, нищо неясно. Та да слагате вина на ЕС , значи че някой има сериозен проблем с мисленето! Бумът на миграция за ЕС е 2014 г след КТБ. Хората видяха ,че Кадрите на БКП няма кой да ги спре и забегнаха.
154
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме я ли??? Трижди проклета да е Европата!
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статия от сайта след тази новина Роден е Той, станал е Тя, а сега е То първият неутрален паспорт е факт Леоне Зайгерс е роден като мъж, а през 2001 година претърпява операция за смяна на пола и става тя. В момента, обаче, Леоне сега се идентифицира като интерсекс.Да ви пи##м на демокрацията и европейският съюз!
152
3
 
7
 
! Отговори
ЕС и комунисти преди 5 години
Влязохме в ЕС при отявлен комунист Станишев, от 9 години премиер е бивш комунист!ЕС се бори с комунизма уж, обаче подкрепя бивши комунисти като Станишев, сегашния премиер- дори ЕС и ЕК ги наричат " стожери на демокрацията, отсояващи европейските ценности!"Факт!На ЕС явно са му удобни такива управляващи разсипващи държавите си! Като раздухаха Майдана, така много лесно, ако поиска ЕС ще сложи други управляващи, но комунистите явно вършат работа на ЕС!И накрая виновен бил Путин и Русия!И
151
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФАКТ само да те светна ,че преди влизането в ЕС България е била 7,5 милиона души. За 2006 г е загубила 39000 души. Повече от сега дори.А българия не е член на ЕС. 1989-1990 г България губи 1 млн души почти. Та изобщо какво пак търсите вината там където я няма? Съучениците ми още около 2000 г изчезнаха към САЩ , Канада и т.н. Тогава не бяхме в ЕС. Та спрете да се надлъгвате! Комунизма фалира 3 пъти България ,а сега Тошовците пак са на власт и хората бягат!
150
12
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПАТА Е ЖИВОТ! преди 5 години
В ЕС--ИЛИ СМЪРТ!!!!!!!!!!
149
2
 
6
 
! Отговори
до 140 35 млрд. БВП преди 5 години
Хахаха БВП се увеличил с 35 млрд., ама само на хартия!Пример:за дадена година България е произвела:1 млрд. единици стоки и услуги х 60 лева= 60 млрд. БВП!Вдигат следващите 3 години тока, парното, екотакси с 10 % всяка година- общо 30 %!На третата година имаш БВП пак :1 млрд. единици стоки и услуги х 78 лв.= 78 млрд.( заради увеличението на ток, парно, екотакси, разходи при производство в себестойността).И хоп БВП се е увеличил с 30 % или 18 млрд. само за 3 години, ама само на хартия!
148
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ФАкт : Намаляват населението от всички соц страни. Включая Русия и Сърбия, които не са в Евросъюза. Всичко идва от слабия старт който получиха след разпада на СССР. Бяха бедни и сега имат шанс . Та обвинявай малоумния строй в който хората живееха и сега имат възможност да живеят по нормален начин! Та факта ти е просто констатация. Русия със затворени граници е третата страна по миграция.И все към ЕС.Защо ли? Хубаво е човек да умее да мисли!
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак противоречие. Европа не пречи пък поставяла условия? Пак изобщо нищо общо! Европа предупреждава ,че с голям дефицит може да последва фалит, а после 27 членки да плащат на италианците националното там каквото беше! Та е хубаво да мислиш!
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професор Иво Христов , който е заклет комунист : " Българите не емигрират ,а се ЕВАКУИРАТ" . 1, 5 милиона българи емигрираха преди да сме в ЕС. Пак ли те са виновни? Че и маса хора ходеха нелегално и ги връщаха.След възможност да работят легално в бели държави , какво са виновни белите държави? Ти ако цял живот си ял ла.йно и някак си ти дойде шанс да ядеш шоколад, ще ядеш ли пак ла.йното ? Образно казано! Е същото е с работа за Бг чорбаджия и смешни пари и шанс за работа в бяла държава!!!!!
145
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименТова,което си написал,въобще не е вярно!ВСИЧКИ източни държави намаляват населението си или в най-добрия случай са на нула прираст.А споменатата от теб Естония(заедно с другите Прибалтийски) е най-зле-загуба на 1/3 от населението.В Западна Европа,естествено е по-"добре"-там намаляват САМО белите хора.
144
1
 
4
 
! Отговори
154 преди 5 години
Италия се опълчва на условията,които поставя ЕС,и по тоя начин си защитава националните интереси,не че Европа и пречи!Ако и сега не си разбрал,вината не е моя!
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът никога не се е славел с особено остра мисъл, та като чета , нищо не се е променило. Луканов, Виденов фалираха Бг. Станишев, Доган, Боко,Пеевски и всички кадри на БКП тъпчат народа като преди 1989 г , обаче разни плюят Европейските държави ,че българите емигрирали. Господи. И същите мислители се чудят защо са бедни?!?!?! НЯМА ТАКЪВ НАРОД!!!!
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зозо ,ако вината я търсиш в ЕС за това ,значи имаш серизони проблеми! Вината я търси в родните комунисти и възпитаници на Тошко ,които не дават заплати! Хърватите защо не изчезват, или естонците? А гърците? унгарците? Полша вдига население! Словения къде е ? Не обвинявай един икономически съюз затова ,че България не измете агентите на ДС от власт и я управляват както едното време. 1 млн българи изчезнаха 1989 г. Пак ли беше виновен ЕС??? Не ми отговаряй ,а мисли повече! Хората се спасят!!!
141
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Всичко се променя с времето и ЕС не прави изключение!И не винаги промените са в положителна посока.Важното е да се следят тенденциите и винаги да се знае къде е аварийният изход.Досега ЕС е от неоспорима полза за България,но няма никаква гаранция,че така ще бъде и занапред.Това е като брака-изчерпи ли се,не мож го спаси,а и не трябва.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич , явно не знаеш какво говориш защото си написал ,че " Италия се опълчвала на Европа" . С което явно казваш ,че Европа нещо прави на Италия ,а после шикалкавиш. Хем нищо не й прави ,хем Италия отстоява. Пред кой обаче ....Вземи мисли!
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
148 имаше подписка. Няма 5000 подписа. 4 месеца мъка. Така че ...Страх няма. Всеки с акъл знае кое е добре за България. Заблудените само приказват , но не хващат в обратна посока.